GroenLinks wil subsidie voor hoeren

Icoon Politiek De Amsterdamse fractie van GroenLinks wil dat zelfstandig werkende prostituees startsubsidies moeten ontvangen van de gemeente. Ook moet de gemeente zorgen voor een goede huisvesting voor de hoeren en meewerken aan een kwaliteitskeurmerk voor goede hoeren.

Dat stelt raadslid Marieke Doorninck van GroenLinks. Ze vindt dat het stadsbestuur veel te afwachtend is op het gebied van de seksindustrie. Er is volgens haar nu een "uitgelezen kans om prostitutie uit de sfeer van de onderdrukking te halen".

PvdA-raadslid Karina Schaapman is verbijsterd over de uitlatingen van GroenLinks. "Snappen ze bij GroenLinks nou nog niet dat het ideaalbeeld uit de jaren zeventig niet meer bestaat? Ik verzet me tegen deze waandenkbeelden. Het is een onzalig plan", aldus Schaapman. De PvdA zit samen met GroenLinks in het college in Amsterdam.

Er zijn in juli 37 louche zaakjes op de Wallen en in de wijk Oud-Zuid gesloten. Doorninck wil dat deze lege panden gebruikt gaan worden om zelfstandige hoeren te stimuleren. Schaapman is het daar niet mee eens en stelt dat er veel negatieve aspecten zitten aan het hoer-zijn. Alleen ontmoediging is volgens haar een optie. "Laten we nou niet gaan denken dat vrouwen in de prostitutie terecht komen via een cursus beroepsoriŰntatie", aldus Schaapman.