Brein pakt Nederlands grootste torrentsite aan

Icoon PiracyDe populaire Nederlandse bittorrentsite Dutchnova is dinsdagnacht offline gegaan. Stichting Brein, die zich inzet tegen de illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software, laat weten ook nog vijf andere torrentsites te hebben aangepakt. Wederom een overwinning in de strijd tegen p2p-sites.

Inmiddels zijn al 39 van de ongeveer 90 door Brein gesommeerde Nederlandse bittorrentsites van het internet gehaald. Dutchnova verklaart de site offline te hebben gehaald om een goede relatie met de hoster te kunnen behouden. De site ontkent een financiŽle motivering te hebben en auteursrechtelijk beschermde bestanden aan te bieden.

Stichting Brein probeert al jarenlang de strijd tegen illegale schending van auteursrechten te winnen. Dat houdt ook in dat internetgebruikers eraan moeten geloven. Zogenaamde bittorrents, kleine bestandjes die bepaalde software in staat stellen complete datastructuren naar een computer te downloaden, zijn eenvoudig via het internet te verspreiden. Op deze manier is het eenvoudig voor internetgebruikers om onder andere muziek, films en software te downloaden, zonder daarvoor te betalen.

Brein-directeur Tim Kuijk stelt met name de beheerders van de sites aansprakelijk. "We houden de eigenaren van dergelijke sites verantwoordelijk voor de massale inbreuk die via deze sites wordt gepleegd. Zij weten ervan, moedigen het aan en doen er hun voordeel mee", aldus Kuijk. "Zij vormen een onmisbare schakel in de illegale verspreiding en zijn daarvoor aansprakelijk."

Met dank aan Invictus, Piepke, en djjumbo voor de submit en Gronnaephos voor het herschrijven van dit bericht.