Nederland onvoldoende voorbereid op grieppandemie

Icoon Algemeen Niet alle regio's in Nederland zijn voldoende voorbereid op een wereldwijde griepuitbraak, oftewel pandemie. Dit bleek vandaag uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Vooral regio Zeeland schiet ernstig tekort, alsdus de IGZ. Bij een grieppandemie zouden daar grote risico's voor de gezondheid ontstaan.

Bureaus voor Geneeskunige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) zijn verantwoordelijk voor de coŲrdinatie van voorbereidingen op epidemieŽn. De bureaus zijn verdeeld over 23 regio's. Zeker de helft van deze regio's blijkt de draaiboeken die klaarliggen nog niet voldoende uitgewerkt te hebben. Zo is in zes regio's de distributie van vaccins slecht geregeld. Verschillende delen van het land hebben kans op een tekort aan ziekenhuisbedden. De bureaus en ziekenhuizen hebben onderling maar weinig afspraken gemaakt en met huisartsen is er nog helemaal geen overleg geweest. De IGZ raadt de bureaus verder aan de draaiboeken vaker te testen.

Uit het rapport bleek dat elf regio's wel voldoende zijn voorbereid. Zes andere regio's kunnen hun draaiboeken dit jaar nog op orde krijgen. Hans Hoogervorst (VVD), minister van Volksgezondheid, is tevreden over de grote vooruitgangen die deze zeventien regio's het afgelopen jaar hebben gemaakt. Dit schreef hij vandaag aan de Tweede Kamer. Hij deelt de zorg van de IGZ over de overgebleven zes regio's. Deze moeten uiterlijk medio 2006 klaar zijn voor een eventuele pandemie. Het toezicht zal daarom worden verscherpt.