[update] Studenten boos over bewakers in gebouw

Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben gisteren geprotesteerd tegen de aanwezigheid van veertien bewakers in het universiteitsgebouw Oudemanhuispoort in Amsterdam. Volgens de studenten zorgen deze voor een grimmige sfeer en zouden er zich al een aantal vervelende situaties hebben voorgedaan. Volgens een woordvoerder van de protesterende studenten zijn de bewakers te dominant aanwezig, wat de typische studentensfeer op de universiteit verpest.

De UvA zegt dat de beveiligingsbeambten nodig zijn om de doorstroom bij het uitgaan van de grotere hoorcolleges te bevorderen. Het is dit jaar extreem druk met eerstejaars studenten en om te voorkomen dat grote groepen elkaar in de smalle gangen onder de voet lopen, sturen beveiligers studenten die de collegezalen uitkomen via de achteringang weg. Studenten die juist naar een collegezaal toewillen, moeten wachten tot de gangen leeg zijn. De beveiligers zullen volgens de UvA over enkele weken, als de massale colleges voorbij zijn, weer vertrekken.

Tijdens de protestactie vond er overigens een opstootje plaats tussen de bewakers en een tv-ploeg van de Amsterdamse zender AT5. De cameraploeg werd volgens de zender aangevallen door medewerkers van het beveiligingsbedrijf. De UvA liet in een eerste reactie weten het incident te betreuren. Beelden van het vechtpartijtje zijn hier te zien.

Update 13.02 uur
De Universiteit van Amsterdam heeft per direct de bewakers uit de Oudemanhuispoort teruggetrokken. Dat is vanochtend besloten na overleg met de betrokken partijen, zo meldt AT5. Vanmiddag zal besloten worden hoe de doorstroom bij het uitgaan van de grotere hoorcolleges in de toekomst zal worden geregeld.

Beveiligers UvA
Beveiligers in de gangen van de UvA