School weigert handweigerende docente terug te nemen

Het Utrechtse Vader Rijn College is niet van plan om docente economie Samira Dahri weer voor de klas te laten staan. De school werd gisteren op de vingers getikt door de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) die vond dat de lerares onterecht was geschorst omdat ze geen handen wil schudden van mannelijke collega's. Een uitspraak van de CGB is echter alleen een dringend advies en heeft geen wettelijke betekenis.

De uit Marokko afkomstige docente liet in augustus weten dat ze uit geloofsoverwegingen mannen geen hand meer wenst te geven. Daarop schorste de openbare vmbo-school haar.

Volgens CGB-voorzitter Alex Geert Castermans weegt de godsdienstvrijheid in Nederland zwaarder dan de omgangsvormen en normen die een school zelf stelt.

Gek
Directeur Bart Engbers van de school vindt de uitspraak van het CGB onbegrijpelijk. ''Ben ik nou de enige gek in Nederland? Ik kan het er gewoon niet mee eens zijn dat die godsdienstvrijheid zwaarder weegt! We zijn nota bene een openbare school. Bovendien heeft de vrouw een voorbeeldfunctie naar haar andere leerlingen toe'', aldus Engbers vandaag in De Telegraaf.

Dat het een openbare school betreft doet volgens de CGB-voorzitter echter niet ter zake. ''Openbaar betekent niet neutraal. Openbaar betekent juist dat iedereen zijn of haar geloof zou moeten kunnen belijden. En door de vrouw te dwingen iemand een hand te geven, is men niet respectvol bezig.''

Engbers baalt als een stekker van de uitspraak. ''Ik voel me in de steek gelaten door de commissie. Dit doet geen recht aan onze situatie. Juist wij houden hier de gelijke behandeling overeind.'' De school gaat overleggen wat haar te doen staat. De kans is groot dat het op een rechtzaak uitdraait. Engbers zegt de gang naar de rechter niet te schuwen.