Kevin en Mandy zijn kansloze namen

Denk goed na wat voor naam je je kind meegeeft. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Oldenburg, Duitsland, is de voornaam van het kind van invloed op de carrièremogelijkheden van de kleine spruit. Volgens pedagoog prof. Astrid Kaiser hebben docenten bepaalde vooroordelen bij namen als Kevin, Chantal en Mandy.

Namen als Charlotte, Sophie, Marie, Hannah, Alexander, Maximiliaan, Simon, Lucas en Jacob vallen in goede aarde bij de leraren. Zij associëren deze krachtige namen met vriendelijkheid en gehoorzaamheid.

Op namen als Mandy, Angelina, Justin en Maurice plakt men al snel het etiket van een kind met gedragsproblemen. Vooral de naam 'Kevin' doet vele wenkbrauwen fronsen. Deze naam staat, misschien wel dankzij de Home Alone-films, symbool voor een jongen met baldadig gedrag. Op het vragenformulier werd zelfs de volgende zin geschreven: "Kevin is niet een naam, maar een diagnose!"

"Dergelijke eenzijdige verwachtingen leiden ertoe dat die leerlingen in een hokje worden gestopt, waar zij maar moeilijk uitkomen", aldus Kaiser. De meeste leraren associëren persoonlijke kenmerken met de voornamen, zonder verder na te denken.

Slechts een klein groepje leraren doet niet mee aan vooroordelen. "Dit is een tragedie voor de kinderen." Volgens Kaiser moet al tijdens de opleiding tot leraar de gevaren van vooroordelen worden bijgebracht.

Voor het onderzoek werden maar liefst een kleine drieduizend docenten anoniem ondervraagd. Vijfhonderd vragenlijsten zijn in deze studie verwerkt.