Veiling Yves Saint Laurent breekt records

De eerste dag van de 'veiling van de eeuw' leverde gisteren een aantal records en een opbrengst van 206 miljoen euro op. Veilinghuis Christie's Parijs organiseert tot en met morgen de verkoop van de kunstcollectie van wijlen modekoning Yves Saint Laurent.

De veiling van Laurent en diens partner Pierre Berge begon gisteravond. Met 732 kavels is het een van de grootste particuliere kunstcollecties ooit die onder de hamer komt. De verwachte opbrengst is 300 miljoen euro.

Gisteravond sneuvelden al een aantal records. Zo kreeg een schilderij van Henri Matisse (koekoes op een blauw en roze tapijt) voor het recordbedrag van 32 miljoen euro een nieuwe eigenaar. Een werk van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi ging eveneens weg voor een recordprijs voor deze kunstenaar. Madame L.R., ontstaan tussen 1914 en 1917, deed ruim 29 miljoen euro.Een abstract werk van de Nederlander Mondriaan met witte gele en blauwe vlakken ging met een hoogste bod van 19,2 miljoen euro ook weg voor een topprijs voor de schilder. Een Picasso daarentegen werd teruggetrokken omdat niemand de inzet van 25 miljoen euro bood voor het schilderij van muziekinstrumenten op tafel.

Veiling Yves Saint Laurent breekt records  (foto: ANP)