SP-lijsttrekker Overijssel toont HBO-diploma

Dzgn Yildirim, lijsttrekker namens de Socialistische Partij (SP) voor de Provinciale Staten in Overijssel, heeft op TV Oost laten zien dat hij wel een Nederlands HBO-diploma heeft. Voor het oog van de camera toonde hij kopien van een HBO-diploma Organisatie en Management. Een studie politicologie aan de VU in Amsterdam heeft hij wel gevolgd, maar niet afgemaakt.

Landelijk SP-partijsecretaris Van Heijningen zegt in een reactie op de commotie over Yildirims opleidingen, het ''niet handig'' te vinden dat de SP-lijsttrekker op de site van de provincie summiere informatie geeft over zijn opleiding. Hij vindt verder dat Yildrim ''duidelijker had moeten vermelden welke opleidingen hij heeft gevolgd''.

Lagere school
Gisteren meldde De Telegraaf dat Yildrim alleen de lagere school had afgemaakt. Volgens het dagblad had de SP'er dat zelf aan de krant laten weten. Yildrim beaamde dat op TV Oost. ''Ik heb tegen de krant gezegd: ik heb misschien lagere schoolopleiding, verder niet''. Hij vindt het raar dat De Telegraaf hierop schreef dat hij enkel lagere school had gedaan. ''Ik nam het niet serieus'', aldus Yildrim.

De hele discussie over de opleiding van de SP-lijsttrekker is overigens aangezwengeld door de Overijsselse afdeling van NieuwRechts. De lijsttrekker van die partij, Robin Tolsma, bood de SP-voorman dinsdag een gratis cursus Nederlands aan omdat de SP'er ''te slecht'' Nederlands zou spreken. In een reactie daarop claimde Yildrim voor de regionale radio over twee academische- en twee HBO-diploma's te beschikken. Hetgeen dus niet geheel bleek te kloppen. Volgens de SP'er heeft hij zich op de radio ''versproken''.

Yildirim is overigens erg boos op de Overijsselse CDA-lijsttrekker Theo Rietkerk, die gisteren in De Telegraaf beweerde dat de SP wel vaker feiten verdraait en mensen op het verkeerde been zet. Hij eist excuus van de CDA'er.

-
Link: Videofragment op TV Oost (vanaf minuut 04:25).

Met dank aan voor de submit.