Politie verstoorde plan moskee in brand te steken

Icoon MisdaadDe politie Noord-Holland Noord heeft, naar nu bekend is gemaakt, begin deze maand voorkomen dat een groep jongeren een moskee in de brand staken. De bedoeling was volgens de politie om de moskee in Zuid-Scharwoude, of een ander islamitisch gebedshuis in de omgeving, in de as te leggen.

De reden voor het plan moet gezocht worden in maandenlange spanningen tussen groepen autochtone en allochtone (met name Marokkaanse) jongeren in Zuid- en Noord-Scharwoude en, in mindere mate, Sint-Pancras. Deze draaiden eind september uit in massale vechtpartijen. Begin november kwamen bij de politie berichten binnen dat een aantal jongeren van plan was wraak te nemen door een moskee te grazen te nemen. Op 6 november liep de situatie al behoorlijk uit de hand toen de ruiten van de moskee aan de Potjesdam in Zuid-Scharwoude werden ingegooid.

De politie kon echter geen hard bewijs vinden voor de brandstichtingplannen, en besloot daarom de jongeren te 'verstoren'. ''We hebben de verdachten rechtstreeks benaderd met de melding dat we wisten wat ze van plan waren en dat ze het beter uit hun hoofd konden laten dit voornemen uit te voeren'', aldus een politiewoordvoerster.

Lonsdale-jongeren
Vorige week werden 5 autochtone jongeren (van 14 tot 18 jaar) aangehouden op verdenking van vernielingen en diefstallen. Het gaat om jongeren uit Langedijk, Heerhugowaard en Alkmaar met extreem-rechtse sympathieën, zogenoemde 'Lonsdale-jongeren'. Uit de verhoren bleek dat de politie de plannen goed had ingeschat, want ze bekenden nu dat er wel degelijk plannen lagen om een moskee in brand te steken.

Naast de vijf 'Lonsdale-jongeren' heeft de politie ook drie allochtone jongeren opgepakt. Zij worden verdacht van straatroven, woninginbraken, bedreiging en mishandeling. Volgens de politie wilde de islamitische gemeenschap graag dat deze drie werden gearresteerd. Ze bezoedelden met hun gedrag namelijk het het imago van zo'n zestig islamitische gezinnen die bij de moskee in Zuid-Scharwoude zijn aangesloten. De moslimgemeenschap heeft dan ook alle medewerking verleend om de politie op het juiste spoor te zetten.