Kamp twijfelde niet aan aanval Irak

dadoc had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsMinister van Defensie Henk Kamp (VVD) heeft nooit getwijfeld aan de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Dat zegt hij naar aanleiding van commotie die ontstond door uitspraken van hem in het Algemeen Dagblad. In het interview afgelopen zaterdag uitte hij twijfel over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak.

"Je kunt je afvragen of er voldoende informatie was over de aanwezigheid van massavernietigingswapens. Kon je op basis daarvan wel conclusies trekken?", liet de minister dit weekend weten. Tevens vroeg hij zich af of de Verenigde Staten voldoende militairen hebben ingezet. Vandaag haastte hij zich om te stellen dat hij van mening is dat Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hun best hebben gedaan om Nederland goed te informeren. De suggestie dat hij daaraan zou twijfelen is onjuist, aldus Kamp.

Naar aanleiding van de woorden van Kamp pleitten de PvdA, D66 en de SP vandaag voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse besluitvorming over de oorlog in Irak. "Het kabinet wilde nooit een onderzoek naar de redengeving voor de steun aan de oorlog en nu gaat Kamp twijfelen terwijl de Nederlandse militairen op het punt staan uit Irak te vertrekken. Dat is ongeloofwaardig. Dat geldt ook voor de opmerking over het aantal Amerikanen in Irak. Kamp heeft altijd beweerd dat de strategie van de VS goed in elkaar zit", zegt Kamerlid Bert Koenders van de PvdA. Koenders heeft herhaaldelijk getracht de Kamer te bewegen tot het instellen van een eigen onderzoek. Daar was tot nu toe geen meerderheid voor te vinden.