Kamp en Van Ardenne terug uit Afghanistan

Icoon Politiek De ministers Henk Kamp van Defensie en Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking hebben een bezoek aan Afghanistan afgebroken. Zij keren woensdag terug vanwege de extra ministerraad over de motie van afkeuring tegen minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Dat heeft een woordvoerster van Van Ardenne woensdagmorgen vroeg laten weten.

De twee bewindslieden begonnen dinsdag aan een meerdaags bezoek met op het programma onder meer een ontmoeting in Kabul met president Hamid Karzai en andere functionarissen. Ook een overleg met gouverneur Abdul Hakim Munib van de provincie Uruzgan stond gepland. Het bezoek wordt voortgezet door andere officials, onder wie de Nederlandse ambassadeur in Kabul.

Dinsdagavond botste Verdonk met de linkse oppositie omdat zij weigerde een tijdelijke schorsing van uitzettingen van asielzoekers te verlengen. De PvdA had daartoe in een spoeddebat een motie ingediend. Dat voorstel was een aanvulling op een motie van eind november waarin werd aangedrongen op een pardonregeling voor asielzoekers die voor april 2001 een asielaanvraag hadden ingediend en nog steeds in Nederland verblijven.

Toen Verdonk liet weten na het debat direct door te gaan met het uitzetten van asielzoekers uit de desbetreffende groep besloot de Kamer de stemming direct te houden en een reactie te vragen aan het kabinet. Toen demissionair premier Balkenende na middernacht liet weten dat het kabinet de motie niet zou uitvoeren, diende de PvdA een motie van afkeuring in. Een meerderheid steunde de motie. Het kabinet beraadt woensdag over de ontstane situatie.
Submitter:  Bron: ANP