'Daling bioscoopbezoek niet door prijs kaartje'

Icoon Showbiz nieuws Het bioscoopbezoek in Nederland is vorig jaar met tien procent gedaald naar 22,3 miljoen bezoekers. Nederlandstalige films trokken maar 2,1 miljoen bezoekers, wat een daling van 36 procent is. Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) komt dit echter niet door de prijs van de kaartjes, maar door een toenemend aantal illegale dvd's en een dalend consumentenvertrouwen.

De NVB wijt de daling ook aan 'moeilijk meetbare elementen', zoals het EK-voetbal en een gebrek aan kaskrakers. Door het ontbreken van grote films zoals het derde deel van de Lord of the Rings trilogie of Finding Nemo vielen de bezoekersaantallen in de kerstweek ook al tegen.

Volgens Toine Berbers, de directeur van het Nederlandse Fonds voor de Film, komt de daling van het aantal bezoekers wel door de hoge prijs van de kaartjes. De gemiddelde prijs van een bioscoopkaartje was eind 2004 6,78 euro, wat een stijging van 3,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor is.

Er wordt echter wel minder onderscheid gemaakt tussen prijzen in het weekend en doordeweeks. De prijs van een kaartje op de woensdagmiddag steeg met maarliefst 44 procent in twee jaar.