Grote lading wapens VS naar IsraŽl

De Verenigde Staten willen een koopvaardijschip inhuren om honderden tonnen wapens vanuit Griekenland naar Israël te vervoeren. Dat blijkt uit gevoelige documenten waar persbureau Reuters inzage in heeft gehad.

Het gaat om een veel grotere lading dan gebruikelijk, zeggen tussenhandelaren en een militair analist in Londen. "Ruim drieduizend ton munitie in een keer verschepen is veel", aldus een tussenhandelaar, die anoniem wilde blijven. "Dit type verzoek is nogal zeldzaam. Dat hebben we afgelopen jaren niet vaak gezien." Op het document staan explosieve substanties vermeld en ontstekers.

Het verzoek is ingediend op 31 december. Vanwege de timing kan de lading 'afwijkend' zijn en te maken hebben met het Gaza-offensief, aldus de analist. De Israëlische aanval op de Gazastrook begon op 27 december.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie spreekt echter tegen dat er een verband is tussen de scheepslading en de Israëlische militaire operatie. De munitie is volgens hem bestemd voor een Amerikaanse wapenvoorraad in Israël. Het Amerikaanse leger heeft in verscheidene landen wapenreserves liggen voor het geval het land dringend oorlogsmateriaal nodig heeft. "Deze eerder geplande verscheping is routine", verzekerde de zegsman van het Pentagon.