Brandweer Haulerwijk belaagd bij blussen

Icoon BrandDe brandweermannen van het vrijwillige korps in Haulerwijk zullen niet met plezier terugkijken op de nieuwjaarsnacht. Zij werden tijdens het blussen met vuurwerk bestookt, met flessen bekogeld, bedreigd, bespuugd en geslagen door meer dan honderd omstanders. Dit heeft de politie vandaag naar buiten gebracht.

In de nieuwsjaarsnacht stonden er in Haulerwijk twee caravans in brand en de kans bestond dat huizen en een dorpscentrum ook zouden beschadigen. Het blussen werd al bij aankomst onmogelijk gemaakt. De brandweermannen werden niet alleen lastiggevallen met vuurwerk maar er werden ook flessen gegooid, brandslangen dichtgeknepen en er werd een brandkraan dichtgedraaid. Er vielen geen gewonden maar volgens de politie heeft het dorpscentrum wel veel schade opgelopen.

Volgens de politie waren de ongeregeldheden het ernstigste incident tijdens de jaarwisseling in Friesland. Er waren nog wel meer indicenten maar de problemen in Haulerwijk waren het grootst. In andere steden en dorpen werden er ook hulpdiensten belaagd. Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken, noemde dit schandalig.