IsraŽliŽrs willen Oscar-boycot Paradise Now

Icoon FilmEen groep ouders uit IsraŽl die kinderen verloren hebben bij Palestijnse zelfmoordaanslagen, heeft zich tot de organisatie van de Oscar-uitreiking gewend om te pleiten voor een boycot van de Nederlands-Palestijnse film Paradise Now. De organisatie zegt 32.000 handtekeningen te hebben ingezameld om het pleidooi de nominatie van de film in te trekken, kracht bij te zetten.

De controversiŽle film, die eerder al een Golden Globe, een European Film Award en een Nederlandse Gouden Kalf won, staat genomineerd voor beste buitenlandse film. Volgens de ouders toont de film een onterecht positief beeld over plegers van zelfmoordaanslagen. "Wat Paradise Now genoemd wordt, is voor ons iedere dag een hel. Het is de taak van de vrije wereld om zo'n film geen prijs te geven", zegt Yossi Zur, wiens zoon Asaf omkwam bij een aanslag op een bus.

De uitreiking van de belangrijkste internationale filmprijzen vindt plaats op 5 maart. Filmexperts stellen dat een daadwerkelijke intrekking van een Oscar-nominatie ongekend zou zijn.