Vloeken in boeken bieb Woerden doorgekrast

OpmerkelijkEen lid van de bibliotheek in Woerden streept in alle boeken die hij leest de vloeken en godslasteringen door. Wie de boeken vernielt, weet de bibliotheek niet. Wel is duidelijk dat het lid de bibliotheek op kosten jaagt. ''Alle boeken waarin vloeken zijn doorgestreept, moeten worden vervangen'', zegt een woordvoerster van de bieb woensdag.

Volgens de Vereniging van Openbare Bibliotheken komt het niet vaak voor dat leden van de bibliotheek woorden doorstrepen. ''Er zijn filialen in Friesland en Zeeland die last hebben van dit soort problemen'', stelt een zegsman van de vereniging. ''Daar proberen ze de collectie van tevoren aan te passen, zodat niet al te veel boeken vernield worden.'' Ook in de gebieden waar strenggelovige christenen wonen, worden soms godslasteringen doorgestreept.

In Woerden is de doorstreper niet te vinden. ''We bewaren uitleengegevens niet langer dat vijftien dagen nadat een boek is teruggebracht, in verband met de privacy'', licht de woordvoerster toe. ''Daarnaast duurt het soms een tijd voor een boek nogmaals verhuurd wordt en de schade ontdekt wordt.''