Beroemdste UFO VK blijkt hoax na 30 jaar

In december 1980 vloog er in de buurt van het Britse Woodbridge een enorme UFO over. Menigeen had hem gezien, tientallen boeken werden er over geschreven en het plaatsje werd zelfs het Britse Roswell genoemd. Bijna dertig jaar alles blijkt het helaas een hoax te zijn.

De 66-jarige Peter Turtill beweert namelijk verantwoordelijk te zijn voor de waarneming. De vrachtwagenchauffeur in ruste verklaart namelijk dat Groot-Brittannië destijds in de ban was van een brandende vrachtwagen gevuld met gestolen kunstmest.

Turtill zegt verbaasd te zijn over de impact van 'zijn' vrachtwagen. De UFO-waarneming heeft geleid tot vele theorieën, boeken en documentaires. Vooral toen zelfs de US Airforce de waarneming bevestigde dat ze een UFO hadden zien landen in Rendlesham Forest die acute straling en onverklaarbare markeringen had achtergelaten, was iedereen ervan overtuigd dat er iets bijzonders aan de hand was.

Alle onderzoeken van ufologen ten spijt, geeft Turtill uit Ipswich toe dat het allemaal een verzinsel is. "Er waren maar weinig mensen die het hebben gezien. Pas later begonnen mensen te beweren dat het aliens waren en het verhaal ging als een opwaartse spiraal."

Turtill was destijds op weg naar huis na een vrachtwagen te hebben opgehaald die hij had uitgeleend aan een vriend toen de truck het in de buurt van de luchtmachtbasis ineens begaf. "Tot mijn schrik was deze geladen met gestolen kunstmest. We besloten hem in het bos te zetten en in brand te steken, om zo het bewijs van het misdrijf te vernietigen." 

"Dankzij de aluminium carrosserie, de kunstmest en de metalen hadden de vlammen allemaal verschillende kleuren. De vlammen kwamen veelal boven de bomen uit." Volgens sommige piloten was het felgekleurde kruis afkomstig uit de ruimte. Toen de vrachtwagenbanden een voor een uit elkaar spatten, raakten de piloten een beetje geïrriteerd.

"Zij droegen vuurwapens en we wilden hen niet in de weg lopen. Dus besloten we de brandende truck de weg op te slepen. Ik geef toe dat dat er wel spectaculair uitzag, zo rollend door het bos, maar het zag er nauwelijks uit als een ruimteschip." Vervolgens heeft het uitgebrande wrak nog twintig jaar in het bos gestaan voor het eindelijk werd verwijderd.

Brenda Butler, die de 'UFO' van Rendlesham heeft onderzocht, snapt er niets van. "Ik snap niet wat hij zegt. Er zijn zo veel getuigen die naar voren zijn gekomen", zegt ze. "Hij is naar buiten gekomen met een heleboel bewijs om hen allemaal een leugenaar te noemen. Waarom heeft hij daar 29 jaar op gewacht ?!"

 


'Het is een complot! De Amerikanen hebben de UFO weggemoffeld'