CIDI doet aangifte tegen AEL

Harvest, PIM4EVER, stukovich en Del_Toro hadden ons via de nieuws-submit te melden:

AlgemeenHet CIDI, Centrum Informatie en Documentatie IsraŽl, heeft aangifte gedaan bij justitie tegen de Arabische Europese Liga (AEL). De organisatie plaatste vrijdag anti-semitische spotprenten op haar site als antwoord op de Deense cartoons over de profeet Mohammed. In totaal verschenen drie tekeningen op de site. In twee ervan wordt volgens het CIDI de holocaust ontkend. De derde was een tekening van Hitler die het bed deelde met Anne Frank en vertelde dat ze dit maar in haar dagboek moest noteren. Deze laatste spotprent, die ook te zien was in het tv-programma NOVA, is inmiddels van de site verwijderd. Mirrors van de prent staan echter op internet.

In het NOVA verdedigde AEL-leider Dyab Abou Jajah zaterdagavond de cartoons met de opvatting dat ''wie tactloos omgaat met de vrijheid van meningsuiting ook zelf tegen een stootje moet kunnen.'' Volgens hem zijn de Joden en Anne Frank heilige iconen voor Europeanen, vandaar de keuze om die in cartoons aan te pakken.

CIDI-directeur Naftaniel zegt echter dat het ontkennen van de vernietiging van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog een strafbaar feit is. Dat valt op te maken uit diverse gerechtelijke uitspraken. De inmiddels verwijderde prent over Hitler en Anne Frank noemt Nataniel ''een nachtmerrie'' voor de duizenden nog in leven zijnde Joodse slachtoffers van de Holocaust.

In haar aangifte stelt het CIDI: ''Afgezien van de vraag waarom de AEL zijn woede over de cartoons over de profeet Mohammed zo nodig moet afreageren op de Joodse gemeenschap, is hier aan de orde dat alleen de wet in Nederland bepaalt wat is toegestaan en wat niet. Het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen, het beledigen van kwetsbare oorlogsslachtoffers of het bestormen van westerse kantoren in de Arabische wereld zijn niet toelaatbare middelen om frustraties te uiten. In onze democratie telt de wet en de rechtsspraak. Dit gegeven en het diep beledigd zijn over het handelen van de AEL zijn voor ons de reden het oordeel van de strafrechter over de cartoons van de AEL te vragen.''


Stukje van de Hitler/Anne Frank-cartoon