Tour: Ritzege Voeckler, Gesink valt uit

De vijfde etappe is gewonnen door een vluchter van de eerste kilometers, Thomas Voeckler. Medevluchter Mikhail Ignatiev werd tweede op zeven seconden, Mark Cavendish in de zelfde tijd derde. Albert Timmer zat ook in de kopgroep die lang voorop reed, maar op de streep werd hij bijgehaald door het peloton.

Vandaag zijn 178 renners gestart voor de vijfde etappe, die liep van Le Cap d’Agde naar Perpignan over een afstand van 196,5 kilometer. Het was meteen duidelijk dat de wind de grootste vijand zou zijn. Een klein groepje, waaronder Anthony Geslin, Thomas Voeckler en Marcin Sapa, vertrok al snel voor een vroege ontsnapping. Daarbij voegden zich Albert Timmer, Mikhail Ignatiev en Yauheni Hutarovich en de voorsprong liep op tot maximaal zeseneenhalf minuten.

Na ruim 40 kilomter koersen kwamen de wielrenners de eerste tussensprint tegen, daar was Geslin de eerste en streek zes punten op, Hutarovich pakte vier punten voor de tweede plek en Voeckler mocht de laatste twee punten op zijn naam schrijven. De voorsprong van de zes koplopers werd verminderd tot vijf minuten doordat Team Columbia in het peloton ging rijden. Maar even later reden de vluchters alweer op 7 minuten en 5 seconden. Toen Garmin zich ermee ging bemoeien slonk de voorsprong toch weer naar drieëneenhalve minuut, echter de wind was spelbreker en het werd weer ruim vier minuten voorsprong.

Ondertussen kwam met nog minder dan 90 kilometer voor de boeg, Rabobank-renner Robert Gesink ten val. Het leek ernstig te zijn, hij bloedde aan linkerarm en -been, en vooral zijn pols leek geblesseerd te zijn. Zijn ploeggenoten probeerden de Nederlander weer terug te brengen naar het peloton, maar dat reed hard door. Er ontstond achter de grote groep een kleine groep met geloste renners en even later brak het peloton in stukken.

Lance Armstrong en Andy Schleck reden vooraan in de eerste waaier, samen met geletruidrager Fabian Cancellara. Denis Menchov (Rabobank) zat samen met ploeggenoot Juan Manuel Gárate, Skil-Shimano-rijder en Nederlander Kenny van Hummel, Óscar Pereiro, Nicolas Roche en anderen in de derde waaier. Vooraan in de eerste waaier die uit het peloton ontstond reden alle grote namen, ongeveer vijftig renners. Daar lag de kopgroep nog voor, en de tweede tussensprint was dan opnieuw voor hen. Sapa pakte zes punten, gevolgd door Geslin en Ignatiev.

Er volgden twee bergen van de vierde categorie, die meetelden voor het bergklassement. De eerste aankomst bovenop was voor Geslin en Ignatiev, Voeckler pakte de punten voor de derde plaats. Bij de tweede aankomst was Geslin opnieuw de snelste, Voeckler werd tweede en Nederlander Timmer (Skil-Shimano) mocht het laatste punt voor het bergklassement op zijn naam schrijven.

Achter de kopgroep gingen de sprintersploegen eraan trekken, maar onder de koplopers werd gedemarreerd. Igantiev probeerde het twee keer maar hij werd weer bijgehaald. Sapa en Geslin moesten lossen en de vier renners voorop reden voor wat ze waard waren. Een ontsnapping van Voeckler lukte en de Fransman kreeg een gaatje van 10 seconden. Timmer probeerde Voeckler te achterhalen, terwijl het peloton achter hen de voorsprong teruggebracht had tot minder dan 40 seconden.

Voeckler had echter voldoende meters om de etappe te winnen, Timmer werd meters voor de streep nog bijgehaald door medevluchter Ignatiev. Het peloton kwam er vlak voor de streep weer bij en Timmer werd geklopt door Mark Cavendish die derde werd en nog elf renners. Timmer werd uiteindelijk als elfde geklasseerd. Skil-ploeggenoot Van Hummel werd net voor hem tiende op zeven seconden.

Geletruidrager Cancellara kwam ook op zeven seconden binnen op de 24e plek, maar omdat ook de nummer twee uit het klassement Armstrong in dezelfde tijd binnenkwam, houdt de Zwitser het geel en heeft Armstrong nog steeds 0 seconden achterstand. Ook de nummers drie en vier van het algemeen klassement, respectievelijk Alberto Contador en Andreas Klöden, houden hetzelfde gat tot het gele tricot: 19 en 23 seconden. De gehele top tien veranderde niet na de deze vijfde etappe.

Het is afwachten wat er met Robert Gesink aan de hand is, die gaat na deze etappe in ieder geval naar het ziekenhuis.


Uitslag vijfde etappe

Pos.RennerTeamTijd
1 Thomas VoecklerBbox - Bouygues4.29:35
2 Mikhail IgnatievTeam Katyusha+ 07
3 Mark CavendishTeam Columbia+ 07
4 Tyler FarrarGarmin+ 07
5 Gerald CiolekTeam Milram+ 07
6 Danilo NapolitanoTeam Katyusha+ 07
7 José Joaquín RojasCaisse d’Epargne+ 07
8 Lloyd MondoryAG2R+ 07
9 Óscar FreireRabobank+ 07
10 Thor HushovdCervélo+ 07
14 *Kenny van HummelSkil - Shimano+ 07
15 *Albert TimmerSkil - Shimano+ 07
* = beste Nederlanders


Algemeen klassement na etappe 5

Pos.RennerTeamTijd
1 Fabian CancellaraSaxo Bank15.07:49
2 Lance ArmstrongAstana+ 00
3 Alberto ContadorAstana+ 19
4 Andreas KlödenAstana+ 23
5 Levi LeipheimerAstana+ 31
6 Bradley WigginsGarmin+ 38
7 Haimar Zubeldia Astana+ 51
8 Tony MartinColumbia+ 52
9 David ZabriskieGarmin+ 1:06
10 David MillarGarmin+ 1:07
74 *Laurens ten DamRabobank+ 3:57
* = beste Nederlander

 

Update:

Radio 1 heeft zojuist gemeld dat Robert Gesink de Tour de France heeft verlaten. De renner van Rabobank heeft naar verwachting een gebroken pols en zal vier tot zes weken niet in actie komen.