[update] Ronald Koeman vertrekt bij Ajax

Its_Muppet, pberends en Cruise hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Ronald KoemanDe handel in aandelen Ajax op de Amsterdamse effectenbeurs is omstreeks 12.00 uur vanmiddag stilgelegd. Dat is een aanwijzing dat er op korte termijn belangrijk nieuws naar buiten komt. Verschillende media melden dat dat nieuws zal zijn dat Koeman opstapt bij Ajax. Ajax zal later vandaag komen met een persbericht.

Koeman staat al enige tijd onder druk bij Ajax. In de competitie verloor de ploeg na de winterstop van FC Twente, speelde het gelijk tegen ADO Den Haag en werd met veel moeite met 2-0 gewonnen van hekkensluiter FC Den Bosch. Die druk werd gisteravond alleen maar groter na het verlies tegen Auxerre en daardoor de uitschakeling in de UEFA Cup.

Gisteren na de uitschakeling zei algemeen directeur van Ajax Arie van Eijden: "We zullen de komende 24 tot 48 uur met alle betrokken partijen spreken hoe we nu verder moeten." Van Eijden vervolgde: "Of we er rekening mee houden dat Koeman weggaat? Er liggen altijd scenario's klaar. Of het nu, over een week of over anderhalf jaar zal gebeuren."

Koeman zelf wilde nog niets weten van een vertrek. "Of het seizoen mislukt is? Een seizoen is nooit mislukt als je nog ergens voor strijdt. We zitten nog in de beker en kunnen nog tweede in de competitie worden. Maar het stukje rust dat we door een goed resultaat in de UEFA-beker hadden kunnen creŽren is nu weggegooid. Dat lijkt me heel duidelijk."

Verder zei Koeman: "We kennen de situatie, en de onrust zal alleen nog maar toenemen. Ik zal me ook niet verschuilen voor alle kritiek, maar het wordt wel steeds moeilijker. Het is heel erg dat we Europees niet verder zijn gekomen, omdat dat een seizoen waarin je niet echt meer kans maakt op de titel voor een groot deel kan redden."

Update 13.54 uur
Volgens de Amsterdamse televisiezender AT5 is het vertrek van trainer Ronald Koeman defintief. Dit heeft een verslaggever van de Amsterdamse omroep vanuit de Amsterdam ArenA laten weten.

Momenteel zou de selectie worden ingelicht over het vertrek van Ronald Koeman. Alle persvertegenwoordigers worden op dit moment weggestuurd vanaf het parkeerdek, dat normaal gesproken toegangkelijk is. Vermoedelijk wordt de training die vanmiddag op het programma stond, geschrapt.

Update 14.04 uur
Ajax laat op haar website weten: "De directie en het bestuur van Ajax hebben vrijdagmorgen gesproken met Ronald Koeman. Tijdens dit gesprek heeft de Ajax-trainer aangegeven de samenwerking per direct te willen beŽindigen."

Ronald Koeman geeft de volgende toelichting: "Ik heb de directie en het bestuur van Ajax verzocht om per direct de samenwerking te beŽindigen. Ik moet eerlijk zijn tegen mezelf en tegen Ajax. Het resultaat van gisteren gaf de doorslag. Ik kan niet meer de kracht en de energie opbrengen om hier overheen te stappen en de groep beter te laten presteren. Dat is een keer gelukt na onze slechte prestatie tegen Maccabi Tel Aviv, maar dat lukt mij niet nog een keer."

Koeman vervolgt: "Als ik niet optimaal gemotiveerd en gedreven ben, kan en mag ik niet langer trainer van Ajax blijven. Na drie jaar en drie maanden komt er een eind aan onze succesvolle samenwerking. Bij Ajax heb ik deze periode bijzonder plezierig gewerkt, waarbij de steun die ik van directie en bestuur kreeg absoluut op prijs heb gesteld."

Algemeen directeur Arie van Eijden betreurt de gang van zaken. "Ajax is uiteraard teleurgesteld over het verloop van dit seizoen. De tegenvallende prestatie van gisteren had voor ons geen directe consequenties. We hebben samen met Ronald Koeman ook veel successen geboekt. Maar we accepteren de keuze van Koeman."

Koeman had nog een contract tot 1 juli 2006. Onder Koeman werd Ajax in 2002 en 2004 landskampioen. In 2002 won Ajax met Koeman tevens de strijd om de Amstel Cup en de Johan Cruijff Schaal. Ook het prestigieuze Amsterdam Tournament werd onder leiding van Koeman in 2002, 2003 en 2004 op naam van Ajax geschreven. Bovendien drong hij met Ajax in het seizoen 2002-2003 door tot de kwartfinales van de UEFA Champions League.

Assistent-trainers Ruud Krol en Tonny Bruins Slot zullen de komende wedstrijden de taak van Koeman overnemen. Ajax beraadt zich op een aantal scenarioís voor de opvolging van Ronald Koeman. Wat Koeman zelf gaat doen is nog niet bekend. Hij werd afgelopen week in verband gebracht met Valencia.

-
Zie voor meer sportnieuws sport.fok.nl!