'Rechters in Schiavo-zaak zullen boeten'

Icoon Buitenlands nieuws"De personen die hiervoor verantwoordelijk zijn zullen rekenschap moeten afleggen." Dat zei de Republikeinse leider in het Amerikaanse parlement Tom Delay vanavond naar aanleiding van de dood van comapatiŽnte Terri Schiavo. Delay veroordeelt de rechters die terugplaatsing van de voedingssonde afwezen.

"Dit verlies heeft zijn oorzaak in een juridisch systeem dat de mensen die juist de meeste bescherming nodig hebben niet beschermt, en dat gaat veranderen. Er komt een dag dat de personen die hier aan meewerkten hun gedrag zullen moeten verantwoorden", vervolgde Delay. Later sprak hij over een 'arrogante en oncontroleerbare rechterlijke macht, die zijn neus ophaalt voor het parlement en de president'. Delay wilde niet ingaan op de vraag of het parlement een afzettingsprocedure moet starten tegen de betrokken rechters.

Ook president George Bush reageerde op de dood van Schiavo. Hij riep zijn land op om de herinnering aan de vrouw in ere te houden door te werken aan een cultuur waarin het leven wordt geŽerd. Een woordvoerder van het Vaticaan noemde het overlijden van Schiavo, die vijftien jaar in coma lag, 'moord'. "Dit is moord, niets meer en niets minder. Het is de overwinning van een cultuur van dood op dat van het leven", liet de Italiaanse kardinaal Renato Martino weten.