Experimentele televisie op Ned. 3

Vanavond om 20:30 uur gaat het TV Lab van start, een week lang experimentele programma's op Nederland 3. De kijkers mogen hierna bepalen welke programma’s ze willen zien op televisie.

Het idee komt van zendercoördinator Roek Lips, die met deze thema-week de creatieve geest van programmamakers nog meer wil stimuleren. "Er moet meer out of the box’ worden gedacht. Voor TV Lab geldt dan ook het enige criterium: is dit programma echt vernieuwend?", legt Lips uit in de Spits.

Nederland 3 geeft in totaal 19 programma’s deze week de kans te laten zien wat ze kunnen. Een kijkerspanel met ruim 5.000 jongeren beoordeelt de programma's. Het panel in combinatie met de kijkcijfers bepaalt of een titel mag terugkeren.

Op de eerste avond opvallend veel VPRO: Brainstorm (met Draadstaal-duo Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven) en Hall of Fame (met Jiskefet-typetje Oboema).

In Brainstorm krijgen Dennis en Jeroen een uur de tijd om een film te bedenken. De kijker ziet flarden uit deze brainstormsessie versneden met scenes uit de film, schrijft Blog.nl.  Ze krijgen daarbij de hulp van Victoria Koblenko en Wilfried de Jong.

Hall of Fame is dan weer een cultureel magazine over hedendaagse kunst met een Nederlandse gast die internationale bekendheid geniet op het gebied van design, dans, architectuur of schilderkunst. In deze pilotaflevering is choreograaf Adriaan Luteijn te gast bij Oboema.

Aansluitend volgt Gangmakers, dat elke avond vier minuutjes is te zien. Gangmakers is een satirisch programma, gesitueerd op een kantoor waarbij wordt gedraaid vanuit één vast camerastandpunt: naast de kapstok in de hal. Met onder anderen Halina Reijn, Ton Kas en Bracha van Doesburg.

Ook elke dag (met uitzondering van vrijdag) is een kwartiertje Blikvoer.tv, wat meteen de tv-comeback van Giel Beelen is. Het levendige www.blikvoer.tv nu ook live op televisie met debatteren via internet, online stemmen, reageren via Twitter en de webcam.

De bekende Jakhals uit DWDD, Frank Evenblij, presenteert, na het sportjournaal,  ‘Comedy Corner’. Dit eenmalige programma is een verkenningstocht in de wereld van de comedy, met binnen- en buitenlandse comedians en veel fragmenten.

Afsluiter ‘The Wrong Door’ is een comedyshow met special effects als onderdeel van het dagelijks leven. In deze wereld zijn superhelden en dinosaurussen gemeengoed in de dagelijkse draaimolen van autoachtervolgingen, ontploffingen en een avondje in de kroeg.


Publieke omroep toont experimentele televisie  (foto: DAG)