Verdachte Johan S.: ik ben in cel verkracht

''Ik ben verkracht, mishandeld en geslagen. Mijn drinkwater was vermengd met rattenurine. Medegevangen zijn vermoord of hebben zelfmoord gepleegd. Ik houd die beelden voor altijd op mijn netvlies.'' Dat verklaarde de van zedenmisdrijven verdachte Johan Frederik S. over zijn periode in de Braziliaanse gevangenis. Woensdag begon voor de rechtbank in Den Haag de strafzaak tegen de 25-jarige S. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van een serie zeer gewelddadige verkrachtingen en een poging daartoe.

Justitie verspreidde in april vorig jaar een opsporingsbericht waarin ze S. met naam en toenaam noemde en zijn gezicht toonde. S. vluchtte naar het buitenland. De Braziliaanse politie hield hem eind juni vorig jaar aan in de stad Curitiba. Begin november werd hij uitgeleverd aan Nederland.

''Ik heb in BrazilliŽ in zes verschillende gevangenissen gezeten. Ik heb samen met 26 man veertig dagen in een hok van vijf bij twee meter gezeten. We konden ons niet bewegen en we kregen bedorven rijst en graan te eten. Een gat in de grond diende als sanitaire voorziening'', aldus een geŽmotioneerde S. Ook zouden politieagenten hem hebben verkracht en hebben geprobeerd hem te castreren.

'Stressstoornis'
Volgens zijn raadsman Jeroen Soeteman lijdt zijn cliŽnt aan een posttraumatische stressstoornis. ''Dat wordt erger naarmate hij langer in de gevangenis zit.'' Soeteman verzocht daarom de rechter de voorlopige hechtenis op te heffen. ''Alleen bij mijn ouders thuis kan ik de gruwelijkheden verwerken'', zei S.

De rechter oordeelde echter dat het maatschappelijk belang groter is dan het persoonlijke belang van S. Bovendien kan de verdachte rekenen op psychische zorg op de bijzondere zorgafdeling van de penitentiaire inrichting in Amsterdam. De verdachte zal waarschijnlijk in maart worden overgeplaatst naar het Pieter Baan Centrum.

Met dank aan bartmk3 voor de submit.