'Bedreigd vanwege bezwaar Westermoskee'

Het bouwproject van de Amsterdamse Westermoskee is wederom in opspraak geraakt.  Een man die een bezwaarschrift had ingediend tegen de bouw, zegt maandenlang onder druk te zijn gezet en bedreigd om zijn bezwaar in te trekken. Hij heeft nu aangifte gedaan bij de politie.

De man, Hakan genaamd, zegt dat onderwereldfiguur Ali hem in opdracht van woningcorporatie Het Oosten heeft bedreigd om zijn bezwaarschrift in te trekken.

Het Oosten dat samen met  Manderen BV - een beleggingsmaatschappij van de Turks religieuze organisatie Milli Görüs - de Westermoskee en de rest van het project zou bouwen, ontkent dat ze deze Ali hebben ingezet. De directeur van Het Oosten, Frank Bijdendijk, zegt wel 120.000 euro te hebben betaald om het bezwaar van tafel te krijgen. Dit omdat Het Oosten er belang bij had dat de bouwvergunning onherroepelijk zou worden.

Bijdendijk zegt dat 20.000 euro is overgemaakt op de rekening van Hakan. De andere 100.000 euro is (zwart) contant betaald. De directeur van Het Oosten zegt dat als bemiddelaar een Turkse man is ingezet met  een ''gezaghebbende functie'', die er voor gezorgd heeft dat het bezwaarschrijft werd ingetrokken. En die de hoogte van de afkoopsom heeft geregeld. Deze man is volgens Bijdendijk niet onderwereldfiguur Ali.

Het Oosten is inmiddels begonnen met de bouw van zijn deel van het project: ruim honderd woningen, kantoor- en bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage. Manderen BV heeft nog steeds geen begin gemaakt met zijn deel, de bouw van de Westermoskee.

Zie ook de nieuwsvideo bij dit bericht (rechts bovenaan).

Met dank aan Tarak voor de submit.
Submitter:  Bron: AT5 / Het Parool