'Iran wil kernenergie wegens problemen met olie'
Iran heeft de naam een grote olieproducent te zijn met enorme voorraden om nog lang olie op te pompen, maar in werkelijkheid verkeert de Iraanse oliesector in een crisis.
De infrastructuur die noodzakelijk is voor deze sector, faalt en er zijn geen nieuwe investeringen voor de sector, zo betoogt professor Roger Stern van de Johns Hopkins Universiteit in de publicatie Proceedings van de gezaghebbende Nationale Academie in de VS.
Stern is van mening dat beschuldigingen van Washington dat Teheran op kernwapens uit is, steek houden, maar de Iraanse argumentatie voor kernenergie hoeft niet allemaal onzin te zijn. Hij stelt dat Iran waarschijnlijk kernenergie echt zo hard nodig heeft als het land beweert.
Iran is erg afhankelijk van de opbrengsten van de olie-export. De nationale oliemaatschappij moet zo veel mogelijk uitvoeren, want in Iran zelf is geen winst te halen. Dat is een gevolg van de opgelegde prijzen, waardoor de brandstof voor de Iraniërs is gesubsidieerd.
Maar de bevolking stijgt snel in omvang, waardoor er toch veel olie in het land zelf wordt verstookt. Iran importeert zelf producten zoals benzine om aan de stijgende binnenlandse vraag te voldoen, aldus Stern. Die vraag stijgt waarschijnlijk te snel sinds 1980 ten opzichte van de groei van de geproduceerde hoeveelheid olie.
Na een hoogtepunt tien jaar geleden is de uitvoer van Iraanse olie gestagneerd volgens Stern. En in de afgelopen anderhalf jaar heeft Iran niet meer voldaan aan de door de OPEC opgegeven exportquota.