'Blind' eerste film met audiodescriptie

De Nederlandse speelfilm BlindDe film Blind van Tamar van den Dop heeft een primeur. Het liefdesverhaal is de eerste Nederlandse speelfilm met audiodescriptie, ofwel filmbeschrijving.

Hierdoor kunnen blinden en slechtzienden samen met het reguliere bioscooppubliek de film volgen. Dit meldde distributeur Buena Vista International donderdag.

In Blind draait het om de jonge vrouw Marie (Halina Reijn), een albino vol geestelijke en lichamelijke littekens. In de armen van de blinde jongen Ruben (Joren Seldeslachts) ontdekt ze de liefde. Als dokter Verbeecke (Jan Decleir) vertelt dat Ruben kan worden geopereerd zodat hij weer kan zien, slaat de angst bij Marie toe. Zal ook Ruben haar afwijzen of is ware liefde echt blind?
Blind-regisseur Tamar van den Dop

Regisseur Van den Dop (foto hierboven) vertelt over de elementen die alleen op beeld zichtbaar zijn, zoals gezichtsuitdrukkingen, bewegingen, landschappen, decors en kleding. Deze beschrijvingen worden doorgestuurd naar een oortje dat blinden en slechtzienden ontvangen voor aanvang van de film.

De film draait sinds 8 februari in de bioscoop. De eerste bioscoop die met audiodescriptie is uitgerust is City/Movies in Utrecht. Hier is 28 februari, in aanwezigheid van de cast, de officiële introductie. Het systeem wordt vervolgens in meer Nederlandse bioscopen geïnstalleerd.
Scene uit de Nederlandse speelfilm Blind van Tamar van den Dop - foto Victor Arnolds
Blind