F1: uitslag Grand Prix China

Sebastian Vettel heeft de eerste race voor Red Bull Racing gewonnen. De Duitser was in de Grand Prix van China te sterk voor zijn teamgenoot Mark Webber en Brawn GP-rijder Jenson Button.

De Grand Prix van China begon nat, waardoor er achter de safety car gestart werd. Voor Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Mark Webber was dit slecht nieuws, omdat ze weinig brandstof aan boord hadden. In de eerste ronden van de race klaagde onder andere Jenson Button over het slechte zicht. Felipe Massa had door de koude remmen moeite om zijn Ferrari op de baan te houden. Ook Adrian Sutil maakte een uitstapje, waardoor hij een positie verloor aan zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella. Daarna maakte de Duitser een pitstop om van strategie te veranderen.

De volgende die na vijf ronden achter de safety car binnenkwam, was Nico Rosberg. De Duitser viel hierdoor ver terug. Na zeven ronden moest ook Alonso naar de pits, op het moment dat bekend werd gemaakt dat de safety car aan het eind van de achtste ronde binnen zou komen. De Spanjaard moest echter wel achteraan aansluiten.

De eerste inhaalactie van de dag kwam op naam van Lewis Hamilton die Kimi Räikkönen voor plaats zes wist te passeren. De Fin klaagde daarna over een slecht lopende motor. Er ontstonden verschillende gevechten op de baan en in de laatste bocht voor start en finish gleden een aantal rijders van de baan, maar zij konden dankzij de asfaltstrook verder. Vettel en Webber liepen ondertussen uit, terwijl Hamilton zich een weg naar voren vocht.

Räikkönen verloor na twaalf ronden twee posities aan Sébastien Buemi en Felipe Massa. Hamilton had te veel haast om naar voren te komen en maakte een spin. De Brit viel hierdoor terug naar de elfde plaats. Timo Glock probeerde aan het einde van het lange rechte stuk Nick Heidfeld in te halen, maar de Toyota-coureur tikte zijn landgenoot in de rondte. De eerste topper die naar de pits moest was Mark Webber, een ronde later gevolgd door zijn teamgenoot Sebastian Vettel.

Trulli viel ondertussen ver terug, terwijl Jenson Button en Rubens Barrichello aan de leiding gingen. Hamilton probeerde na vijftien ronden weer naar voren te komen, maar de Brit had moeite om zijn auto op de baan te houden en moest de zevende plaats weer laten aan Räikkönen. Robert Kubica ramde zijn BMW voor de laatste bocht in de auto van Trulli, waardoor de Pool een nieuwe voorvleugel moest halen en het voor de Toyota-coureur einde race was, omdat de achtervleugel van de Italiaan afgebroken af. Door de rotzooi op de baan kwam de safety car naar buiten.

Vettel reed na achttien ronden rustig over het rechte stuk en Buemi die net gepit had, lette niet goed op en reed achter op de Red Bull van de Duitser. De Toro Rosso raakte daardoor beschadigd. De stand was Vettel, Button en Felipe Massa die zijn Ferrari naar voren wist te sturen. Lang duurde dit niet, want de Ferrari van de Braziliaan viel halverwege het lange rechte stuk stil en het was einde race voor de coureur.

Vlak voor de herstart ging Sébastien Bourdais in de rondte, waarna de Fransman enkele plaatsen verloor. Vooraan ging Vettel er vandoor, terwijl Hamilton Räikkönen wederom passeerde voor plaats vier. Alonso kwam vanuit het achterveld maar langzaam naar voren, terwijl Glock naar binnen moest komen voor een nieuwe voorvleugel. Barrichello had na de pitstop moeite om op tempo te komen en de Braziliaan verloor dan ook enkele plaatsen.

Kazuki Nakajima maakte halverwege de race enkele uitstapjes en bij een van deze ging de Japanner in bocht 1 door het grind, maar hij kon zijn weg vervolgen. Nelson Piquet jr. verloor een deel van zijn neus, nadat hij van de baan ging en een piepschuim bord raakte. Räikkönen maakte een stop en viel terug naar de vijftiende plaats. Vooraan maakte Button een foutje aan het einde van het lange rechte stuk, waardoor Webber door kon schuiven naar de tweede plaats.

Enkele ronden later ging Webber in de fout in de laatste bocht, waardoor Button de tweede plaats weer over kon nemen. Enkele bochten later pakte de Red Bull-coureur de plaats weer terug. Ondertussen hield Buemi Alonso nog steeds achter zich voor plaats voor de achtste plaats. Maar uiteindelijk moest de Zwitser zich toch gewonnen geven. Achter Vettel, Webber en Button lagen beide McLaren-rijders Hamilton en Heikki Kovalainen vierde en vijfde, maar zij moesten hun eerste stop nog maken.

Beide coureurs maakten een stop en vielen niet ver terug. Adrian Sutil reed na een pitstop van Alonso op een zevende plaats met zijn Force India. Kubica kampte ondertussen met een loszittende neus, terwijl hij op een tiende plaats reed. De Pool moest dan ook binnenkomen en verloor veel tijd.

Met nog negentien ronden te gaan maakte Vettel zijn laatste stop en de Duitser viel terug naar plaats drie, vlak achter Button. Alonso maakte op het zelfde moment een schuiver bij het opkomen van het lange rechte stuk, waardoor de Spanjaard veel tijd verloor. Ook Webber maakte zijn tweede stop, waarbij hij als derde net voor Barrichello naar buiten kwam. Vettel ging ondertussen Button voorbij op het rechte stuk met nog vijftien ronden te gaan.

In het middenveld verloor Räikkönen een plaats aan Glock en enkele ronden later aan Alonso. Nico Rosberg was de eerste die op intermediates op de baan verscheen om verder naar voren te komen. Vooraan maakte Button zijn laatste stop en viel terug naar de vierde plaats. Een ronde later maakte Barrichello zijn laatste stop, waardoor de Brazilaan terugviel naar de vijfde plaats, nog achter Buemi. Nakajima maakte de rampzalige dag voor Williams compleet door zijn bolide in de pits te parkeren.

Met nog elf ronden te gaan lag het veld achter Hamilton dicht bij elkaar. Sutil reed op de achtste plaats, maar werd achterna gezeten door Heidfeld en Glock. Buemi moest nog een stop maken, waardoor Sutil doorschoof naar plaats zeven. Piquet jr. spinde voor de ingang van de pitstraat en moest wederom een nieuwe neus halen.

Met nog tien ronden te gaan kende Hamilton wederom een momentje, waardoor Kovalainen de Brit kon passeren. Ook Rosberg maakte nog een flinke schuiver, maar de Duitser verloor alleen maar tijd. Räikkönen worstelde met zijn auto en reed op de dertiende plaats. Hamilton kende bij het op komen van start/finish met zeven ronden te gaan wederom een momentje, waardoor Sutil door kon schuiven naar plaats zes.

De Duitser maakte in de vijfde bocht door de regen een harde schuiver, waardoor hij zijn Force India afschreef terwijl hij op een zesde positie reed. Ook Heidfeld verloor enkele plaatsen, waardoor de BMW-coureur terugviel naar de negende plaats. Met nog drie ronden te gaan, was de racevolgorde: Vettel, Webber, Button, Barrichello, Kovalainen, Hamilton, Glock en Buemi.

Na bijna twee uur rijden werd Vettel als eerste afgevlagd. Voor de Duitser betekende het zijn tweede race overwinning en de eerste voor Red Bull Racing als team. Achter hem werd zijn Australische teamgenoot Mark Webber tweede voor Jenson Button die de eerste twee races van het jaar wist te winnen. Achter dit trio werd Barrichello vierde voor beide McLaren-coureurs Kovalainen en Hamilton. De laatste punten gingen naar Glock en Buemi.