FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 januari 2009

"Valencia wil me, maar kan me niet betalen"

De wereldwijde economische crisis is volgens Standard Luik-spits Milan Jovanovic de reden waarom hij nog bij zijn huidige werkgever speelt.

Milan Jovanovic heeft de ambitie om zijn huidige club Standard Luik te verlaten, maar door de economische crisis zit de spits naar eigen zeggen nog steeds bij Les Rouches.

Veel clubs hebben geen geld om zware aankopen te doen. "Valencia wil me, maar kan me niet betalen. Misschien zal ik wel moeten wachten tot in juni om te vertrekken," aldus de Serviër tegenover Het Nieuwsblad.

Haarlem kan komst Goossens op de buik schrijven

HFC Haarlem rekent niet meer op Ajacied John Goossens. De linksback zou als aanwinst gelden voor de Haarlemmers, maar zijn komst lijkt onhaalbaar.

Tegenover RTV Noord-Holland heeft technisch directeur Ron van Niekerk aangegeven dat Goossens het voorstel van de eerstedivisionist waarschijnlijk links laat liggen.

"Ik verwacht niet dat hij komt. Ik denk dat John straks te bewonderen is bij een eredivisieclub", zei Van Niekerk over de situatie omtrent Goossens.

Nadat Rachid El Yaakoubi en Frank van der Zwan zijn weggevallen, moest Haarlem op zoek naar een vervanger. Ook Kevin Brands was niet haalbaar. De zoon van de technisch directeur van AZ, Marcel Brands, tekende bij de Alkmaarders.

PSV-target Mosquera aangeboden bij River Plate

Sevilla-verdediger Aquivaldo Mosquera is bij River Plate aangeboden. De defensieve speler zou ook bij PSV in de belangstelling staan en is bij de Spaanse club uit de gratie geraakt.

Het medium Olé meldt dat River Plate Mosquera kreeg aangeboden door een zakenman die connecties heeft bij Sevilla. Het zou om een huurperiode gaan, daar waar PSV de Colombiaan het liefst zou kopen.

Door problemen met de financiën bij de Argentijnse club, zouden zij de voorkeur geven aan een huurperiode. Ook Sevilla vindt dit de beste oplossing, aangezien Mosquera pas 27 jaar is.

In 2007 trok de Spaanse club de verdediger aan van Pachuca, maar dit seizoen loopt voor Mosquera uit op een kleine nachtmerrie. Hij belandde namelijk in een rotatiesysteem. Het balletje ligt nu bij Sevilla.

Paul de Leeuw tv-moment van 2008

Het fragment waarbij Paul de Leeuw op de koets moest met verstandelijk gehandicapte Yta is verkozen tot ' tv-moment van 2008' . Dit was vanavond te zien in een live-uitzending vanuit de Koepelkerk in Amsterdam op Nederland 1, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk.

Vorig jaar kon iedereen zijn/haar favoriete tv-moment van 2008 selecteren op de website van het programma. Uit de geselecteerden werd een top 10 samengesteld waarop opnieuw gestemd kon worden. Deze stemming leverde drie favorieten op. De uiteindelijke beslissing moest komen van een vakjury, bestaande uit Anita Witzier, Erwin Galjaard, Chris Buur en Hans Beerekamp.

De jury was unaniem en Anita Witzier vertelde dat het interview van Rutger van GeenStijl met Ella Vogelaar genoegen moest nemen met een derde plaats. Volgens de FOK!poll was het Vogelaar-fragment het beste.

Het ging toen nog tussen 'Joran ontmaskerd bij Peter R. de Vries' en de uiteindelijke winnaar 'Paul de Leeuw op de koets'. Witzier: "We hebben met zijn allen ontzettend hard moeten lachen om dit fragment, en daarom is dit onze terechte winnaar".

Vorig jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt en eindigde het in een gelijkspel. Zowel de Donorshow van BNN als Hans Teeuwen bij Bimbo's en Boerka's kregen evenveel punten en wonnen de prijs. Dit jaar was de puntentelling aangepast, waardoor je geen twee winnaars meer kon krijgen.

Korte update

Paul de Leeuw was ook de publiekswinnaar. Het publiek gaf hem de meeste stemmen, nipt gevolgd door Peter R. de Vries.

Het winnende fragment

Schaatsen: Dag 2 EK Allround

Vandaag was dag twee van het EK Allround. Voor de heren begon het toernooi al gisteren, de dames begonnen vandaag en reden twee afstanden, namelijk de 500 meter en de drie kilometer. De heren reden alleen de 1.500 meter vandaag. Ook morgen wordt er nog geschaatst.

Dames

De 500 meter werd gewonnen door de Russische Alla Sjabanova. In 39,58 kwam zij over de streep. De Duitse vrouwen Claudia Pechstein en Daniela Anschütz werden tweede en derde. Paulien van Deutekom was de snelste Nederlandse op plek vier. Ireen Wüst werd zesde, Elma de Vries werd achtste en Renate Groenewold tiende. Daarna was de drie kilometer aan de beurt. Die werd gewonnen door Pechstein.

Pechstein won in een tijd van 4.04,41. Daarmee bleef ze Daniela Anschütz meer dan een halve seconde voor. Paulien van Deutekom was in 4.05,24 de beste Nederlandse. Martina Sábliková eindigde als vierde en Renate Groenewold eindigde in 4.07,52 pas als vijfde. Ook voor de rest van de Nederlandse vrouwen verliep de 3 kilometer niet succesvol. Ireen Wust werd zevende en Elma de Vries eindigde pas 10e.

In het klassement gaat Pechstein uiteraard aan de leiding. Voor de 1.500 meter van morgen heeft ze iets meer als een seconde voorsprong op Anschütz. Van Deutekom staat na de eerste dag op een derde plek. Daarachter volgen Sábliková, Groenewold en Wust.

Heren

Bij de heren heeft Sven Kramer zijn koppositie in het klassement verstevigd. Hij won de 1.500 meter in 1:46,53. Jevgeni Lalenkov werd tweede, de al gediskwalificeerde Enrico Fabris eiste de derde plaats voor zich op. Wouter Olde Heuvel werd vierde en staat nog steeds tweede in het klassement. Met alleen de tien kilometer nog te rijden is Kramer al vrijwel zeker van de titel. De voorsprong van Kramer in het klassement op Olde Heuvel is op de afsluitende afstand 23 seconden.

Voor meer schaatsnieuws kijk je op FOK!sport!

 

Murray wint finale Doha van Roddick

Andy Murray heeft het ATP-toernooi van Doha op zijn naam geschreven. In de slechts 70 minuten durende finale was de Schot veel te sterk voor de Amerikaan Andy Roddick: 6-4, 6-2.

Vorig jaar won de als derde geplaatste Murray ook al het eerste toernooi van het jaar. Twee jaar terug stond hij ook in de finale, maar wist toen niet te winnen van Ivan Ljubičić.

De 21-jarige Murray bewijst met het bijna foutloze spel een goede kanshebber te zijn voor het Australian Open. De Britten moeten het al sinds de winst van Fred Perry op Wimbledon in 1936 zonder Grand Slam-overwinning stellen. "Het is slechts een kwestie van tijd dat hij een grandslam wint", aldus Roddick.

Vooral de service van Murray is het afgelopen jaar sterk verbeterd, waardoor hij nu op spannende momenten op zijn service kon terugvallen. "Net als in de laatste twee sets tegen Federer serveerde ik nu ook weer sterk. Op de belangrijke punten heb ik hem weinig kansen gegeven", analyseerde Murray zijn zesde zege in acht duels met Roddick. "Ik heb goed gespeeld. En ik kan nog steeds beter. Dit was nog niet mijn top. Ik kan nog steeds onderdelen verbeteren. Dat gegeven stemt me nog meer tevreden."

Ritsma erelid KNSB

Rintje Ritsma is vanmiddag benoemd tot erelid van schaatsbond KNSB. De viervoudig wereldkampioen allround nam vanmiddag afscheid na afloop van de tweede dag van het Europees kampioenschap allround.

"Dit is een bijzonder moment voor me. Hier ben ik jullie zeer erkentelijk voor", aldus de inmiddels 38-jarige Ritsma. In september maakte hij bekend dat hij ging stoppen met schaatsen.

Ritsma won naast zes wereldtitels ook zes Europese titels, tweemaal een titel op de WK afstanden, veroverde zilveren en bronzen medailles bij de Olympische Spelen en won 29 keer een wereldbekerwedstrijd.

De voorzitter van sportkoepel NOCNSF, Erica Terpstra, sprak Ritsma in Thialf toe. "Je hebt de schaatswereld uitgedaagd en was altijd op een professionele manier met je sport bezig. Bedankt voor wat je voor de sport in Nederland hebt gedaan".

De al gestopte Jochem Uytdehaage en Erben Wennemars maakten bekend dat er een Hall of Fame in Thialf komt. Ritsma zal daarin als eerste een plek krijgen.

Zielman slaat ook op kunstijs toe

De elfde marathon in de strijd om de Essent Cup bij de vrouwen is vanavond gewonnen door Carla Zielman. De 24-jarige Zielman was in de eindsprint de snelste van een kopgroep van twintig rijdsters.

Zielman, die donderdag de Nederlandse titel op natuurijs veroverde, hield vanavond in Eindhoven Daniëlle Bekkering en Andrea Sikkema achter zich. De top drie van vanavond was een kopie van die van donderdag.

Maria Sterk blijft aan de leiding gaan in het algemeen klassement.

Wachtkamers eerste hulp puilden uit

Het was vandaag razend druk op de eerste hulp bij de Nederlandse ziekenhuizen. Onfortuinlijke schaatsers met vooral polsfracturen meldden zich massaal aan de balies.

Bij de spoedeisende hulp van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam was het door de schaatspret twee keer zo druk dan normaal. Volgens een woordvoerder kwamen tot het eind van de middag ongeveer honderd patiënten naar het ziekenhuis. "We verwachten dat het nog tot halverwege de avond doorgaat."

Het merendeel van de schaatsslachtoffers kampte met botbreuken, waarbij de polsfractuur er uitspringt. "Dat is een klassieker bij het schaatsen", aldus de zegsman. Over de gipsvoorraad maakte hij zich nog geen zorgen. Het AMC heeft extra personeel ingezet. De afgelopen dagen kwamen door het winterweer ongeveer 30 tot 40 procent meer patiënten naar de eerste hulp.

In het Albert Schweitzer Ziekenhuis (locaties in onder meer Dordrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) was het ook de hele dag druk bij de spoedeisende hulp. Aan het einde van de middag - toen de schaatstochten voorbij waren - liep het storm. "De wachtkamers puilden uit", zei een woordvoerster. Het ziekenhuis zette extra personeel in om alle patiënten zo snel mogelijk te kunnen helpen.

Feyenoord sluit trainingskamp af met zege

Feyenoord heeft het trainingskamp in Turkije afgesloten met winst. Het team van trainer Gertjan Verbeek won met 5-1 van Neftci Bakoe uit Azerbeidzjan. Het duel begon vanwege een flinke onweersbui met enige vertraging.

Bij rust leidde Feyenoord al met 3-0. Roy Makaay maakte de 1-0 en daarna had Leroy Fer tweemaal succes, waarvan een keer vanaf de strafschopstip. In de tweede helft scoorde Andwélé Slory de 4 en 5-0. Pas een kwartier voor tijd deed de tegenstander iets terug.

Kevin Hofland en Serginho Greene maakten hun rentree. Dwight Tiendalli viel echter geblesseerd uit nadat hij vlak voor rust een schop kreeg.

Huis ontploft na aansteken houtkachel

Een vrouw uit het Belgische Kozen wilde er vanmiddag warmpjes bijzitten. Dit is helaas niet echt gelukt, want bij het aansteken van de kachel ontplofte deze. De woning is door de explosie onbewoonbaar verklaard.

De ontploffing deed zich rond half vier voor. Omdat de centrale verwarming het niet deed, besloten de bewoners de haard maar aan te steken. Vermoedelijk bevonden zich gassen in het huis. Toen de kachel namelijk net brandde, volgde er een enorme explosie.

De vrouw was op dat moment binnen en liep lichte verwondingen op. Samen met haar in shock verkerende man is ze naar het ziekenhuis overgebracht.

 

Kees Kankerkachel
"Die krijgen deze week wat van mij te heuren"

Ajax onderuit tegen Stuttgart

Ajax heeft in de Portugese plaats Ferreiras een oefenwedstrijd tegen VfB Stuttgart met 2-3 verloren.

Bij rust leidden de Duitsers met 3-1 door doelpunten van Martin Lanig, Julian Schieber en Thomas Hitzlsperger. Halverwege de eerste helft scoorde Luis Suarez tegen. In de tweede helft verkleinde Dario Cvitanich de achterstand met een rake kopbal. De gelijkmaker van de Argentijnse spits werd afgekeurd.

Doelman Maarten Stekelenburg maakte zijn rentree bij de Amsterdammers.

Uitslag Africa Race Etappe 11

Vandaag is de elfde etappe in de Africa Race verreden. Morgen zal de laatste etappe worden verreden. De uitslagen van vandaag en de stand vind je hieronder.

Etappe 11
Motoren

Pos #CoureurMerkTijdVerschil
11PELLICER Juan manuel (E) BMW 01h21'34
26SCHATTAT Thomas (D) YAMAHA 01h54'39 00h33'05
327MONEYRON Jean hugues (SN) KTM 01h56'40 00h35'06
42JACQUART Arnaud (F) KTM 02h07'51 00h46'17
58GALLIZIA Michele (I) SUZUKI 02h10'06 00h48'32

Auto's

Pos #CoureurMerkTijdVerschil
1200SCHLESSER / DEBRONSCHLESSER 01h17'14
2208ABOUYOUSSEF / COTELTOYOTA 01h59'16 00h42'02
3205VARENTSOV / ELAGINTOYOTA 02h03'21 00h46'07
4213VELA IBANEZ / PUERTOLAND ROVER 02h06'34 00h49'20
5212AREGALL / LANDATOYOTA 02h13'07 00h55'53

Vrachtwagens

Pos #CoureurMerkTijdVerschil
1301DE ROOY / COLEBUNDERS / RODEWALDIVECO 01h41'29
2306VISMARA / VERZELETTIUNIMOG 01h44'12 00h02'43
3303BEKX / MAESSEN / WILLEMSDAF 01h47'07 00h05'38
4305KOVACS / CZEGLEDI / TOTHSCANIA 01h50'00 00h08'31

Klassement
Motoren

Pos #CoureurMerkTijdVerschil
11PELLICER Juan manuel (E) BMW 40h39'06
22JACQUART Arnaud (F) KTM 46h16'41 05h37'35
36SCHATTAT Thomas (D) YAMAHA 54h44'15 14h05'09
427MONEYRON Jean hugues (SN) KTM 56h28'15 15h49'09
57MIGLIAZZA Carlo alberto (I) SUZUKI 66h54'51 26h15'45

Auto's

Pos #CoureurMerkTijdVerschil
1200SCHLESSER / DEBRONSCHLESSER 39h57'41
2205VARENTSOV / ELAGINTOYOTA 50h05'35 10h07'54
3208ABOUYOUSSEF / COTELTOYOTA 50h17'19 10h19'38
4212AREGALL / LANDATOYOTA 65h30'18 25h32'37
5213VELA IBANEZ / PUERTOLAND ROVER 76h01'55 36h04'14

Vrachtwagens

Pos #CoureurMerkTijdVerschil
1301DE ROOY / COLEBUNDERS / RODEWALDIVECO 50h13'16
2303BEKX / MAESSEN / WILLEMSDAF 50h22'06 00h08'50
3305KOVACS / CZEGLEDI / TOTHSCANIA 50h43'58 00h30'42
4306VISMARA / VERZELETTIUNIMOG 51h50'46 01h37'30

[upd]Snowworld heeft weer stroom

Indoor-skipiste Snowworld in Zoetermeer heeft sinds vanochtend last van een stroomstoring. De oorzaak hiervan is nog niet bekend.

Vanwege de vorst kunnen de monteurs van het energiebedrijf niet in de grond graven. De schade loopt volgens directeur Koos Hendriks in de vele duizenden euro's, omdat skiliefhebbers weer naar huis toe moeten worden gestuurd.

Update 19.42 uur

Snowworld heeft inmiddels weer stroom. Vanmiddag rond half 5 had het energiebedrijf noodaggregaten opgestart, waardoor de koelinstallaties konden worden opgestart en het publiek naar binnen kon.

De sneeuw is gelukkig niet gesmolten, omdat het buiten ook vroor. Morgen gaan de monteurs proberen om een kabelbreuk te repareren.

Dieven (13) willen vrouw (78) beroven

In Amsterdam zijn gisteren twee straatrovers van 13 jaar opgepakt. Het piepjonge tweetal probeerde een 78-jarige vrouw te beroven van haar tas.

De vrouw kwam terug van het boodschappendoen en had haar tas aan haar arm gehangen, toen de jongens wilden toeslaan. Zodra zij echter aan de tas begonnen te rukken, zette de vrouw het op een gillen.

Geschrokken sloegen de dieven op de vlucht, maar ze konden mede dankzij een ooggetuige een paar straten verderop worden ingerekend. De vrouw bleef ongedeerd.

Eerste WTA-titel voor Viktoria Azarenka

Viktoria Azarenka heeft na vier verloren finales eindelijk haar eerste WTA-toernooi gewonnen. In Brisbane versloeg ze de als derde geplaatste Française Marion Bartoli met 6-3, 6-1.

De Wit-Russin was als tweede geplaatst en bezet de zestiende plaats op de wereldranglijst. Vorig jaar verloor ze de finales van de toernooien van Gold Coast en Praag. In 2007 greep Azarenka ook naast de titels in Estoril en Tasjkent.

Nederland geeft 3 miljoen voor hulp aan Gaza

Nederland geeft 3 miljoen euro voor hulp aan de bevolking van de Gazastrook. Daarvan gaat 2 miljoen naar de VN-hulporganisatie Unrwa en een miljoen naar de Rode Halve Maan, de tegenhanger van het Rode Kruis in moslimlanden.

Dat heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag bekendgemaakt. Eerder deze week liet hij al weten met extra geld voor Unrwa over de brug te komen. Nederland droeg vorig jaar zeker 23 miljoen euro bij aan de VN-organisatie, waarvan 8 miljoen noodhulp. Niet duidelijk is hoeveel daarvan in Gaza werd besteed, omdat het ook voor Palestijnen in andere gebieden bedoeld is.

'Geen losgeld betaald voor vrijlating Nederlander'

Voor de vrijlating van de twee medewerkers van Médicins du Monde, onder wie de Nederlander Willem Sools, is volgens de organisatie geen losgeld betaald. Dat werd vandaag bekendgemaakt op een persconferentie in Parijs.

De twee werden op 22 september in Ethiopië tijdens hun werk ontvoerd en 108 dagen in Somalië in de regio van Mogadishu vastgehouden. Op 7 januari werden zij vrijgelaten. De ontvoerders hadden in eerste instantie 3 miljoen dollar losgeld geëist.

Sools zei in het begin van zijn gevangenschap gevreesd te hebben voor zijn leven. "Maar na verloop van tijd kon ik beter met deze emoties omgaan." De 27-jarige verpleegkundige werd samen met een Japanse arts vastgehouden. Om de moed erin te houden maakten de twee een lijst van dingen die ze graag wilden doen als ze vrijkwamen.

"En we maakten van het kaarsvet van de kaarsen die 's avonds voor verlichting zorgden dobbelstenen en zo hebben we kaarsspelletjes gespeeld", vertelde Sools.

Protest in Europese steden tegen Israël

In tal van Europese steden is vandaag geprotesteerd tegen het Israëlische legeroptreden in de Gazastrook. De demonstranten waren vooral moslims en mensen met een linkse politieke voorkeur.

In de Franse hoofdstad Parijs waren tienduizenden mensen op de been. De menigte riep leuzen als "Allah Akbar (God is groot)" en "Israël moordenaar". Circa vierduizend agenten bewaakten de orde. Vorige week was een protestmars tegen Israël nog uit de hand gelopen. Ook in Lille, Grenoble, Nice en Toulouse waren vandaag pro-Palestijnse demonstraties.

In de Duitse stad Duisburg zijn vandaag circa tienduizend mensen de straat op gegaan. De demonstranten eisten een onmiddellijk staakt-het-vuren en een einde aan de Israëlische blokkade van de Palestijnse kuststrook. De demonstratie in Duisburg was georganiseerd door de islamitische organisatie Milli Görüs.

Ook in de hoofdstad Berlijn, München en Keulen waren pro-Palestijnse demonstraties waar duizenden mensen aan deelnamen. In de Britse hoofdstad Londen was de opkomst bij een gepland Gaza-protest teleurstellend. De organisatoren hadden gerekend op 100.000 demonstranten, maar de opkomst bleef volgens de politie steken op twaalfduizend.

Protest tegen israël in Europese steden  (foto: ANP)

Met Gordon en Frans in Somalië

Wéér een nieuwe columniste: Neuskleuter.

Bij het vallen van de nacht krijgen we plotseling contact met het schip van BREIN. ‘Hier Agentschap Telecom, over. We hebben onderweg alleen een eenzame surfer gezien, over. Nee, hij had Dries Roelvink niet op sleeptouw. Nee, Jannes was ook niet gedownload, we hoorden hem in ieder geval niet roepen om vrij te worden gelaten. Onze piraten zijn recht vooruit? Prima, dank u, over en uit.’

Uitslagen Engeland speelronde 21

Dit weekend werd in de Premier League de 21e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor de aankomende dagen.

In de Premier League werden dit weekend, vanwege de slechte weersomstandigheden, slechts twee wedstrijden gespeeld. Het is nog niet bekend wanneer deze duels worden ingehaald. Het duel van maandag, Manchester City tegen Blackburn Rovers, gaat vooralsnog gewoon door.

Arsenal en Manchester United knoeien met punten

Manchester United is er dit weekend niet in geslaagd om van Birmingham City te winnen. The Mancunians kwamen niet verder dan een gelijkspel (1-1), terwijl de ploeg van trainer Sir Alex Ferguson wel voortdurend het initiatief had. Birmingham City kwam zelfs nog op voorsprong. In de laatste vijf minuten van de eerste helft kreeg de ploeg een corner en sloeg via dit buitenkansje meteen toe. De bal kwam voor de voeten van Cameron Jerome terecht, die van dichtbij raak schoot.

Toch kreeg Manchester United uiteindelijk nog een punt in de schoot geworpen, omdat een voorzet van Patrick Evra door Scott Dann achter zijn eigen doelman werd gewerkt. Zeven minuten voor tijd moest Manchester United zelfs met tien man verder, omdat Darren Fletcher een rode kaart kreeg. Hierdoor zat een slotoffensief er niet meer in en mochten The Mancunians blij zijn met het behaalde punt.

Ook Arsenal heeft dit weekend niet kunnen winnen. In het duel tegen Everton speelden The Gunners, net als concurrent Manchester United, gelijk (2-2). De ploeg van Johnny Heitinga, die overigens in de basis stond, kwam via Leon Osman en Steven Pienaar. De ploeg uit Londen kwam even zovaak terug, maar wist pas in de blessuretijd een punt veilig te stellen.


Uitslagen speelronde 21:

Thuis Uit Uitslag
Arsenal Everton 2-2
Birmingham City Manchester United 1-1
Burnley Stoke City afgelast
Sunderland Bolton Wanderers afgelast
Wigan Athletic Aston Villa afgelast
Fulham Portsmouth afgelast
Hull City Chelsea afgelast
Liverpool Tottenham Hotspur afgelast
West Ham United Wolverhampton Wanderers afgelast

De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 20 14 3 3 45 45-16
2 Manchester United 21 14 2 5 44 46-19
3 Arsenal 20 13 3 4 42 53-23
4 Tottenham Hotspur 20 11 4 5 37 42-22
5 Manchester City 19 9 8 2 35 38-27
6 Aston Villa 20 10 5 5 35 29-18
7 Liverpool 20 10 3 7 33 37-25
8 Birmingham City 21 9 6 6 33 21-19
9 Fulham 20 7 6 7 27 26-22
10 Stoke City 20 6 6 8 24 18-25
11 Sunderland 20 6 5 9 23 28-31
12 Everton 20 5 8 7 23 28-34
13 Blackburn Rovers 20 5 6 9 21 20-35
14 Burnley FC 20 5 5 10 20 22-40
15 Wolverhampton Wanderers 20 5 4 11 19 17-36
16 Wigan Athletic 19 5 4 10 19 21-44
17 West Ham United 20 4 6 10 18 28-37
18 Bolton Wanderers 18 4 6 8 18 26-36
19 Hull City 20 4 6 10 18 20-42
20 Portsmouth 20 4 2 14 14 18-32

Topscorers:

# Speler Club Goals
1 Didier Drogba Chelsea 14
= Wayne Rooney Manchester United 14
= Jermaine Defoe Tottenham Hotspur 14

Programma volgende week:

Datum Thuis Uit  
11/01 Manchester City Blackburn Rovers  
16/01 Stoke City Liverpool  
16/01 Portsmouth Birmingham City  
16/01 Tottenham Hotspur Hull City  
16/01 Wolves Wigan Athletic  
16/01 Manchester United Burnley FC  
16/01 Chelsea Sunderland  
16/01 Everton Manchester City  
17/01 Aston Villa West Ham United  
17/01 Blackburn Rovers Fulham  
17/01 Bolton Wanderers Arsenal  

[EK] Pechstein de sterkste op 3km.

Claudia Pechstein lijkt een voorschot te hebben genomen op de Europese titel. Na eerder vandaag al een goede 500 meter, won ze de 3.000 meter.

Pechstein won in een tijd van 4.04,41. Daarmee bleef ze een andere Duitse, Daniela Anschutz, meer als een halve seconde voor. Paulien van Deutekom was in 4.05,24 de beste Nederlandse. Martina Sablikova eindigde als vierde en Renate Groenewold eindigde in 4.07,52 pas als vijfde. Ook voor de rest van de Nederlanders verliep de 3 kilometer niet succesvol. Ireen Wust werd zevende en Elma de Vries eindigde pas 10e.

In het klassement gaat Pechstein uiteraard aan de leiding. Voor de 1.500 meter van morgen heeft ze iets meer als een seconde voorsprong op Anschutz. Van Deutekom staat na de eerste dag op een derde plek. Daarachter volgen Sábliková, Groenewold en Wust.

Dodelijk ongeluk bij spoorwegovergang Doetinchem

Een pakketbezorger is vanmiddag rond het middaguur omgekomen, nadat hij bij een spoorwegovergang aan de Ooijmanlaan in Doetinchem door een trein werd geschept. De bestuurder werd uit zijn busje geslingerd en kwam hierbij direct om het leven.

Vier jaar geleden vonden drie tieners ook al de dood bij dezelfde onbewaakte spoorwegovergang, wat tot veel commotie heeft geleid in Doetinchem. De gemeente vond het echter niet nodig om de beveiliging uit te breiden, omdat de spoorwegovergang zich op een doodlopende weg bevindt die alleen gebruikt zou worden door omwonenden.

Het treinverkeer tussen Winterswijk en Arnhem is enkele uren ontregeld geweest.

Met dank aan Tiemie voor de submit .

[EK] Kramer wil Olde Heuvel aan zilver helpen

Voor de start van het Europees kampioenschap allround zei Sven Kramer dat hij op de afsluitende 10 kilometer voluit wilde gaan. Nu hij zijn derde achtereenvolgende Europese titel al zo goed als binnen heeft, heeft hij besloten om zijn strijdplan te wijzigen.

"Ik denk niet dat ik Håvard Bøkko zoveel zal helpen", aldus Kramer vanmiddag na afloop van de 1.500 meter die hij won in een tijd van 1.46,53.

Op de 10.000 meter morgen heeft Kramer een voorsprong van 23,22 seconden op ploeggenoot Wouter Olde Heuvel en 29,56 seconden op Bøkko. Kramer en Bøkko moet het morgen tegen elkaar opnemen. "Ik zal niet zoveel voor hem op kop rijden", aldus Kramer, wiens doel is om Olde Heuvel tweede te laten worden. "Dat is vriendschap. Maar ik laat me ook weer niet verslaan."

Raich wint in Adelboden

De Oostenrijker Benjamin Raich heeft vanmiddag de reuzenslalom in Adelboden winnend afgesloten. Raich was op de befaamde, steile Kuonisbaergli-piste in beide manches de snelste.


De Italiaan Massimiliano Blardone eindigde als tweede op 0,24 seconden achterstand van Raich. Derde werd Kjetil Jansrud. Bode Miller, die vorig seizoen nog de algemene wereldbeker won, wist voor de achtste keer dit seizoen de finish niet te halen. Hij miste in de eerste run een poortje.

In de strijd om de wereldbeker op de reuzenslalom gaat Raich met 286 punten aan de leiding. De Amerikaan Ted Ligety staat met 241 punten tweede.

Maze zegeviert op reuzenslalom

Tina Maze heeft de wereldbekerwedstrijd op de reuzenslalom voor vrouwen in Maribor op haar naam geschreven. De Sloveense, die haar zevende WB-winst pakte, dankte de overwinning van vandaag aan een sterke tweede run.

In de tweede manche moest Maze 0,12 zien goed te maken op de Italiaanse Denise Karbon. En dat lukte de Sloveense overtuigend, ze was bijna een halve seconde sneller. Karbon eindigde als tweede, de Duitse Kathrin Hölzl legde beslag op de derde plaats.

Tanja Poutiainen, die als vierde eindigde, staat met 328 punten aan de leiding in de stand om de wereldbeker op de reuzenslalom. Maria Riesch blijft eerste in de stand van de algemene wereldbeker ondanks haar twaalfde plaats vandaag.

Geen veldrit in Valkenswaard

Volgende week zou er eigenlijk een veldrit in Valkenswaard worden verreden, maar deze is nu afgelast. Organisator Koen Mohu liet weten dat de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) geen medewerking aan dit evenement zal verlenen.

Mohu zei dat de KNWU andere wedstrijden belangrijker zou vinden. Toch geeft de organisator het niet op. In 2010 wil hij namelijk weer een veldrit in Valkenswaard gaan organiseren.

Sprockel: "Ik was te wisselvallig"

Civard Sprockel kende een roerige eerste seizoenshelft. Vitesse presteert niet goed en de verdediger kwam ook nog eens negatief in het nieuws. Voormalig trainer Hans Westerhof uitte namelijk kritiek op hem en Sebastien Sansoni, zonder te weten dat er nog een microfoon aan stond.

"Voor mij telde na het gesprek tussen Westerhof en Van Gaal, zo noem ik het maar even, maar één ding. Ik wist dat ik in een mindere fase zat en dat ik niet goed aan het seizoen was begonnen. Het was gewoon te wisselvallig. Ik kon veel beter en vanaf dat moment wilde ik nog meer laten zien wat mijn niveau wel is. In de wedstrijden die daarna volgden was er een stijgende lijn te zien en begon ik steeds beter te spelen. Ik zit de laatste maanden in ieder geval een stuk beter in mijn vel en dat hoop ik ook na de winterstop weer te kunnen laten zien," liet Sprockel in een reactie weten.

De verdediger had overigens nog wel een tip voor nieuwbakken trainer Theo Bos. "Tegen Roeselare speelden we met twee spitsen. Voor mij persoonlijk maakt het niet zoveel uit of we in een twee- of driespitsensysteem spelen. Ik voel me in beide systemen prettig. Belangrijker is dat wij het als team goed moeten uitvoeren."

[EK] Kramer wint ook 1.500 meter

Sven Kramer heeft op het EK allround ook de 1.500 meter gewonnen. Hij lijkt daarmee nagenoeg zeker van de titel,met alleen de tien kilometer nog te rijden.

Koen Verweij kwam door zijn valpartij gisteren al in de tweede rit in actie. Hij nam het daarin op tegen Enrico Fabris, die gisteren op de 5 km werd gediskwalificeerd. Verweij kwam tot een tijd van 1.48,24, uiteindelijk goed voor de zesde plek. Fabris won de rit in 1.46,68 en werd daarmee derde.Carl Verheijen eindigde met 1.48,88 op een tiende plek. De tijd van Fabris was lang de snelste, tot Jevgeni Lalenkov in actie kwam. De Rus reed een goede tijd van 1.46,62.

In de laatste rit reden Kramer en Olde Heuvel, de nummers één en twee van het klassement, tegen elkaar. Kramer toonde wederom aan en klasse apart te zijn en won in 1.46,53. Olde Heuvel werd met 1.47,44 uiteindelijk vierde. De voorsprong van Kramer in het klassement op Olde Heuvel is met alleen nog de tien kilometer te rijden 23 seconden.

Enrico Fabris mag door een klein mirakel toch naar het WK. Doordat Lars Kvaalen werd gediskwalificeerd eindigde Matteo Anesi als zestiende. Dit is voor Italie net genoeg voor een WK ticket.

Uitslag 1.500 meter:

PosNaamLandEindtijd
1Sven KramerNederland1.46,53
2Jevgeni LalenkovRusland1.46,62
3Enrico FabrisItalië1.46,68
4Wouter Olde HeuvelNederland1.47,44
5Havard BøkkoNoorwegen1.47,47
7Koen VerweijNederland1.48,24
10Carl VerheijenNederland1.48,88

Klassement na 1.500 meter:

PosNaamLandPunten10.000 m
1Sven KramerNederland109.556
2Wouter Olde HeuvelNederland110.71723,22
3Havard BøkkoNoorwegen111.03429,56
4Ivan SkobrevRusland111.69242,72
5Robert LehmannDuitsland112.06250,12
7Carl VerheijenNederland112.55559,98
25Koen VerweijNederland142.021649,30

Wüst: "Ik moet nu gaan knallen"

Ireen Wüst was zichtbaar teleurgesteld na afloop van de 500 meter bij de vrouwen, die tijdens het EK allround in Heerenveen werd verreden. De Brabantse zag zichzelf pas op de zesde plaats terug.

"Ik had hier gewoon goed moeten rijden. Ik had gedacht dat er een 39'er in zou zitten," liet Wüst na afloop van haar race weten. In aanloop naar het EK had de schaatsster veel last van een verkoudheid, wat haar voorbereiding enigszins in de war schopte.

Toch hoopt Wüst de geleden schaden op de 3000 meter, die later vandaag wordt verreden, nog te herstellen. "We zullen zien. Er kan nog van alles gebeuren. Ik moet nu gewoon knallen."

Run op Windows 7 legt servers Microsoft plat

Microsoft heeft de levering van de testversie van Windows 7 via internet voorlopig stopgezet. De enorme servers van de softwaregigant kunnen de druk niet meer aan. Dat heeft Microsoft vandaag bekendgemaakt.

Het sofwarebedrijf zegt er alles aan te doen om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. De run op Windows 7 zorgde eerder al voor zware druk op de servers van het bedrijf. Daardoor ontstonden er flinke vertragingen.

Uren voor het vrijgeven van de beta-versie ontstonden er al virtuele rijen op internet van gretige particuliere geïnteresseerden. Microsoft wil feedback van testgebruikers om het besturingssysteem bij te schaven voordat het uitgebracht wordt.

In Windows 7 is onder meer de taakbalk veranderd in iconen en is de computer makkelijker te bedienen door minder muisklikken, touch-screen en voice-commands. Windows 7 is volgens experts een grotere stap voorwaarts vergeleken met het huidige besturingssysteem Vista, dan Vista vergeleken met diens voorganger XP.


Run op Windows 7 legt servers Microsoft plat  (foto: DAG)

Mugabe op peperdure vakantie met staatsgeld

De dictatoriale leider van Zimbabwe, Robert Mugabe (84), geniet met zijn vrouw Grace en hun vier kinderen van een wekenlange vakantie in Maleisië. Daarvoor hebben ze 92.000 dollar (68.500 euro) uit de staatskas laten halen, berichtte de Zimbabwaanse krant Saturday Star vandaag.

Mugabes lijfarts zou volgens de krant geregeld hebben dat het vermogen van de president voor de Europese sancties werd overgeheveld naar bankrekeningen in Maleisië en Singapore. De president laat zich in Maleisië meteen medisch onderzoeken.

Zimbabwe verkeert in een politieke en economische crisis. De inflatie is officieel minstens 231 procent. Het nieuwste biljet van 50 miljard Zimbabwaanse dollar vertegenwoordigt een waarde van twee broden.


Mugabe op peperdure vakantie met staatsgeld  (foto: DAG)

Nederland massaal op de schaats

Nederland staat vandaag massaal op de schaats. Dat kan de vijver in de buurt zijn of het natuurgebied Biesbosch waar een van de ruim twintig toertochten wordt verreden. De KNSB schat dat in totaal zo’n 72.000 schaatsers meedoen aan tochten. "Maar dat is een minimale schatting”, zei een woordvoerder van de schaatsbond.

Niet iedereen die dat wil, kan vanddaag de Biesboschtocht rijden. De KNSB vaardigde een ‘negatief reisadvies’ uit wegens filevorming bij de afslag Hank naar de Biesbosch op de A27. De tocht wordt ook morgen verreden.

Ook morgen kan er volop worden geschaatst, want het weer werkt mee. Het KNMI zegt op zijn website dat dit weekeinde fraai schaatsweer met flink wat zon en vorst biedt.

De afgelopen dagen kregen ziekenhuizen te maken met veel schaatsers die door een valpartij een botbreuk hadden opgelopen. Volgens de KNSB-woordvoerder zijn de meeste schaatsers die het ijs opgaan "ongeoefend".


Nederland massaal op de schaats  (foto: DAG)

Van den Brand wint NK veldrijden

Daphny van den Brand is er zaterdag in geslaagd om voor de tiende keer de titel tijdens het NK veldrijden in de wacht te slepen. De Nederlandse had een grote voorsprong op Mirjam Melchers, die als titelverdedigster aan de strijd begon. Saskia Eleman werd uiteindelijk derde.

Van den Brand plaatste al vroeg in de wedstrijd een demarrage. Haar directe concurrenten zagen haar pas na de eindstreep weer terug. Melchers en Eleman probeerden de leidster in de koers nog wel in de kraag te vatten, maar hun achterstand liep alleen maar verder op.

Marianne Vos kende een teleurstellend NK veldrijden. In het veld kwam ze er niet aan te pas en in de laatste ronde ging ze zelfs nog onderuit. Toch wist ze de finish als vijfde te passeren.

Van den Brand, Melchers en Eleman hebben zich automatisch voor het WK veldrijden geplaatst. Dit evenement zal eind deze maand in het Brabantse Hoogerheide plaatsvinden.

Vorst teistert de Premier League

Koning Winter heeft ook Engeland stevig in zijn greep. Dankzij een bevroren veld zal de wedstrijd Portsmouth - Manchester City niet gespeeld kunnen worden.

Uit een veldinspectie bleek dat de wedstrijd Portsmouth - Manchester City niet gespeeld zal kunnen worden. Het is nog niet bekend wanneer de wedstrijd ingehaald wordt.

Deze wedstrijd had waarschijnlijk het debuut van Wayne Bridge voor Manchester City moeten worden. De verdediger zal nu tot volgend weekeinde moeten wachten, wanneer The Citizens het opnemen tegen Wigan Athletic.

Sony laat 3D gameplay-beelden met de PlayStation 3 zien

Sony heeft tijdens de Consumer Electronics Show in San Francisco enkele games in 3D getoond. Hierbij is Sony overigens niet in detail getreden: deze beelden waren slechts bedoeld om de mogelijkheden van 3D gaming te laten zien.

Games die in 3D vertoond werden waren MotorStorm, WipEout HD en Gran Turismo 5 Prologue. Sony heeft verder niets losgelaten over toekomstplannen met 3D of iets dergelijks. Om de beelden in 3D te zien moest je overigens wel een bril opzetten, aangezien je anders beelden zoals onderstaand zou zien.

Hulp leger door drukte in ziekenhuis

Verpleegkundigen van het leger gaan de grote toestroom van patiënten naar het Diakonessenziekenhuis in Meppel opvangen. Deze toestroom heeft te maken met de vele schaatsongevallen en valpartijen.

Het ziekenhuis komt vele handen tekort door de patiënten die voornamelijk behandeld moeten worden voor heup- en polsfracturen. "Er zijn in deze regio heel veel toertochten voor schaatsers uitgezet" aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. "Daardoor hebben we een veel grotere toestroom van patiënten met voornamelijk heup- en polsfracturen dan normaal."

Andere ziekenhuizen verspreid door het hele land hebben ook te maken met mensen die onderuit zijn gegaan tijdens het schaatsen. Dezelfde klachten komen daar ook in groten getale voor.

Met dank aan E-lise voor de submit.

[Dakar] Fatale botsing Dakar-truck

Een vrachtwagen uit de volgerskaravaan van de Dakar Rally heeft in Chili een dodelijk ongeluk veroorzaakt.

De truck belandde door een nog onbekende oorzaak in de buurt van de stad Pejerreyes op de verkeerde weghelft. Een tegenligger kon niet meer worden ontweken en een botsing tussen de twee wagens was het gevolg. Daarbij kwamen de twee inzittenden van de tegemoetkomende auto om het leven.

De Argentijnse chauffeur van de Dakar-truck, die autobanden voor de deelnemers vervoerde, bleef ongedeerd.

Afgelopen woensdag werd de Franse motorcoureur Pascal Terry dood gevonden op Argentijns grondgebied. De organisatie meldde dat Terry aan een hartinfact is overleden.

[EK] Duitse dames leggen basis

De Russische Alla Sjabanova heeft de 500 meter tijdens het EK schaatsen in Thialf op haar naam geschreven de Russische was in 39,58 de snelste. Claudia Pechstein en Daniela Anschütz wisten met een goede 500 meter een stevige basis te leggen voor de rest van het toernooi.

De Nederlandse dames zijn matig gestart aan het EK. Beste Nederlandse werd Paulien van Deutekom op de vierde plaats, Ireen Wüst eindigde als zesde. Elma de Vries werd achtste en Renate Groenewold tiende. Later vanmiddag zullen de Nederlandse dames zich kunnen revancheren op de drie kilometer.

#NaamLandTijd
1Alla SjabanovaRusland39,58
2Claudia PechsteinDuitsland39,74
3Daniela AnschützDuitsland40,00
4Paulien van DeutekomNederland40,04
5Jekaterina AbramovaRusland40,18
6Ireen WüstNederland40,19
7Hege Bøkko Noorwegen40,42
8Elma de VriesNederland40,47
9Anna BadajevaWit Rusland40,61
10Renate GroenewoldNederland40,73

Piraten verzopen met deel losgeld

Eindelijk zijn de opvarenden van de Saudische olietanker Sirius Star weer vrij. Somalische piraten hebben hen laten gaan na een flinke som losgeld. Helaas voor de piraten is een deel van het losgeld met de piraten ten onder gegaan.

De piraten hebben de supertanker gisteren weer laten varen na het innen van drie miljoen dollar losgeld. Vervolgens gingen de zeerovers er in diverse bootjes vandoor. Een van de bootjes kapseisde en ging ten onder.

Vijf opvarenden zijn bij het ongeluk omgekomen, evenals hun deel van de buit. Drie andere piraten die in het bootje zaten, wisten levend de kust te bereiken. Zij hadden echter geen geld meer bij zich.

Shipment of fail
Shit happens...

 

Warhammer 40K: Dawn of War II beta komt 28 januari

Goed nieuws voor de fans van bloederige RTS-games: er komt een publieke beta uit voor Warhammer 40.000: Dawn of War II. De beta zal 28 januari van start gaan op Steam, maar als je nog snel even Dawn of War - Soulstorm (een uitbreiding voor het origineel) koopt via Steam kan je al vanaf 21 januari genieten van de beta. De beta zal alle vier de speelbare rassen bevatten, vijf multiplayer kaarten om op te spelen en TrueSkill matchmaking dankzij Games for Windows LIVE.

Daarnaast is er ook een nieuwe trailer uitgegeven die de Tyranid factie uitlicht.

Warhammer 40.000: Dawn of War II wordt in het eerste kwartaal van 2009 verwacht voor de PC.

Prinsessen volproppen en bevrijden in beelden Fat Princess

Tijdens de CES 09 is een presentatie gegeven over Fat Princess. Fat Princess is een game waarin je de prinses van de tegenpartij gevangen moet houden en vol moet proppen met voedsel zodat deze moeilijker te bevrijden is. Daarnaast moet je jouw eigen prinses bevrijden uit handen van je tegenstanders.

Hieronder zie je een drietal walkthrough video's gemaakt tijdens de presentatie. Wanneer Fat Princess beschikbaar is in de PlayStation Store is nog niet bekend, de laatste geruchten gingen over lente 2009.

'Volgende zonnestorm kan rampzalig zijn'

Een recente studie van de Amerikaanse National Acadamy of Science heeft een worst-case scenario van een zonnestorm opgeleverd. Het rapport spreekt onder andere over schade aan elektriciteitsnetwerken en communicatiesystemen, die verregaande gevolgen kunnen hebben. Zo kan het er bijvoorbeeld toe leiden dat de overheid geen overzicht en controle meer over de situatie heeft.

De waarschuwing is deels gebaseerd op de zonnestorm van 1859 die in grote delen van de VS en Europa voor het uitvallen van het elektriciteitsnetwerk zorgde en grote branden tot gevolg had. De gevolgen voor de huidige samenleving tijdens een dergelijke hevige zonnestorm, waarin de elektriciteitsnetwerken veel geavanceerder zijn en satellieten rond de aarde vliegen, kunnen veel ernstiger zijn.

"Een herhaling van de uitbarsting in 1859, in deze tijd, zal aanzienlijk zwaardere (en mogelijk catastrofale) gevolgen hebben en zorgen voor sociale en economische onrust. Gevolgen zouden direct merkbaar zijn in direct afhankelijke systemen, zoals de aanvoer van drinkbaar water, koeling van bederfelijk voedsel en medicijnen, rioleringssystemen, verwarming, telefoonnetwerken, brandstoftoevoer, enz... De gevolgen kunnen verwoestend zijn voor de moderne samenleving die afhankelijk is van talloze geavanceerde systemen", aldus het rapport.

Momenteel is de zonneactiviteit erg laag, maar de activiteit kan elk moment toenemen en niemand weet wanneer en in welke mate dat gebeurt. De laatste actieve periode was in 2001 en de volgende wordt in 2012 verwacht. Tijdens de actieve periode van de 11-jaarlijkse zonnecyclus, kunnen er krachtige magnetische stormen ontstaan, die satellieten ontregelen, astronauten bedreigen en zelfs voor grote elektriciteitsproblemen op aarde kunnen zorgen.

Omdat moderne elektriciteitsnetwerken onderling nauw verbonden zijn, kan een zware interstellaire storm, die ongeveer eens in de 100 jaar voorkomt, zeer zware gevolgen hebben. De onderzoekers concluderen dat alleen al in de VS meer dan 130 miljoen mensen in een keer zonder stroom kunnen komen te zitten, met alle mogelijke gevolgen van dien.

"Een rampzalige mislukking van commerciële- en overheidsinfrastructuur (denk aan o.a. bevoorrading, telecommunicatie en rampencoördinatie, red.) en kan worden vermeden door algemene voorlichting, het verbeteren van kwetsbare infrastructuur en het ontwikkelen van geavanceerde voorspellingsmodellen. Zonder voorzorgsmaatregelen, wordt de maatschappij in steeds grotere mate afhankelijk van wat er in de ruimte gebeurt", zo zeggen de wetenschappers.

Met dank aan Frutsel voor de submit.

Voor meer informatie omtrent bijvoorbeeld zonneactiviteit, bezoek je De Elementen!

Nieuwe naam Omloop Het Volk

De openingswedstrijd van het Belgische wielerseizoen, De Omloop Het Volk, zal vanaf dit jaar Omloop Het Nieuwsblad gaan heten. De naamsverandering is logisch omdat de Belgische krant Het Volk is opgegaan in Het Nieuwsblad.

Na een jaar afwezigheid is de Muur van Geraardsbergen weer opgenomen in het parcours waardoor de 203 kilometer lange wedstrijd in totaal nu elf hellingen telt.

De 64e editie zal op 28 februari worden verreden.

Krajicek zit weer zonder coach

Michaëlla Krajicek zal weer op zoek moeten gaan naar een nieuwe coach. De afgelopen drie maanden was de Belg Marc haar trainer. Die stelt zich echter niet meer beschikbaar omdat Krajicek komend jaar de Verenigde Staten als uitvalsbasis heeft.

"Tijdens de proefperiode werd er nog getraind in Wilrijk. De onderhandelingen, die zich nochtans in het laatste stadium bevonden, kregen een beslissende wending door het feit dat Michaëlla slechts een achttal weken in Europa zal vertoeven", aldus De Hous, die eerder coach was van Kim Clijsters.

Nederland betaalt kosten ter dood veroordeelden

Nederland gaat de kosten voor een advocaat betalen voor twee Nederlanders die in Indonesië de doodstraf wacht. Het gaat om Ang Kiem Soei en Dick Nicolaas, die werden veroordeeld voor hun vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc.

Dat heeft een woordvoerder van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag gezegd. Buitenlandse Zaken wil de helpende hand gaan toesteken omdat Nederland tegen de doodstraf is. Hoeveel Nederland kwijt zal zijn aan de juridische bijstand is nog niet duidelijk, omdat de procedure om het vonnis te herzien nog maar net is begonnen.

De Nederlandse advocaat van beide Nederlanders had in april vorig jaar de Tweede Kamer en de ministers Verhagen en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) al gevraagd om actie te ondernemen tegen de dreigende executie van zijn cliënten. De rechtsgang zou niet hebben gedeugd.

In totaal hangt drie Nederlanders in het buitenland de doodstraf boven boven het hoofd. Ook het derde proces speelt zich in Indonesië af.

'Zorgverzekeraar beloont keuze topbehandelaar'

Patiënten die kiezen voor een behandelaar die door hun zorgverzekeraar is geselecteerd, krijgen een beloning. Ook krijgen artsen en andere zorgverleners die bovengemiddelde kwaliteit leveren, van de verzekeraars een bonus.

Uit een inventarisatie van NRC Handelsblad blijkt dat grote zorgverzekeraars overgaan tot zo'n beloningssysteem. De krant bericht hier vandaag over.

Klanten van Achmea en Agis hoeven vanaf deze week niet mee te betalen uit hun eigen risico als ze voor bepaalde behandelingen naar een ziekenhuis gaan dat volgens de beide zorgverzekeraars tot de top behoort. Verzekeraar CZ wil dit voorjaar beginnen met voorkeursziekenhuizen in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Jankovic trekt zich ziek terug

Jelena Jankovic, de nummer 1 van de wereld, heeft zich teruggetrokken uit de Hongkong World Team Challenge. Jankovic heeft griep.

Doordat ze ziek is, is haar voorbereiding op het Australian Open verstoord. In de aanloop naar het eerste grandslamtoernooi van 2009 heeft de Servische geen andere toernooien op het programma staan.

"Ik voel me al enkele dagen zwak en ziek. Ik had graag het publiek nog wat laten zien, maar helaas voel ik me nu niet in staat om tennis op hoog niveau te spelen. Zelf had ik hier ook liever mijn vorm voor het Australian Open willen testen. Maar eerst moet ik herstellen van deze griep," aldus Jankovic.

Zes nieuwe tracks voor Rock Band (inc. 4x Lenny Kravitz)

Rock Band 2 krijgt er weer wat nieuwe nummers bij. Deze keer is niemand minder dan Lenny Kravitz aan de beurt. Vanaf 13 januari zullen er vier nummers van meneer Kravitz te downloaden zijn, samen met twee andere nummers van onbekendere bands. Lenny gaat je 160 MS punten per nummer kosten; de andere twee 80 MS punten. Hieronder de nummers:

- "Are You Gonna Go My Way" - Lenny Kravitz
- "Freedom Train" - Lenny Kravitz
- "Let Love Rule" - Lenny Kravitz
- "Mr. Cab Driver" - Lenny Kravitz
- "Megasus" - Megasus
- "Entangled" - Honest Bob and the Factory-to-Dealer Incentives



Rock Band 2

Van Basten oneens met De Zeeuw

Marco van Basten, de trainer van Ajax, voorspelt dat het een spannende titelstrijd zal gaan worden.

"Ik denk dat Ajax één van de favorieten is. Voor ons wordt het nu afwachten of AZ foutjes gaat maken. Wij focussen ons alleen op onszelf, mogen géén misstappen begaan," aldus Van Basten die zei dat hij de uitspraken van onder anderen Demy de Zeeuw gelezen had. "Nee, ik deel de mening niet, dat AZ het mooiste voetbal van Nederland speelt. Wij hebben ook prima wedstrijden gespeeld, alleen ligt er bij AZ de nadruk op dat ze het graag willen uitspreken. Dat maakt mij niet uit. Het belangrijkste is dat wij de stijgende lijn te pakken hebben."

Surfen over de Aarde met Nintendo en Google

Tijdens de Macworld beurs in San Francisco heeft Google een mooi staaltje mashup laten zien naast de dingen waar ze aan werken voor Apple. Dit mooie staaltje mashup is namelijk Google Earth bestuurd met een aangepaste Nintendo Wii Balance Board.

De Nintendo Wii Balance Board communiceert via Bluetooth met de Nintendo Wii. Een ontwikkelaar van Google heeft de Bluetooth pakketjes die naar de Balance Board worden gezonden ontcijferd waardoor het mogelijk is om met behulp van de Google Earth API (een API, Application Programming Interface, is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of apparaat) te communiceren met het Balance Board.

De ontwikkelaar heeft de browser plugin gebruikt met een Javascript API. De Balance Board verstuurt je bewegingen naar de Earth Surfing applicatie via Bluetooth en laat de speler vitueel over de aarde surfen via een melktruck. De ontwikkelaar geeft aan dat hij alleen open source applicaties gebruikt heeft en dat het voornamelijk bedoeld is om anderen te inspireren.

Knieblessure Moisander

Niklas Moisander staat mogelijk enige tijd aan de kant. De Finse verdediger van AZ raakte gisteren tijdens een training geblesseerd aan zijn knie.

"Aan dezelfde knie ben ik vier jaar geleden geopereerd aan mijn kruisband. Zaterdag krijg ik een mri-scan. Dan weet ik meer", aldus de 23-jarige Moisander.

De Alkmaarders missen sinds half december ook al hun andere vaste centrale verdediger, Héctor Moreno die een gebroken middenvoetsbeentje heeft.

Japans zombieband rockt in trailer Dead Rising

Over een ruime maand komt Dead Rising: Chop Till You Drop naar de Wii. Het doel in de game is 72 uur overleven in een door zombies geïnfecteerd winkelcentrum, terwijl je het mysterie van de zombies oplost. Over zo'n verhaal kun je natuurlijk probleemloos een heel liedje schrijven. Hieronder vind je naast een hoop bloederige beelden van de game dan ook de videoclip van Dead Rising van de Japanse band GaGaGa Special.

Dead Rising: Chop Till You Drop staat gepland voor een release op 27 februari.























In Dead Rising: Chop Till You Drop volgen we Frank West als hij tijdens zijn jacht op een scoop belandt in het door zombies geïnfecteerde stadje Willamette. Frank vlucht naar de locale mall in de hoop daar veilig te zijn, maar het blijkt dat deze plek net zo dodelijk is als de rest van de stad. In zijn zoektoch naar de waarheid over de zombies heeft Frank maar twee doelen, overleven en eventueel andere bewoners redden.

[A1GP] Duitsland ook niet in Taupo

Het debuut van A1 Team Duitsland in het vierde seizoen van de A1GP is opnieuw uitgesteld.

Sinds voormalig teammanager Willi Weber onenigheid kende met de A1GP-organisatie, aan het einde van vorig seizoen, is het team niet meer in actie gekomen. Willi Weber is vervangen door Rolf Beisswanger en Andre Lotterer is de nieuwe rijder van het team. Door onvoorziene omstandigheden zal Duitsland nu ook de race in Taupo moeten missen.

Nieuwe tegenslag voor Roman Polanski

Cineast Roman Polanski heeft vandaag bot gevangen bij de Amerikaanse rechter. De 75-jarige regisseur had tevergeefs geëist dat een hoorzitting over de mogelijke herziening van zijn veroordeling voor pedofiele activiteiten niet voor het Los Angeles Superior Court zou plaatsvinden. Dit hof wil graag dat hij persoonlijk langskomt, maar Polanski vreest dat hij wordt opgepakt als hij terugkeert naar de VS.

De gevierde regisseur werd in 1978 veroordeeld voor het seksueel misbruik van een 13-jarig meisje, maar nam kort daarvoor de benen naar Frankrijk. Omdat er destijds mogelijk fouten zijn gemaakt wordt de zaak nu herzien. Polanski kan echter in de boeien worden geslagen als hij voet zet op Amerikaans grondgebied, omdat er in de VS nog altijd een arrestatiebevel tegen hem loopt.

Polanski maakte naam met films als Rosemary's Baby en de Oscar-winnende The Pianist. Hij had privé heel wat te lijden. Zo kwam zijn moeder om in een vernietigingskamp. Zijn vrouw Sharon Tate, die acht maanden in verwachting was, werd vermoord door de bende van de dubieuze goeroe Charles Manson.

Roman Polanski  (foto: ANP)

Hamas en Israël strijden ook op internet

De strijd tussen Israël en Hamas is inmiddels ook op internet losgebarsten. Pro-Israël en Pro-Hamas groepen proberen via diverse sites publieke steun te verwerven. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender Fox gisteren op zijn website.

In virtueel Israël, in de virtuele wereld Second Life, betogen activisten voor steun aan Hamas en de Palestijnen. Op netwerksites als Facebook proberen pro-Israël en pro-Hamas activisten zoveel mogelijk mensen achter zich te krijgen. Zo heeft de pro-Hamasgroep Stop genocide in Palestina inmiddels meer dan 117.500 leden.

Via de website twitter.com vertellen mensen uit Gaza en Israël wat ze ervaren tijdens het conflict en worden korte ooggetuigenverslagen gepubliceerd. Filmpjes uit Gaza worden op de website YouTube geplaatst. Niet alleen door getuigen, maar ook door de Israëlische regering, aldus FoxNews.

Toename geweld tegen hulpverleners Leger des Heils

Hulpverleners van het Leger des Heils krijgen steeds meer te maken met geweld. Ze worden bedreigd, geslagen en geïntimiteerd. Een woordvoerster van het Leger des Heils bevestigde vandaag een artikel van die strekking in het AD.

Het gaat in het afgelopen jaar om tientallen incidenten. Vaak komt de agressie van boze wijkbewoners als het Leger onderdak wil regelen voor daklozen, verslaafden of mensen met psychische problemen.

Het blijkt dat door de opvang in de wijken de problemen juist verminderen. Ze vindt het jammer dat bewoners steeds minder tolerant zijn tegen die kwetsbare groep.

Scolari: "Cole blijft bij ons"

Chelsea-middenvelder Joe Cole zou in de belangstelling staan van Tottenham Hotspur. Luiz Felipe Scolari, manager van The Blues, wil Cole echter niet naar de Spurs laten gaan.

"Joe is een fantastische speler en is belangrijk voor de club. Zijn toekomst ligt bij Chelsea", stelt de Braziliaan duidelijk in de Engelse media.

De 27-jarige Cole heeft een contract tot medio 2010 bij Chelsea. De Londense club heeft hem nog geen nieuwe aanbieding gedaan. Bovendien is de middenvelder niet blij met het feit dat hij vaak wordt gewisseld. Scolari is dus echter niet bereid Cole naar stadgenoot Tottenham Hotspur te laten gaan.

Greenberg: "Ik zou niet willen ruilen met Sony"

Sony gooide er gisteren een persbericht uit, waarin het bedrijf claimde de meest waardevolle console op de markt te hebben. Dit vanwege ingebouwde functionaliteiten als WiFi, BluRay, gratis online gaming en een standaard harde schijf die de concurrentie niet heeft. Volgens Sony zal de concurrentie met add-ons maar achter ze aan blijven huppelen. Met dit soort dappere uitspraken is het meestal niet lang wachten op een reactie en inderdaad, Aaron Greenberg van Microsoft reageerde al tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas op de uitspraak van Sony gedurende een interview met Kotaku.

Greenberg gaf aan dat hij absoluut niet van positie zou willen ruilen met Sony. De lage prijs ten opzichte van de PlayStation 3 was goed de afgelopen feestdagen. Niet heel verrassend vond Greenberg dat de Xbox 360 meer waar voor je geld biedt dan de PS3 en Wii. Hij denkt dat als het er op aan komt, de consument vooral naar de prijs gaat kijken. De meeste zullen geen diepgaande vergelijkingen opstellen. Hij sloot zijn reactie af met de mededeling dat hij in het interview liever zou praten over waarom mensen de Xbox 360 wel moeten kopen, in plaats van praten over waarom de concurrentie niet gekocht zou moeten worden.



Ferguson wuift 'stomme' vragen over Tévez weg

Manchester United ondervindt moeite met de contractonderhandelingen met spits Carlos Tévez. Dit heeft de suggestie gewekt dat de Argentijn komende zomer mogelijk naar Real Madrid verkast. Alex Ferguson spreekt zulke suggesties tegen.

Tévez speelt op huurbasis voor Manchester United, dat hem weghaalde bij West Ham United. De laatstgenoemde bezit echter niet de rechten over Tévez, die behoren namelijk tot Media Sports Investment. Aan het einde van dit seizoen is de Argentijnse spits transfervrij en hij heeft nog geen blijvende overeenkomst voor Manchester United getekend.

Geruchten gaan de ronde dat Carlos Tévez komende zomer naar Real Madrid zou verkassen. Op een persconferentie reageerde Alex Ferguson met onvriendelijke toon over de situatie rondom Carlos Tévez.

"Ik ga niet reageren op de contracten van spelers, dat is een privé-aangelegenheid tussen de club en de speler, daar ga ik absoluut niet op in. Ik heb er genoeg van om steeds te antwoorden op jullie stomme vragen. Ze zijn stom, omdat ze steeds herhaald worden. Elke week stellen jullie dezelfde vragen en krijgen jullie dezelfde antwoorden. Ik ga hier niet antwoorden. Ik ga niet praten over de contracten van speler bij deze club, zoals ik al zei: dat is een privé-aangelegenheid. Als de speler tekent, dan laten we het jullie weten," aldus Ferguson.

Timmer nog een jaar bij Feyenoord

Feyenoord-doelman Henk Timmer lijkt nog een jaar door te gaan bij de Rotterdammers. Het contract van de 37-jarige doelman loopt komende zomer af, maar zal op een korte termijn verlengd worden.

Ik heb een optie in mijn contract, die automatisch wordt gelicht als ik dit seizoen een bepaald aantal wedstrijden speel”, vertelt Timmer in De Telegraaf. “Daar zit ik al heel dicht bij. Als ik wil stoppen, dan kan ik stoppen, maar ik ben fit en wil mijn carrière graag bij Feyenoord afsluiten. In principe denk ik nog aan één jaar extra. Na mijn voetbalcarrière ga ik net als Jaap Stam werken in het bedrijf World Soccer Consult van mijn zaakwaarnemer Henk van Ginkel, en het is de bedoeling dat we dat bedrijf op termijn samen overnemen.

Emoties vertragen slotverklaring op Aruba

Op Aruba hebben delegaties van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba gisterenavond (lokale tijd) na uren vertraging het parlementaire overleg deze week weten te beëindigen met een slotverklaring.

Emoties over de registratie van Antilliaanse probleemjongeren die in Nederland wonen, de uitlatingen van PVV-Kamerlid Hero Brinkman en de afzegging van toespraken door Arubaanse ministers hebben het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) er uiteindelijk niet doen stranden.

"Behoorlijk teleurgesteld" en "maar we hebben de eindstreep gehaald", zijn woorden van de Nederlandse delegatieleider Willibrord van Beek. Hij reist dit weekeinde met een kleinere delegatie terug naar Nederland nadat Brinkman vanwege beledigingen over Aruba uit de delegatie werd gezet. "Ik heb afgelopen week mijn uiterste best gedaan om respect op te brengen voor de vrijheid van meningsuiting ook al werden dingen gezegd die vervelend aankwamen. Alle ontwikkelingen zullen zeker leiden tot discussies in Nederland."

Grote lading wapens VS naar Israël

De Verenigde Staten willen een koopvaardijschip inhuren om honderden tonnen wapens vanuit Griekenland naar Israël te vervoeren. Dat blijkt uit gevoelige documenten waar persbureau Reuters inzage in heeft gehad.

Het gaat om een veel grotere lading dan gebruikelijk, zeggen tussenhandelaren en een militair analist in Londen. "Ruim drieduizend ton munitie in een keer verschepen is veel", aldus een tussenhandelaar, die anoniem wilde blijven. "Dit type verzoek is nogal zeldzaam. Dat hebben we afgelopen jaren niet vaak gezien." Op het document staan explosieve substanties vermeld en ontstekers.

Het verzoek is ingediend op 31 december. Vanwege de timing kan de lading 'afwijkend' zijn en te maken hebben met het Gaza-offensief, aldus de analist. De Israëlische aanval op de Gazastrook begon op 27 december.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie spreekt echter tegen dat er een verband is tussen de scheepslading en de Israëlische militaire operatie. De munitie is volgens hem bestemd voor een Amerikaanse wapenvoorraad in Israël. Het Amerikaanse leger heeft in verscheidene landen wapenreserves liggen voor het geval het land dringend oorlogsmateriaal nodig heeft. "Deze eerder geplande verscheping is routine", verzekerde de zegsman van het Pentagon.

Liverpool legt 18-jarige IJslander vast

Liverpool heeft bekend gemaakt dat de 18-jarige IJslander Victor Palsson is vastgelegd. De spits is afkomstig van het Deense AGF Århus.

Victor Palsson heeft zijn debuut nog niet gemaakt op het hoogste niveau in de Deense Superliga, maar toch heeft Liverpool hem reeds weggeplukt bij AGF Århus. Tot 30 juni 2011 is Palsson verbonden aan Liverpool. Hij zal meetrainen met het reserveteam van The Reds.

Naast het vastleggen van de jonge IJslander, maakte coach Rafael Benítez bekend dat Martin Skrtel, Fernando Torres en Fabio Aurelio fit zijn voor de wedstrijd tegen Stoke City.

[NBA] Cavs makkelijk langs Celtics

De Cleveland Cavaliers hebben vrij gemakkelijk van de Boston Celtics gewonnen. In een uitverkocht Quicken Loans Arena werden de Celtics met 98-83 verslagen.

Het was de avond van LeBron James. De grote ster van de Cavaliers scoorde 38 punten, pakte zeven rebounds en gaf zes assists. De zelfbekroonde koning van de NBA kreeg daarbij steun van Anderson Varejo, die veertien punten scoorde en negen rebounds pakte. Ben Wallace speelde een teleurstellende wedstrijd met slechts negen punten en drie rebounds.

De Celtics lijken de weg kwijt te zijn op het basketbalveld. Paul Pierce moest genoegen nemen met elf punten en vijf rebounds. Kevin Garnett kwam tot achttien punten en vijftien rebounds maar een topwedstrijd was het zeker niet voor de grote power forward. Ray Allen scoorde twaalf punten. De enige pluspunt voor coach Doc Rivers was het aantal assists van Rajon Rondo. De kleine guard gaf dertien assists in de wedstrijd wat her dubbele is van zijn gemiddelde.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
Cleveland CavaliersBoston Celtics98-83
Orlando MagicAtlanta Hawks121-87
Philidelphia SixersCharlotte Bobcats93-87
Toronto RaptorsMemphis Grizzlies103-82
New Orleans HornetsLos Angeles Clippers107-80
Oklahoma City ThunderHouston Rockets96-98
Chicago BullsWashinton Wizards98-86
Milwaukee BucksNew Jersey Nets104-102
Denver NuggetsDetroit Pistons90-93
Sacramento KingsMiami Heat115-119
Los Angeles LakersIndiana Pacers121-119
Phoenix SunsDallas Mavericks128-100

Wodka en tampons voor het Midden-Oosten

Terwijl in de Gazastrook kleine kinderen bij bosjes worden doodgeschoten door hitsige Israëlieten, is de jeugd in de westerse wereld in de ban van een nieuwe trend. In Amerika heeft namelijk een aantal jongeren ontdekt dat het hip is om een tampon, die in Wodka gedrenkt is, in je anus te implanteren. Daar word je sneller dronken van, schijnt. Dus ik zit achter mijn laptop en volg met één oog het nieuws op de televisie. Zevenhonderd doden aan Palestijnse zijde, hoor ik Jeroen Pauw zeggen. Dan valt mijn blik weer op het scherm van de laptop. Op YouTube is een filmpje geplaatst waarin gedemonstreerd wordt op welke wijze de tampon in je anus dient geplaatst te worden. Ik weet er geen raad mee.

[Lakeside] Hoenselaar wint titel

Francis Hoenselaar is eindelijk wereldkampioene darts geworden. Ze versloeg in de finale van de Lakeside haar eeuwige rivale Trina Gulliver.

Hoenselaar stond al vijf keer eerder in de finale, maar wist vandaag pas voor het eerst te winnen. Ze versloeg Gulliver met 2-1 in sets. De Nederlandse kwam tot een gemiddelde van 25,80 punten per pijl. Gulliver deed het met 25,06 niet veel minder, maar de dubbels gaven de doorslag in het voordeel van Hoenselaar.

Gulliver domineert de Lakeside al jaren. Sinds de eerste editie voor vrouwen in 2001 stond ze altijd in de finale. Vorig jaar verloor ze voor het eerst, Anastasia Dobromislova was toen te sterk.

Georgië en VS tekenen samenwerkingsverdrag

Georgië en de Verenigde Staten hebben een verdrag gesloten om nauwer te gaan samen te werken op militair en economisch terrein. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en haar Georgische ambtgenoot Grigol Vasjadze tekenden het akkoord vanavond in Washington.

Het zogeheten strategisch partnerschap is volgens waarnemers tegen het zere been van Rusland, dat de voormalige Sovjetrepubliek Georgië als zijn traditionele 'achtertuin' beschouwt. Moskou ziet de toenemende Amerikaanse invloed als een bedreiging.

Rusland voerde in augustus kort oorlog met Georgië. De oorlog brak uit toen het Georgische leger in de opstandige Georgische regio Zuid-Ossetië probeerde het gezag te herstellen. De Russen bezetten daarna delen van Georgië. Na bemiddeling van de Europese Unie trok Rusland zich terug. Het door Moskou gesteunde Zuid-Ossetië riep daarop de onafhankelijkheid uit, evenals de afvallige Georgische regio Abchazië.

Gevangene eet eigen oog op

Een halfblinde Texaan heeft vorige maand zijn nog goede oog uit zijn oogkas gehaald en opgegeten. De man, die kampt met psychische problemen, zat in de gevangenis in afwachting van de doodstraf. De gevangene heeft gisteren zijn bizarre daad aan de autoriteiten opgebiecht, zo heeft het personeel laten weten.

De 25-jarige Andre Thomas  zit in de dodencel wegens het doodsteken van zijn vrouw, hun zoontje en dochtertje van dertien maanden. Ook de harten van de slachtoffers had hij uit hun lichamen gerukt. Uiteindelijk werd hij veroordeeld wegens de moord op de dreumes.

Vijf jaar geleden rukte hij al eens zijn rechteroog uit. Thomas zat toen in de cel in afwachting van zijn proces. De rechter verklaarde hem echter ontoerekeningsvatbaar.

Gisteren werd de seriemoordenaar met een bebloed gezicht gevonden in zijn cel. Hij vertelde de bewaker dat hij zijn oog had opgegeten. Thomas is overgebracht naar een ziekenhuis, en van daaruit weer naar een psychiatrische gevangenisfaciliteit.

 


Of er ook een sleutel achter zijn oog zat is onbekend

[Dakar] Uitslag etappe 7

Vandaag stond in de Dakar Rally de ingekorte zevende etappe op het programma van Mendoza naar Valparaiso. Francisco Lopez won bij te motoren, terwijl Carlos Sainz bij de auto's de snelste was. De vrachtwagens kwamen vandaag niet in actie.

Francisco Lopez heeft zijn eerste etappe in de Dakar Rally gewonnen. De Chileen bleef in de etappe die naar zijn eigen land ging klassementsleider Marc Coma en Ceryl Despres voor. Beste Nederlander was Frans Verhoeven op een zesde plaats. Teus Visser eindigde als dertiende, een plaats voor Henk Knuiman. In het klassement gaat Coma nog steeds aan de leiding voor Jonah Street en David Fretigne. Beste Nederlander is Verhoeven op plaats acht, Knuiman staat elfde.

Bij de quads was Marcos Patronelli de snelste. De Argentijn bleef Luis Henderson en Rafal Sonik voor. Martijn van Gastel behaalde een elfde plaats. In het klassement gaat Josef Machacek aan de leiding voor Patronelli en Sonik. Van Gastel staat veertiende in het klassement.

Carlos Sainz zette bij de auto's de aanval in op de leidende positie van zijn teamgenoot Giniel de Villiers. De Spanjaard won de etappe voor Mark Miller en Robbie Gordon. Tonnie van Deijne was met een tiende plaats de beste Nederlander. Grote verliezer van de dag was Stefan Peterhansel. De Fransman zag zijn Mitsubishi in de brand vliegen, maar wist deze te blussen. Hij kon verder rijden, maar kwam daarna met een oververhitte motor wederom stil te staan. Na een pauze kon hij verder, maar uiteindelijk gaf zijn motor de geest en viel hij uit.

In het klassement gaat Sainz nu aan de leiding met negen seconden voorsprong op De Villiers. Miller staat derde voor Nani Roma en Gordon. Beste Nederlander is Rene Kuipers op plek tien, net voor Van Deijne die elfde staat. In het vrachtwagenklassement is niets veranderd en gaat Firdaus Kabirov nog aan de leiding voor Vladimir Chagin en Gerard de Rooy.


Uitslag Etappe 7

Motoren

Plaats#RijderMerkTijdVerschil
1 020LopezKTM 02:36:09
2 002 ComaKTM 02:40:06 + 00:03:57
3 001DespresKTM02:41:30 + 00:05:21
4 012 FretigneYamaha02:45:07 + 00:08:58
5 003CasteuKTM02:50:16 + 00:14:07

Quads

Plaats#RijderMerkTijdVerschil
1 273PatronelliCAN - AM 03:41:37
2 270HendersonSuzuki03:55:38 + 00:14:01
3 262SonikYamaha04:01:59 + 00:20:22
4 267CarliniPolaris04:02:12 + 00:20:35
5 255DeltrieuPolaris04:02:42 + 00:21:05

Auto's

Plaats#CoureurMerkTijdVerschil
1301Sainz/PerinVolkswagen02:35:27
2308Miller/PitchfordVolkswagen02:39:08 + 00:03:41
3309Gordon/GriderHummer02:39:40 + 00:04:13
4304Roma/Cruz SenraMitsubishi02:41:04 + 00:05:37
5306Chicherit/BaumelBMW02:41:35 + 00:06:08


Klassement na etappe 7

Motoren

Plaats#RijderMerkTijdVerschil
1 002 ComaKTM 26:23:47
2 026StreetKTM 27:15:09 + 00:51:22
3 012 FretigneYamaha27:16:18 + 00:52:31
4 004UllevalseterKTM 27:47:48 + 01:24:01
5 009ViladomsKTM 27:48:06 + 01:24:19

Quads

Plaats#RijderMerkTijdVerschil
1 250 MachachekYamaha36:22:01
2 273PatronelliCAN - AM 38:49:33 + 02:27:32
3 262SonikYamaha39:00:28 + 02:38:27
4 251AvendanoSuzuki41:41:20 + 05:19:19
5 270HendersonSuzuki42:59:42 + 06:37:41

Auto's

Plaats#RijderMerkTijdVerschil
1 301Sainz/PerinVolkswagen23:42:40
2 305De Villiers/Von ZitzewitzVolkswagen23:42:49 + 00:00:09
3 308Miller/PitchfordVolkswagen23:56:33 + 00:13:53
4 304Roma/Cruz SenraMitsubishi24:11:56 + 00:29:16
5 309Gordon/GriderHummer24:51:01 + 01:08:21

Vrachtwagens

Plaats#RijderMerkTijdVerschil
1 506Kabirov/Belyaev/MokeevKamaz24:45:36
2 501Chagin/Savostin/NikolaevKamaz24:55:08 + 00:09:32
3 505De Rooy/Colsoul/Van MelisGINAF25:10:56 + 00:25:20
4 508Mardeev/Mizyukaev/MardeevKamaz28:06:49 + 03:21:13
5 507Echter/Ruf/KleinMAN28:47:54 + 04:02:18


Zaterdag staat er voor de coureurs een rustdag op het programma. Dit betekent niet voor alle deelnemers rust. De afgelopen week is voor veel deelnemers zwaar geweest en soms zelfs te zwaar. Hoe deden de Nederlanders het de afgelopen week? FOK!sport geeft morgen een overzicht van de prestaties van alle gestarte Nederlanders.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.