Amsterdam krijgt bierfietsverbod

Vanaf komende zomer is het centrum van Amsterdam, en met name de Wallen, verlost van dronken toeristen die ladderzat rondcrossen op een zogenaamde bierfiets. De bierfiets is een fiets waaraan tien mensen kunnen plaatsnemen en heeft in het midden een biertap. Stadsdeel Centrum let vooral op de Wallen omdat daar een straatverbod voor alcohol geldt aldus een woordvoerder. Het stadsdeel zegt dat het opduiken van de bierfiets zelf niet te voorkomen is, maar dat het wel mogelijk is om de fietsers aan te pakken wegens openbare dronkenschap. Amsterdam is de herrie en de overlast van voornamelijk toeristen zat en probeert op deze manier de bierfietsdrinkers uit het oude stadshart te weren.

Het uitgangspunt van het merendeel van de fietstochtjes is dat de deelnemers eraan zo snel mogelijk dronken raken. Mede hierom wordt verwacht dat de nieuwe aanpak er toe zal leiden dat de bierfiets snel uit het Amsterdamse straatbeeld zal verdwijnen. De fietsen zijn vooral populair bij vrijgezellenfeesten en Britse toeristen. De politie let daarom extra op Britse toeristen die zich in het zomerseizoen niet aan de regels houden. Zij zullen bijvoorbeeld worden verzocht om zich naar een gewoon café te begeven.

Zwier van Waard, directeur van Het Fietscafé, vindt de nieuwe aanpak jammer hoewel hij niet voor zijn omzet vreest: "Ze pakken alle leuke dingen van de toeristen af. Ik denk niet dat dit leidt tot minder klanten. Sterker nog, zo'n verbod is waarschijnlijk goede reclame." De bestuurder van een fietscafé moet verplicht een formulier ondertekenen waarmee hij toezegt zelf niet te zullen drinken en geen overlast te veroorzaken. Zwier: "Ik kan me voorstellen dat er mensen wat lawaai maken. Maar de meeste reacties zijn positief. Er zijn natuurlijk altijd mensen die zich ergeren aan toeristen in de stad. Daar zijn het Amsterdammers voor."

Van Waard heeft wel gezegd zijn klanten te gaan wijzen op de no-go-area’s maar verwacht dat zijn klanten zich daar weinig van aan zullen trekken want: "Je weet hoe deelnemers aan vrijgezellenfeestjes zijn. Als je die zegt dat ze ergens niet heen mogen, gaan ze juist wel." Overigens zijn de meest opmerkelijke klanten van Het Fietscafé de Amsterdamse politie en de gemeente zelf. De blauwhelmen maakten een paar jaar geleden een uitstapje richting IJmuiden en medewerkers van stadsdeel Geuzenveld hielden zich op in het westen van Amsterdam, waar het nieuwe verbod niet zal gaan gelden.

Met dank aan DJMO voor het herschrijven en de submit.