Hiroshima herdenkt atoomaanval 1945

Icoon BuitenlandsIn Hiroshima is vanochtend herdacht dat de Japanse stad 62 jaar geleden werd verwoest door een Amerikaanse atoombom. Ongeveer 45.000 mensen hadden zich verzameld voor de herdenkingsceremonie.

Om 08.15 uur (plaatselijke tijd) namen zij 1 minuut stilte in acht. Dat was het tijdstip waarop in 1945 de bom ontplofte.

De Japanse president Shinzo Abe zei in een toespraak dat Japan nooit een atoomwapen zal bezitten en ook niet de stationering van dergelijke wapens op zijn grondgebied zal toestaan. Burgemeester Tadatoshi Akiba wees nog eens op de verschrikkelijke gevolgen die de atoomaanval heeft gehad. ''De overlevenden hebben de doden benijd'', aldus de burgervader.

De verwoestende klap door de bom, die door een Amerikaanse B29-bommenwerper werd afgeworpen, kostte direct aan 78.000 mensen het leven. Door de vrijgekomen radioactieve straling liep het dodental binnen enkele maanden op tot ongeveer 140.000.

Met de atoombom op Hiroshima en drie dagen later die op Nagasaki kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. In Nagasaki kwamen direct 27.000 Japanners om. Het dodental in deze stad liep uiteindelijk op tot zeker 70.000 eind 1945.

Door bijvoorbeeld kanker als gevolg van de straling stierven uiteindelijk nog veel meer mensen in beide steden.De paddestoelwolk boven Hiroshima 62 jaar terug

Met dank aan bennootje voor de submit.