De Nederlandsche Bank verkocht 54 ton goud

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar 54 ton goud verkocht. De strategische goudvoorraad van de centrale bank is door de verkoop eind december 2006 uitgekomen op 640 ton en heeft een waarde van ongeveer 10 miljard euro. Dat heeft DNB dinsdag bekendgemaakt.

Het edele metaal dat is verkocht blijft in de boeken van de centrale bank staan, maar dan genoteerd in valuta's die rentedragend worden belegd. Met goud worden geen inkomsten gegenereerd. De beleggingen leiden op de lange termijn tot een hogere winstafdracht aan de Nederlandse staat, de enige aandeelhouder van DNB.

De verkoop komt voort uit het zogenoemde Central Bank Gold Agreement. Vijftien centrale banken in Europa hebben in dat verdrag afspraken gemaakt over hun toekomstige goudverkopen. DNB heeft afgesproken tussen oktober 2004 en oktober 2009 165 ton van het edele metaal te verkopen. In 2005 en 2006 is hiervan 136,5 ton verkocht.

De waarde van de goudvoorraad is de afgelopen twee jaar sterk gestegen door de opgelopen goudprijs. De omvang neemt sinds de vroege jaren negentig gestaag af door de goudverkopen. De Nederlandse goudvoorraad vormt een belangrijk onderdeel van de officiële reserves.