Nederlandse bierproductie naar record

Icoon OpmerkelijkBierbrouwers in Nederland maken steeds meer bier, maar zij doen dat met name voor de export. Tweederde van het bier dat hier geproduceerd wordt lekt als export naar het buitenland, waarvan de helft van de export naar de Verenigde Staten gaat.

In 2006 produceerden bierbrouwerijen een recordplas van 2,6 miljard liter gerstenat (bier), wat een toename is van twintig procent in tien jaar. De bierconsumptie in Nederland daalde echter, van 105 naar 95 liter per persoon in diezelfde periode.

Toch blijft bier veruit de meest populaire alcoholische drank. Vorig jaar dronken Nederlanders boven de zestien gemiddeld 27 liter wijn en 1,6 liter sterke drank. Ook de import van bier nam ook toe, ruim 80 procent van de Nederlandse import komt uit België en Duitsland.

De export van Nederlands bier steeg in tien jaar tijd met de helft, en dat maakt Nederland op Duitsland na de grootste bierexporteur van Europa. Behalve in de VS doet Nederlands bier het goed in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België.


Biertje?