'Dittrich wilde zelf De Graaf opvolgen'

Icoon politiek binnenland nieuwsD66-leider Boris Dittrich wilde zelf de afgetreden minister Thom de Graaf opvolgen. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Onder druk van de enig overgebleven D66-minister Laurens Jan Brinkhorst zag de fractievoorzitter van zijn wens af. Zelf ontkent hij dat hij uit was op de baan van zijn partijgenoot.

Bronnen binnen het kabinet en de regeringspartijen D66 en VVD bevestigen echter dat Dittrich niets liever wilde dan een ministerschap. Daarbij doet het gerucht de ronde dat Brinkhorst en Dittrich niet de beste vrienden zijn. Brinkhorst zou de fractieleider verstaan hebben gegeven dat hij beter in het parlement kan blijven. Met Dittrich in het kabinet en een nieuwe fractievoorzitter in de Kamer zou er bijvoorbeeld onduidelijkheid ontstaan over het partijleiderschap.

Dittrich wordt ondertussen ook verweten dat hij maar weinig zou hebben gedaan om de val van De Graaf te voorkomen. Zo zou hij in overleg met CDA en VVD te gemakkelijk het punt van bestuurlijke vernieuwing terzijde hebben geschoven, voor De Graaf de druppel om woensdag zijn functie ter beschikking te stellen. Onder druk van partijgenoten staan punten als de gekozen burgemeester, een nieuw kiesstelsel en invoering van een referendum inmiddels toch weer op de agenda van de coalitie-onderhandelingen.

Het overleg tussen kabinet en de fractieleiders van CDA, VVD en D66 is vanochtend hervat, nadat gisteren de partijen in eigen kring de stand van zaken bespraken. D66 wil harde afspraken over bestuurlijke vernieuwing en extra geld voor onderwijs en kinderopvang. Bovendien eist de partij geen blokkades bij CDA en VVD over de plannen van D66-staatssecretaris Van der Laan om de macht van de publieke omroepen in te perken.