PvdA stelt vragen over De Gouden Kooi

Volgens de PvdA-Kamerleden Jeroen Dijsselbloem en Ella Kalsbeek verwaarloost een deelneemster aan het Talpa-programma De Gouden Kooi haar twee kinderen. De twee Kamerleden hebben hierover vragen gesteld aan de ministers van justitie en onderwijs.

De parlementariŽrs willen van de bewindslieden weten of de ouders die deelnemen aan het realityprogramma ''verwaarlozing van hun kind kan worden verweten, conform de definitie van het Burgerlijk Wetboek'', schrijven zij woensdag.

In De Gouden Kooi worden tien deelnemers opgesloten in een luxe landhuis vol camera's in Eemnes. Degene die het er het langst uithoudt kan de villa winnen, evenals een fors geldbedrag. Onduidelijk is hoe lang de wedstrijd gaat duren. Dat hangt af van het zitvlees van de deelnemers en/of het verloop van de kijkcijfers.

Waarschijnlijk zullen de deelnemers minimaal een jaar blijven, omdat ze anders hun ingelegde borg van 10.000 euro kwijt zijn. Het programma begon zondag en daarin was te zien hoe een 32-jarige moeder haar twee kinderen van 6 en 9 jaar verliet. Eťn kind moest voortdurend huilen, maar de Surinaamse vrouw vermaande haar kind dat zij ''normaal'' moest doen en dat ze deze uitdaging ook voor haar kinderen aanging. Deze beelden stuitten de PvdA'ers zeer tegen de borst.

Een woordvoerder van Talpa laat woensdag weten dat zijn tv-zender deelname volledig de verantwoordelijkheid acht van de kandidaten zelf. "Natasia geeft aan dat ze zich zeer weloverwogen heeft opgegeven voor het tv-programma. Wij hebben haar vooraf ook uitgebreid gescreend. Juist voor haar kinderen wil ze proberen om relatief snel geld te winnen. Wij zijn niet de zender om haar die kans te ontnemen."


Natasia, 'moeder' van twee kinderen