Mini ozongat komt boven Nederland

hav0c en lalalomperik hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon WetenschapBoven Nederland hangt deze week een klein ozongat. Op dit moment hangt het gat nog boven België, maar het is onderweg naar ons. Volgens het KNMI zorgt zeer koude lucht in de stratosfeer, op 22 kilometer hoogte, voor het gat. Het is daar namelijk rond de -86,8 graden Celsius. "Waarschijnlijk is het daar nog nooit zo koud geweest", stelt het instituut. Die extreem lage temperatuur beïnvloedt het chemisch evenwicht in de luchtlagen.

Toch hoeven we ons niet zo veel zorgen te maken. Ondanks dat de ozonlaag ons voor schadelijke UV-straling van de zon moet beschermen, is het gat in de ozonlaag boven de zuidpool veel erger. Het kleine gat is er namelijk maar een paar dagen.

Het verschijnsel zorgt wel voor een paar bijzondere feiten. In de stratosfeer, oftewel de ozonlaag, de laag boven de troposfeer waarin wij leven, kunnen zich nu parelmoerwolken vormen. Volgens het weerinstituut zijn de wolken maar zelden in Nederland te zien. "Het is echter de vraag of we ze kunnen signaleren. Dat hangt af van de bewolking."