Europa herdenkt einde Eerste Wereldoorlog

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Diverse landen herdenken vandaag het einde van de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 1918 om klokslag elf uur werd de wapenstilstand, getekend in het Noord-Franse Compiègne, officieel van kracht. Tijdens de Grote Oorlog, die duurde van 1914 tot 1918 vielen meer dan 8,5 miljoen slachtoffers, voornamelijk in de loopgraven in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Het einde van de Eerste Wereldoorlog betekende ook meteen het einde van de laatste grote keizerrijken van Europa: Rusland, Duitsland, het Habsburgse en het Ottomaanse Rijk.

Frankrijk
In Frankrijk zal president Jacques Chirac om 11 uur een krans leggen bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe. Bij de kranslegging zijn eveneens de vijftien laatste overlevenden van de oorlog aanwezig. Minister van Defensie Michèle Alliot-Marie zal vanmiddag een ceremonie bijwonen in de bossen van Compiègne.

België
Koning Albert II zal een ceremonie bijwonen aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel. Om klokslag 11 uur zullen in het hele land de sirenes loeien. Daarnaast zullen er door het hele land heen kleine ceremonies zijn. In België zijn er geen overlevenden meer om de plechtigheden bij te wonen.

Groot-Brittannië
In Groot-Brittannië worden op 'Poppy-day' alle oorlogsslachtoffers sinds 1918 herdacht met een grote militaire parade. Koningin Elizabeth II zal aansluitend een herinneringsveld voor Westminster Abbey bezoeken. Op de eerste slag van het elfde uur door de Big Ben in Londen, worden door het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Daarnaast tonen de Britten hun sympathie met de oorlogsslachtoffers door het opspelden van een klaproos (poppy), een verwijzing naar de klaprozen op de Vlaamse velden ten tijde van de Grote Oorlog.

Subheader