VVD: Geen reclame op publieke omroep

De VVD wil dat de publieke televisiezenders geen reclame meer uitzenden. Het verlies aan inkomsten moet worden opgevangen door Nederland 3 op te heffen. Volgens de libralen moeten de publieken niet concurreren met de commerciële zenders om de hoogste kijkcijfers.

VVD-Kamerlid Fadime Örgü, mediawoordvoerster van de partij: ''De zenders zouden niet allerlei spelletjes en voetbalwedstrijden, waarvan de uitzendrechten vele miljoenen euro’s kosten, moeten uitzenden, maar bijzondere programma's moeten maken.'' Door reclame eenvoudigweg te verbieden, verdwijnt de prikkel bij de omroepen om voor adverteerders aantrekkelijke ’eenheidsworst’ op de buis te brengen, zo verwacht Örgü. In plaats daarvan kunnen ze zich dan meer richten op bijvoorbeeld documentaires en kunst- en cultuurprogramma's.

Ook D66-Kamerlid Bakker vindt dat er een discussie over de STER-inkomsten moet komen. Hij gaat echter minder ver dan Örgü. Bakker wil dat voorwaarden worden verbonden aan de besteding van de reclame-inkomsten. Bakker is overigens net als de VVD tegen ''pulp'' en sport op Nederland 1, 2 en 3.

Vandaag debatteert de Kamer over de toekomst van de publieke omroep met staatssecretaris Medy Van der Laan van Cultuur, waar het omroepbeleid onder valt.