Benny Neyman overleden aan kanker

Icoon AlgemeenDe Nederlandse zanger Benny Neyman is overleden in zijn woonplaats Soesterberg. De 56-jarige zanger was ongeneeslijk ziek.

Begin december vorig jaar werd er bij Benny kanker vastgesteld. Op dat moment had hij al ruim een half jaar gezondheidsklachten. Het ging de laatste paar dagen beter na een bestraling beter met Benny. De pijn zou dragelijk zijn en hij zou geen uitzaaiingen hebben.

Benny Neyman werd in 1951 geboren als zoon van een mijnwerker. In zijn jonge jaren werd al snel duidelijk dat hij een sterke voorkeur had voor muziek. Na zijn middelbare school tijd was hij dan ook vastbesloten een muzikale carriŤre te starten. Dit is hem, zoals gebleken, zeer goed gelukt. Met een gitaar op zijn rug meldde hij zich aan bij de Academie voor Kleinkunst, en rondde de vierjarige opleiding met succes af.

Zijn eerste LP kwam uit in 1975, bij het platenlabel Dureco: 'Ik wilde als Orpheus zingen'. De luisterliedjes LP werd niet echt succesvol. In 1978 veranderde Neyman van platenmaatschappij en werd hij echt bekend. Hij bracht de single 'Lotje' en de LP 'Samen zijn we rijk' uit bij CNR en kreeg daarna veel aandacht op de TV en de radio.

In totaal zijn er 25 originele LP/CD’s verschenen van Neyman. De meest bekende hiervan zijn ‘Waarom fluister ik je naam nog’ en ‘Ik weet niet hoe’. De songteksten voor zijn nummers heeft hij allemaal zelf geschreven. Meerdere van zijn platen werden met platina en goud onderscheiden.

De hit 'Waarom fluister ik je naam nog' werd in september 2000 na een enquÍte onder Nederlanders ouder dan 25 jaar, door het NIPO uitgeroepen tot de populairste Nederlandstalige hit uit de jaren tachtig. Dit gebeurde in het kader van “De week van de jaren ‘80” op radio 2.

In 1985 was Neyman een van de eerste zangers die het lef had om, met zijn eigen Nederlandstalige repertoire, een landelijke tournee te maken. Met deze tournee bracht hij het publiek een avondvullend concert. Het was een verstandig en succesvol besluit van Neyman. Na dit succes bracht hij onafgebroken elk jaar een nieuw en verrassend programma. In oktober 2007 kwam zijn laatste album met de titel ‘Onverwacht’ uit.

In december 2007 werd bekend dat Neyman kanker had die later bleek uitgezaaid te zijn naar zijn botten en ruggenmerg. Op zijn website is te lezen hoe hij en zijn partner Hans van Barneveld de dagen tijdens de ziekte van Neyman hebben beleefd. Benny Neyman mocht de leeftijd van 56 jaar bereiken.


Waarom fluister ik je naam nog