Morgen extreem warm weer

Icoon Weer Het wordt morgen nog warmer dan vandaag. Het wordt 35 graden en op sommige plaatsen in het land kunnen temperaturen van rond de 36 graden worden bereikt. Vooral in Limburg zal het zo warm worden. Aan zee wordt het 32 graden.

Het KNMI spreekt van mediterraan weer. "Dit weer is normaal voor plaatsen in het uiterste zuiden van Frankrijk, zoals Toulouse en Carcassonne". Het weerbureau gaat ervan uit dat morgen de tweede hittegolf van het jaar een feit is. De eerste hittegolf was twee weken geleden, en in juni was er door 0,2 graden te weinig net geen hittegolf. Het is bijna zestig jaar geleden dat een jaar meer dan ťťn hittegolf telde.

De verdamping is groot en droogteproblemen nemen steeds ernstigere vormen aan. In Overijssel is het drie keer droger dan gemiddeld. Veel bedrijven in de land- en tuinbouwsector gaan misschien failliet door het warme weer. "Het kunnen er tientallen zijn, maar ook honderden. We kijken naar boven en bidden", aldus Aike Maarsingh, voorzitter van de vakgroep akkerbouw van LTO.

In de rest van Europa zijn de temperaturen ook extreem. In Frankrijk kan het 38 graden worden en in Spanje en Portugal 43 graden. In Spanje is door de hitte het record energieverbruik verbroken, doordat veel mensen de airconditioning aan hebben staan.