FARC-gijzelaar Betancourt 'erg ziek'

Icoon Buitenlands De Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt, die door de Colombiaanse rebellenbeweging FARC gevangen wordt gehouden in de jungle, is ''erg ziek''. Dat heeft Gloria Polanco de Lozadaágisteren laten weten. Zij is een van de vier Colombiaanse politici die eerder op de dag door de FARC zijn vrijgelaten.

Een van de andere ex-gijzelaars, Luis Eladio Perez, zei in de Venezolaanse hoofdstad Caracas dat Betancourt een leverkwaal heeft en door de rebellen slecht wordt behandeld. ''Ze richten hun woede op haar'', aldus Perez. In december dook al een video met Betancourt op waarin zij een depressieve indruk maakte en er lichamelijk slecht uitzag.

Perez zag Betancourt naar eigen zeggen het laatst op 4 februari. Hij werd in 2001 ontvoerd en de toenmalige presidentskandidate een jaar later. Perez was haar beste vriend in gevangenschap, bleek uit een brief die ze aan haar familie schreef en die vorig jaar tegelijk met de video werd gevonden. Perez riep de internationale gemeenschap op er alles aan te doen om haar snel vrij te krijgen.

Dankzij bemiddeling van de Venezolaanse president Hugo Chavez liet de FARC gisteren de vier parlementariŰrs vrij. Het viertal werd in de jungle opgepikt door helikopters van het Rode Kruis en naar Venezuela gevlogen. Ze zijn met hun familie herenigd op de luchthaven van Caracas in Venezuela. Later werden ze ontvangen door Chavez.