'Bouwen van meer cellen is heilloze weg'

Icoon BinnenlandsMet de sterke uitbreiding van het aantal cellen is de justitie een noodlottige weg ingeslagen. Doordat er is bezuinigd op werk en scholing van gedetineerden bestaat het vermoeden dat de criminaliteit nog meer toe zal nemen. Dit zal leiden tot nog meer gedetineerden. Zo voorspellen deskundigen donderdag in het Nederlands Dagblad.

Het Nederlandse gevangeniswezen dreigt volgens de Leidse hoogleraar penologie Martin Moerings, oud-gevangenisdirecteur Peter Scheffelaar Klots en criminoloog Hans Bouttelier in een neerwaartse spiraal te komen. Tussen 1989 en 2004 is het aantal gedetineerden verviervoudigd. Nederland blijkt daarmee een koploper te zijn in verhouding tot andere landen.

De laatste jaren is er sterk bezuinigd op scholing, werk en programma's die gedetineerden moeten voorbereiden op terugkeer in de maatschappij. Aan de andere kant is het aantal cellen verdubbeld van 7200 in 1990 tot 15.800 in 2004. Door de bezuinigingen zouden veel gedetineerden weer terug kunnen vallen in hun oude patroon waardoor er op termijn nog meer cellen zullen moeten komen. "Dat heeft weer een wervende invloed op het Openbaar Ministerie (OM)", aldus Scheffelaar Klots. Hij verwacht dat het OM meer zaken zal afdoen wanneer er meer cellen zijn.

Volgens het ministerie bestaat er geen verband tussen de bezuinigingen en de investeringen in extra cellen. "Voor iedere uitbreiding hebben we steeds extra geld gekregen. Dat is dus niet ten koste gegaan van zaken als scholing, werk of andere programma's. Later is die bijdrage minder geworden, maar dat hebben we opgevangen door twee gedetineerden op ťťn cel te plaatsen", aldus een justitiewoordvoerder in de krant.