Zweedse wil speciale belasting voor mannen

Joost-mag-het-weten had ons via de nieuws-submit te melden:

De Zweedse socialiste Gudrun Schyman wil een speciale belasting voor mannen. Deze moet de sociale kosten van geweld tegen vrouwen dekken. Gudrun Schyman, lid (en voormalig leider) van de socialistische partij en bekend feministe, deed het voorstel op de Zweedse radio, ze riep op tot een debat in het parlement.

"Het is toch duidelijk dat er in de maatschappij een groot probleem bestaat van mannelijk geweld tegenover vrouwen. En dat heeft zijn kosten", zo zei Schyman. Ze meent dat mannen als groep een verantwoordelijk hebben te dragen.

Een internationaal rapport van Amnesty International is de voornaamste aanleiding van het voorstel van Schyman. Uit dit rapport bleek onder meer dat het geweld tegen vrouwen de laatste tien jaar met bijna veertig procent is gestegen. In Zweden zelf overlijden veertig vrouwen per jaar door mannelijk geweld.

"Dit voorstel is te vergelijken met het principe dat arme mensen minder belasting hoeven te betalen dan rijke mensen", aldus Schyman. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat haar voorstel aangenomen zal worden; haar partij bezit slechts 30 van de beschikbare Zweedse 349 zetels in het parlement.