PVV zocht steun op extreem-rechtse website

De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen november steun gezocht op extreem-rechtse en radicale internetfora. Dat heeft NRC Handelsblad zaterdag gemeld op basis van eigen onderzoek.

De partij van Geert Wilders deed voor het eerst mee aan de verkiezingen. Het had daarom in elk van de negentien kiesdistricten minimaal dertig ondersteuningsverklaringen van kiezers nodig.

Volgens NRC Handelsblad heeft een medewerker van Wilders een oproep voor het inleveren van deze verklaringen onder meer op het extreem-rechtse forum Polinco gezet. De krant stelt dat de medewerker heeft gezegd dat hij er pas achteraf achterkwam dat de site extreem-rechts is.

De oproepen op de internetfora zijn opmerkelijk omdat Wilders zelf zich publiekelijk altijd heeft gedistantieerd van extreem-rechts. Volgens de antifascistische onderzoeksgroep Kafka hebben verschillende mensen gehoor gegeven aan de oproep van de PVV op extreem-rechtse websites. De organisatie trof in totaal van 34 rechts-extremisten ondersteuningsverklaringen aan, meldt NRC Handelsblad.

Het zou onder andere gaan om verklaringen van Hielke Tadema van de wegens discriminatie verboden partij CP'86, Charles Lansbergen en Hennie Dekkers van de Centrum Democraten en Hans Lindenburg, oprichter van het Nederlands Blok. Deze laatste groep is de zusterpartij van het Vlaams Belang.

Zaterdagochtend was niemand bij de PVV bereikbaar voor commentaar.

Met dank aan Nyrem en pammetje voor de submit.