Oxford zet hoog in tegen Cambridge

Icoon Sport nieuws Oxford zal komende zondag met zijn zwaarste team ooit uitkomen tijdens de 151ste traditionele roeiwedstijd tegen aartsrivaal Cambridge. Ze zullen net iets meer dan 9,5 kilo meer in de boot hebben zitten. Een titanenstrijd wordt wederom verwacht.

Het gemiddelde gewicht in de boot van Oxford ligt ergens tussen de 95 en honderd kilo. Twee jaar geleden zat er nog 6,3 kilo verschil tussen de twee boten in het voordeel van Oxford. Daarmee wonnen ze toen nipt: met ongeveer dertig centimeter verschil. Dit was de kleinste marge ooit voor de overwinning.

De eerste wedstrijd tussen beide teams vond plaats op twaalf maart 1829 tussen twee vrienden die op de twee verschillende universiteiten zaten. Zij daagden elkaar uit tot een roeiwedstrijd, waarna sindsdien ieder jaar de verliezer de winnaar uitdaagde tot een nieuwe wedstrijd.

Enkele bijzonderheden uit het verleden :
- In 1912 was de wedstrijd vastgelegd voor 31 maart maar doordat beide boten zonken was er op 1 april een herhaling nodig.
- In 1981 was Sue Brown de eerste vrouw die meedeed.
- De eerste keer dat de race op de Thames gehouden werd, was in 1845.
- Tijdens de race van 2003 deden in beide teams broers mee, voor Oxford kwamen David Livingston en Matt Smith uit en voor Cambridge James Livingston en Ben Smith.
- In 1927 deed de BBC voor het eerst live verslag van de race.
_
Meer sport op FOK! sport.