Vogelaar: Erdogan verwarrend en niet verstandig

PvdA-minister Ella Vogelaar is niet 'blij' met de uitspraken die de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan afgelopen weekend in Duitsland deed over assimilatie en aanpassen. Ze reageerde gisteren in de Kamer op de kritiek van de VVD, PVV en Kamerlid Rita Verdonk over Erdogans uitlatingen.

Erdogan waarschuwde dit weekend in Keulen zijn landgenoten om niet te assimileren. Het prijs geven van hun identiteit noemde hij een misdaad tegen de menselijkheid. Wel benadrukte hij dat ze de Duitse taal moesten leren en deel moesten nemen aan de maatschappij. Ze moeten echter volgens Erdogan tegelijkertijd ook de Turkse identiteit en cultuur handhaven en zich niet te veel aanpassen. Verder pleitte hij voor de vestigiging van Turkstalige scholen en universiteiten in Duitsland. De premier herhaalde zijn uitspraken gisteren in het Turkse parlement.

Vogelaar vindt de uitspraken van Erdogan ''verwarrend, niet verstandig en op zijn minst dubbelzinnig''. Ze zei de irritatie van VVD, PVV en Verdonk wel te begrijpen. ''De uitspraken van Erdogan dienen niet de integratie'' aldus de PvdA-bewindsvrouw. Wel wees ze er op dat Erdogan in zijn toespraak het belang van integratie benadrukte.

'Gif'
De minister zegt het prima te vinden dat migranten een relatie onderhouden met hun oude land als dat vrijwillig gebeurt en de integratie niet belemmert. Ze wees erop dat Nederlandse emigranten vaak ook nog een band met Nederland hebben en dat dit niet verkeerd hoeft te zijn. Erdogans opvatting dat assimilatie een misdaad tegen de menselijkheid is, noemde Vogelaar ''boude uitspraken''.

Bij onze oosterburen, waar 1,7 miljoen Turken wonen, werden Erdogans woorden door de politiek hard bekritiseerd. Bondskanselier Angela Merkel kon zich er absoluut niet in vinden en CSU-voorzitter Erwin Huber noemde de uitspraken ''gif voor de integratie''.