FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 september 2004

Nieuwe structuur voor zwembond

De Stichting Top Zwemmen wil binnen een maand met een nieuwe structuur komen voor het Nederlandse zwemmen. Er moet meer aandacht komen voor de jeugd.

In de afgelopen maanden maakten bondscoach Andrť Cats en jeugdcoach Marcel Wouda een analyse van het Nederlandse zwemmen van de afgelopen tien jaar. Op basis van die bevindingen zal worden getracht een betere structuur te zoeken. In de afgelopen maanden en met name tijdens de afgelopen Olympische Spelen was er veel kritiek op het opleidingssysteem binnen het zwemmen. Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn zouden geen opvolgers hebben die de prestaties kunnen doortrekken.

Meeuwis Bouw van de Stichting Top Zwemmen lichtte toe: "We trekken ons deze kritiek zeker aan. Uit de analyse blijkt dat het wel meevalt met het talent, maar zodra ze bij de top aanbelanden gaat er iets niet goed. Met alle deskundigen willen we de komende tijd tot een goed draagvlak komen en de juiste lijnen gaan uitzetten."

Ook zal worden gekeken naar de positie van bondscoach Cats. Die bleef op verzoek van verschillende zwemmers en clubtrainers thuis tijdens de Olympische Spelen. Bouw zei daarover: "Het was zuur voor hem, maar hij heeft zich daardoor op ons verzoek wel op de analyse kunnen richten. We gaan er in ieder geval wel vanuit dat hij bij ons in dienst zal blijven."

Trabelsi blijft opnieuw weg

Hatem Trabelsi is voor de tweede keer niet verschenen om op uitnodiging van de Ajax-directie te komen praten. Ajax wil een oplossing zoeken voor de problemen rond de verdediger.

Ajax nodigde Trabelsi uit voor een gesprek, nadat de transfer van de verdediger naar Arsenal was afgeketst. Trabelsi meldde zich ziek en verscheen niet voor het gesprek. Voor vandaag had de Ajax-directie de speler opnieuw dringend uitgenodigd voor een gesprek, maar opnieuw liet de verdediger verstek gaan. Ajax heeft aangekondigd de speler aan zijn contract te houden en wil hem graag weer op het trainigsveld zien.

De 27-jarige vleugelverdediger lijkt echter vastbesloten om te vertrekken. Na zijn verloren arbitragezaak tegen Ajax over een eenzijdige optie wil hij niet meer voor de club uitkomen. Eerder deze week waren er geruchten dat zijn zaakwaarnemer de speler bij Feyenoord had aangeboden.

De Ajax-directie is teleurgesteld, maar hoopt nog steeds dat het weer goed komt. Algemeen directeur Arie van Eijden liet weten: "Ajax doet er alles aan om hem weer aan het spelen te krijgen. Het is jammer dat hij niet is komen praten. Hij zal zelf, neem ik aan, ook wel begrijpen dat we geen oplossingen vinden als hij telkens wegblijft."

[update] Horeca mag hoofddoek niet weigeren

Icoon Binnenlands nieuws De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft vandaag uitspraak gedaan over het toegangsbeleid van een restaurant in Den Haag. Het restaurant de Haagse Lounge weigerde vrouwen met een hoofddoek de toegang, maar dit mag volgens de commissie niet. De dresscode zou in strijd zijn met de gelijkebehandelingswetgeving.

Het bureau Discriminatiezaken te Den Haag maakte de zaak aanhangig na meldingen van vier vrouwen die in de Haagsche Lounge niet werden bediend als zij hun hoofddoek omhielden. De verzoeksters zijn moslim en dragen vanwege hun geloofsovertuiging een hoofddoek. In haar verklaring stelt de CGB dat het streven naar een ander publiek legitiem is, maar de wijze waarop in dit geval niet door de beugel kan. Er zou namelijk onderscheid worden gemaakt op basis van godsdienst.

De maatregel was volgens eigenaar P. Mulder ingevoerd om een meer stijlvoller en ouder publiek naar zijn horecagelegenheid te trekken. De nieuwe huisregel was volgens hem nodig, nadat hij eerder regelmatig problemen had met groepjes hangjongeren in zijn Haagse Lounche. Die dresscode houdt onder meer in dat het dragen van hoofddeksels in het restaurant verboden is. Daarbij wordt volgens Mulder geen onderscheid gemaakt tussen hoofddoekjes, keppeltjes en baseballpetten. Tijdens een zitting voor de CGB maakte hij hiermee duidelijk dat iedereen voor hem gelijk is.

Uitspraken van de CGB zijn overigens niet rechtsgeldig. In principe kan het restaurant de uitspraak dus naast zich neerleggen. Indien het tot een geschil bij de rechter komt, blijkt vaak in de praktijk dat de rechtbank de uitspraken van de CGB overneemt.

Update 23:20
Het restaurant de Haagsche Lounge heeft inmiddels laten weten het toelatingsbeleid niet te wijzigen. In principe is ze daar ook niet toe verplicht, daar de uitspraak van de CGB geen juridische waarde heeft. Het ligt voor de hand dat het bureau Discriminatiezaken Den Haag nu de gang naar de rechter gaat maken.


De toegang mag hen niet geweigerd worden volgens de CGB.

Lintje voor Frank de Boer

In de rust van Nederland - TsjechiŽ is Frank de Boer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje. Hij kreeg het lintje opgespeld door staatssecretaris Ross-Van Dorp van Sport.

Ross-Van Dorp sprak mooie woorden over Frank de Boer. Ze roemde zijn lange loopbaan als (record-)international met 112 interlands en 13 doelpunten. Daarnaast bedankte ze hem voor zijn enorme inzet, zijn goede relatie met de pers en zijn betrokkenheid bij goede doelen.

Frank de Boer bedankte de fans en zijn medespelers voor de mooie tijd. "Zonder jullie had ik het al die tijd niet volgehouden.", zei hij. Eerder vandaag had hij middels een advertentie in de krant samen met zijn broer de betrokkenen en fans van het Nederlands elftal bedankt.

Orkaan Ivan bijna bij de Antillen

Bard_Yttap, Re_plaY en Diepvriez hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Orkaan IvanBonaire, CuraÁao en Aruba maken zich op voor de komst van de orkaan Ivan. Rond 02:00 uur Nederlandse tijd zal het oog van de storm de eilanden noordelijk passeren op 150 kilometer afstand.

Een Amerikaans onderzoeksvliegtuig heeft windsnelheden gemeten van 220 kilometer per uur. Daarmee valt de orkaan in de op ťťn na hoogste categorie. De marine op CuraÁao heeft dan ook eenheden naar Bonaire en Aruba gestuurd om bijstand te kunnen verlenen. In Scholen zijn speciale opvangcentra ingericht.

De Wereldomroep heeft om veiligheidsredenen vanaf 21:00 uur Nederlandse tijd de kortegolfuitzendingen vanaf het relaisstation (zendstation) op Bonaire gestaakt. Het personeel ter plaatse is geŽvacueerd. Het is nog onbekend wanneer de uitzendingen hervat kunnen worden.

Na Bonaire, CuraÁao en Aruba is Jamaica zaterdag aan de beurt.

"Schumacher nog geen wereldkampioen"

Michael Schumacher wereldkampioen? Volgens Bernie Ecclestone moet Michael Schumacher tot het einde van het seizoen wachten voor hij zich zo gaat noemen.

Terwijl Michael Schumacher zijn feestjes viert en Ferrari de plannen voor volgend seizoen aan het maken is, wil Bernie Ecclestone het nog even spannend houden. Met vier races te gaan kan niemand Michael Schumacher meer qua kampioenschapspunten bedreigen, maar Ecclestone legt zich daar nog niet bij neer.

"Voor mij is Michael nog niet wereldkampioen. Dat is hij pas, als de FIA aan het einde van het seizoen hem die titel officieel geeft.", aldus Ecclestone. Het enige gevaar dat Michael Schumacher nog kan lopen is dat hij strafpunten zou krijgen na een race.

Takuma Sato krijgt prijs

Takuma Sato zal komend weekeinde een prijs krijgen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een debuterend coureur die opvalt in de moeilijke wereld van de Formule 1.

De Confartigianato Motori Prijs wordt sinds 1983 uitgereikt. Vele bekende Formule 1-rijders hebben de prijs gekregen. Onder meer Michael Schumacher, Alain Prost, Mika Hškkinen, Rubens Barrichello en David Coulthard ontvingen eerder de prijs. Een jury stemt over de coureur die de prijs wint.

Uiteraard toonde Sato zich blij met het winnen van de prijs, die hij vrijdag daadwerkelijk zal ontvangen: "Ik ben erg blij deze prijs te krijgen van deze jury bestaande uit belangrijke mensen. Het voelt goed om te worden erkend met zo'n belangrijke prijs."

Voetbal: Uitslag Nederland - TsjechiŽ

Icoon Sport nieuwsHet Nederlands elftal speelde in de Amsterdam ArenA de eerste wedstrijd in de kwalificatie voor het WK van 2006 in Duitsland tegen TsjechiŽ. Oranje won de wedstrijd met 2-0.

Nederland startte de wedstrijd goed. De tegenstander werd niet in verlegenheid gebracht, maar Oranje bleef zonder problemen overeind. Na een goed halfuur kon Pierre van Hooijdonk na een uitstekend 'tikkie breed' van Rafael van der Vaart de openingstreffer binnen schuiven. De ruststand van 1-0 was meest verdienste van keeper Edwin van der Sar, die onpasseerbaar bleek.

In de tweede helft namen de gasten het iniatief over. Tot hachelijke situaties leidde dat aanvankelijk niet. In de slotfase, nadat Boulahrouz in het veld was gekomen voor Van der Vaart, werd het dat wel. Jan Koller kopte op de lat. Van Hooijdonk kon echter met zijn tweede treffer de zege veilig stellen (2-0). Het door bondscoach Van Basten 3-4-3 systeem pakte daarmee voordelig uit.

In de rust van de wedstrijd werd Frank de Boer 'geridderd' als afscheid nemende recordinternational. Hij speelde 112 interlands.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Uitslag Nederland-TsjechiŽ

Het Nederlands elftal speelde in de Amsterdam ArenA de eerste wedstrijd in de kwalificatie voor het WK van 2006 in Duitsland tegen TsjechiŽ. Oranje won de wedstrijd met 2-0.

Nederland startte de wedstrijd goed. De tegenstander werd niet in verlegenheid gebracht, maar Oranje bleef zonder problemen overeind. Na een goed halfuur kon Pierre van Hooijdonk na een uitstekend 'tikkie breed' van Rafael van der Vaart de openingstreffer binnen schuiven. De ruststand van 1-0 was meest verdienste van keeper Edwin van der Sar, die onpasseerbaar bleek.

In de tweede helft namen de gasten het iniatief over. Tot hachelijke situaties leidde dat aanvankelijk niet. In de slotfase, nadat Boulahrouz in het veld was gekomen voor Van der Vaart, werd het dat wel. Jan Koller kopte op de lat. Van Hooijdonk kon echter met zijn tweede treffer de zege veilig stellen (2-0). Het door bondscoach Van Basten 3-4-3 systeem pakte daarmee voordelig uit.

In de rust van de wedstrijd werd Frank de Boer 'geridderd' als afscheid nemende recordinternational. Hij speelde 112 interlands.

Nederland - TsjechiŽ (2-0)
33' Van Hooijdonk 1-0
84' Van Hooijdonk 2-0

Nederland: Van der Sar, De Jong, Heitinga, Ooijer, Van Bommel, Sneijder, Van der Vaart (Boulahrouz/64), Davids, Kuyt, Van Hooijdonk (Van Bronckhorst/86), Castelen (Makaay/74)

TsjechiŽ: Cech, Jiranek (Grygera/58), Bolf, Ujfalusi, Jankulovski, Heinz, HŁbschman (Vachousek/62), Rosicky, Tyce {Lokvenc/76), Baros, Koller

Obscure screenshots van Obscure

Publisher Microids heeft nieuwe screenshots vrijgegeven van hun action/adventure/horrorgame Obscure. In deze game zoeken vijf vrienden naarstig naar hun vermiste vriend; een zoektocht die hen naar hun eigen highschool leidt.

Qua sfeer lijkt de game het meest op Resident Evil. Leuk detail daarbij is dat er een co-op mode in de game zit. Je kunt met meerdere mensen tegelijk spelen, waarbij ieder een ander personage 'speelt'. Zodra iemand stopt met spelen zal de AI van het spel het personage weer verder besturen.

Eerder al werd een speelbare demo vrijgegeven.
Meer screenshots vind je hier.

Nederland geeft 50.000 euro aan Beslan

Icoon Algemeen nieuws De Nederlandse regering gaat 50.000 euro aan de Russische stad Beslan geven, bedoeld voor medische zorg aan gewonden van de gijzeling in een school deze maand. De gijzeling liep uiteindelijk uit op een bloedbad.

De 50.000 euro zal via het Nederlandse en het Internationale Rode Kruis besteed worden aan voorzieningen in de ziekenhuizen in de omgeving. Het Rode Kruis had zondag al om geld gevraagd omdat er in de ziekenhuizen onvoldoende verdovings- en beademingsapparatuur aanwezig was.

Er liggen nog ongeveer vierhonderd mensen in ziekenhuizen in de omgeving van Beslan. Volgens schattingen zal er nog zeker 500.000 euro nodig zijn om iedereen voldoende te kunnen behandelen.

Aura: Fate of the Ages

Aura: Fate of the Ages is een nieuwe Adventure van The Adventure Company. Het doosje heeft het over \"worlds of unimaginable beauty\", \"interesting characters\" en \"original, indigenous puzzles\". Dat, tezamen met de screenshots van dit spel belooft in ieder geval veel goeds.


Maar is Aura: Fate of the Ages gewoon ťťn van de vele Myst-achtige adventures, of heeft het toch wat meer te bieden? Lees snel verder...

ATI videokaart voor Xbox 2 bijna gereed

Medewerker van ATI Technologies Terry Nickerson liet deze week op een conferentie in New York weten dat de ontwikkeling van de grafische kaart die Microsoft zal gaan toepassen in de Xbox 2 bijna af is.

Nickerson liet gaf een korte mededeling over de betrokkenheid van ATI bij next-gen console ontwikkeling:

"[...]
"The other one that's starting to become, I think, a factor when you're looking at it from an investment point of view, are game consoles. We're actually winding down development on some of the Microsoft product. Both Nintendo and Microsoft will be royalties."
[...]"


Hier kunnen we uit opmaken dat de grafische kaart bijna af is en klaar om de fabriek in te gaan. En uiteraard zal Microsoft daarnaast ook nog een hoop uitdagingen te wachten staan voor het hele apparaat in z'n geheel in productie kan.

Dit klopt aardig met de verwachtte release van de Xbox 2 die verwacht wordt eind 2005 in de VS uit te komen. Het suggereert ook dat de ontwikkelaars, die op dit moment al aan het de ontwikkeling van games voor de nieuwe console (op dit moment gebaseerd op PowerMac G5 systemen) bezig zijn, begin volgend jaar misschien al kunnen gaan werken op meer specefiekere hardware voor de Xbox 2.

Ook bevestigt het commentaar van Nickerson dat Nintendo, net als Microsoft een technologie gaat gebruiken waar zij zelf het patent op heeft. Van de kant van Nintendo is dit niet echt een verassing gezien het feit dat Nintendo altijd wel technieken gebruikten waar zij zelf patent op had. Maar voor Microsoft is dit wel een verandering, want zij kocht voorheen massaal de apparatuur van bedrijven als NVIDIA en Intel.

'Schiphol en Kamer doelwit van terroristen'

ronduit84, Ome.Fleer en Bard_Yttap hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Justitie denkt dat terroristen plannen hebben gemaakt voor aanslagen op een aantal doelen in Nederland. Het gaat hierbij in ieder geval om Schiphol, de Tweede Kamer, de kerncentrale in Borssele, het ministerie van Defensie en het kantoor van de AIVD in Leidschendam. Dat blijkt volgens het NRC Handelsblad uit een vertrouwelijke dagvaarding van de 18-jarige Samir A., die in het bezit van de krant is.

Samir A. werd op 30 juni door de Rotterdamse politie gearresteerd. Bij zijn arrestatie werden onder andere plattegronden van de gebouwen, een geluiddemper, twee patroonhouders, een nachtkijker en een kogelwerend vest gevonden. Ook vond de politie een "leeg flesje citroensap gevuld met stoffen en voorzien van groene bedrading (van kerstlampjes)," mogelijk bedoeld om een bom van te maken. Deze vondsten leidden tot een terreuralarm dat nog steeds van kracht is.

Hoewel Samir A. voor zover bekend de enige verdachte is in de zaak, blijkt volgens het NRC uit een vertrouwelijk bericht van de AIVD dat de jongen deel uitmaakte van een netwerk van 'jonge radicale moslims'. Dit is er mogelijk de reden van dat het terreuralarm nog steeds van kracht is.

Samir werd al sinds 2003 door de AIVD in de gaten gehouden, toen hij een mislukte reis naar TsjetsjeniŽ ondernam. Uiteindelijk werd hij in oktober 2003 opgepakt voor het beramen van een aanslag, maar later samen met vier andere verdachten vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Vaker ongewenst zwanger door te dure pil

Icoon Binnenlands nieuwsSteeds meer vrouwen raken ongewenst zwanger omdat ze geen geld hebben voor anticonceptiemiddelen. Volgens directrice K. Bauer van de centra voor seksuele gezondheid Noord-Nederland en Amsterdam is dit te wijten aan de verwijdering van de anticonceptiepil en spiraaltje uit het ziekenfonds.

De precieze cijfers zijn nog niet beschikbaar, maar volgens Bauer gaat het in Noord-Nederland sinds begin dit jaar in elk geval om enkele tientallen zwangerschappen. Het centrum denkt verder ook dat het aantal ongewenste zwangerschappen de komende maanden nog fors zal stijgen. "Voor kwetsbare groepen in de samenleving is de pil onbetaalbaar. Men denkt de oplossing te vinden in methodes als periodieke onthouding. Dat leidt echter vaker tot een ongewenste zwangerschap", aldus Bauer.

Het gebruik van een spiraaltje is vooral in Amsterdam sinds januari gedaald. Ook dit is een reden waardoor een toename van ongewenste zwangerschappen wordt geconstateerd, zo meldt woordvoerster Y. Hazeveld van het Amsterdamse centrum. "Vrouwen schakelen over op een goedkopere pil, hoewel die vaak ongewenste bijwerkingen heeft", aldus de woordvoerster. Inmiddels heeft Hazeveld de verschillende abortusklinieken opgeroepen te beginnen met het bijhouden van de cijfers, over twee maanden worden de eerste resultaten verwacht.

Eerste militaire-raket vertrok uit Nederland

Het is vandaag precies 60 jaar geleden dat er op aarde de eerste operationele raket werd gelanceerd. Dat gebeurde niet in Rusland, niet in Amerika en niet in Duitsland, maar in Nederland. Om precies te zijn in Wassenaar. De eerste raket was wel van Duitse makelij en door een Duitser ontworpen. Het betrof een Duitse Aggregat -4 (A-4) raket, in de volksmond V-2 (Vergeltungswaffe –2) genoemd. De raket werd op 8 september 1944 om 18.30 uur in Wassenaar vanaf een mobiel lanceerplatform afgeschoten in de richting van Londen. Om 18:35 vertrok een tweede projectiel vanuit Wassenaar richting Engeland. Eťn van de twee kwam neer op Staveley Road in Chiswick, een wijk in het westen van Londen, waar drie doden en zeventien gewonden vielen.


In totaal lanceerden de Duitsers in de Tweede Oorlog 4.320 V-2’s. De meesten vanaf Nederlands grondgebied. Op Engeland werden 1.054 raketten afgevuurd, waarvan er 517 in Londen terecht kwamen. Op Antwerpen, toen al in handen van de geallieerden, kwamen er meer dan 1.600 terecht. Vanuit BelgiŽ werden onder meer V2's afgevuurd op Parijs.

De V2-raketten stelden militair gezien eigenlijk niet veel voor, maar zorgden onder de burgerbevolking voor veel angst en leed. De raket werd niet nauwkeurig bestuurd, dus van precisie- bombardementen was geen sprake. Er werd alleen zo nauwkeurig mogelijk in de juiste richting gelanceerd. Vervolgens werd, meestal op een hoogte van ongeveer 40 kilometer, door een klokmechanisme de brandstoftoevoer naar de motor afgesloten waardoor de met explosieven geladen raket naar beneden stortte. De V-2’s waren wel demoraliserend: de regen van raketten, die zonder waarschuwing insloegen, zaaide onnoemelijk veel ellende en paniek.

De raket die in Wassenaar gelanceerd werd was de eerste die gebruik maakte van vloeibare brandstoffen: ethylalcohol en vloeibare zuurstof. De V2 was 14 meter hoog, bij de start 13.000 kilo zwaar, en had een stuwkracht van 25 ton. Onder de neuskegel zat een springlading van 1.000 kilo TNT. De raket beschreef, na verticaal te zijn gelanceerd, een ballistische baan die tot 90 kilometer hoogte reikte en een afstand van 280 kilometer overbrugde. De raket was ontworpen door de pas 25-jarige briljante Duitse ingenieur Wernher von Braun. De Amerikanen die Von Braun aan het einde van de oorlog arresteerden, wisten niet hoe snel ze de man die de techniek van raketten beheerste moesten inlijven. Veel later zou hij in Amerika de grote man worden achter de Saturnus-5, die mensen naar de maan bracht. Gedurende zijn leven, hij stierf in 1977, was hij in de VS een nationale held. Zijn nazi-verleden, alsmede dat hij ingezet werd voor militaire projecten, hielden de VS gedurende zijn leven succesvol stil.

Vanavond werd om 18.35 in Wassenaar een gedenksteen onthuld op de plaats waar de eerste V-2’s werden gelanceerd. Ook op Staveley Road in Chiswick, waar de eerste insloeg, werd vandaag een plechtigheid gehouden.


Dubbele V2-lancering nabij Den Haag

-
V2-platform.nl
Zeer uitgebreide site over V2-raketten.
Meer over Werner von Braun.

Evenement: Het Atlantis Festival

Onlangs vond in Roosendaal voor de derde keer het Atlantis-festival plaats. Een gratis toegankelijk festijn met cabaret, rockmuziek en diverse acts. Uiteraard was FOK! erbij om exclusief verslag te doen van een middag en avond vol dans en muziek. De line-up was veelbelovend: Tacker, The Sheer, Hans Klok en Boom Chicago waren slechts enkele namen die op het programma stonden.


Ook Tacker staat op het programma.

Ruimtecapsule met zonnedeeltjes crasht in Utah

Een ruimtecapsule die zonnedeeltjes van de zon naar de aarde terugbrengt, is in de Utah woestijn neergestort voordat deze gevangen kon worden in een mid-air onderschepping door een Hollywood stunthelikopterpiloot. Dit hebben zegslieden van het Jet Propulsion Laboratory woensdag medegedeeld.

De capsule is 27 maanden onderweg geweest. Wetenschappers hoopten dat de miljarden ion-deeltjes geheimen zouden onthullen over de samenstelling van de wolk waaruit de zon en planeten 4,5 miljard jaar geleden zijn ontstaan. De missie startte in augustus 2001 en kostte 264 miljoen dollar.

Eerste verschillen gemaakt in Vuelta

In de Vuelta zijn onder de favorieten de eerste klappen gevallen. In de laatste beklimmingen van de dag bleek Denis Mentsjov de sterkste.

Men enkel korte pittige beklimmingen was het vandaag een dag voor een goede ontsnapping. Onder meer de Nederlanders Tankink en Veneberg gingen mee in een ontsnapping, maar de favorieten hadden andere plannen. In de laatste kilomters lagen enkele pittige klimmetjes, waar met name Cunego en Valverde het verschil wilden maken.

Saeco en Kelme zetten zich op kop van het peloton en pakten de koplopers terug. In de eerste echte beklimming van de dag maakten Cunego en Valverde op kop tempo en zorgde voor het breken van het peloton. Een groep van 24 renners kon mee omhoog. Kelme hield het tempo hoog zodat de groepen daarachter niet terug konden komen.

Op het twee kilometer lange klimmetje naar de finish werden de uiteindelijke verschillen gemaakt. Mentsjov won, voor Aitor Gonzalez en Valverde. Manuel Beltran neemt de leiderstrui over van ploeggenoot BenoÓt Joachim.
T-Mobile had een ongelukkige dag. Door voedsvergiftiging moesten meerdere renners van het team opgeven en favoriet Vinokoerov eindigde op grote achterstand.

Uitslag:
1. Denis Mentsjov (Rus) 5.07.43
2. Aitor Gonzalez (Spa) + 0.03
3. Alejandro Valverde (Spa) z.t.
4. Leonardo Piepoli (Ita) z.t.
5. Carlos Sastre (Spa) z.t.
6. Cadel Evans (Aus) + 0.09
7. Francisco Mancebo (Spa) z.t.
8. Isidro Nozal (Spa) z.t.
9. Manuel Beltran (Spa) z.t.
10. Angel Gomez (Spa) z.t.
11. Damiano Cunego (Ita) z.t.
12. Roberto Heras (Spa) z.t.
13. Joseba Beloki (Spa) z.t.
14. Floyd Landis (VS) z.t.
15. Santiago Perez (Spa) z.t.
16. Tyler Hamilton (VS) + 0.13

Klassement:
1. Manuel Beltran (Spa) 18.47.16
2. Floyd Landis (VS) z.t.
3. Denis Mentsjov (Spa) + 0.04
4. Alejandro Valverde (Spa) + 0.09
5. Cadel Evans (Aus) + 0.16
6. Benoit Joachim (Lux) + 0.28
7. Francisco Mancebo (Spa) + 0.39
8. Carlos Garcia Quesada,Spa + 0.47
9. Tyler Hamilton (VS) + 0.50
10. Victor Hugo PeŮa (Col) z.t.
11. Aitor Gonzalez (Spa) + 0.52
12. Santiago Perez (Spa) + 1.01
13. Carlos Sastre (Spa) + 1.09
14. Roberto Heras (Spa) + 1.13
15. Dario David Cioni (Ita) + 1.14

Magneten bij behandeling tegen kanker

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een magneet hulp kan bieden bij het bestrijden van kanker. De techniek is ontwikkeld door een wetenschapper van de Universiteit van Edingburgh. Dit schrijft het wetenschappelijk magazine New Scientist.

Door kleine deeltjes ijzer aan de medicijndeeltjes vast te maken, kan er een gerichte behandeling plaatsvinden op de tumor. "Het is een nieuwe manier om medicijnen in je lichaam te controleren", zegt Andrew Harroson, chemie-expert aan de universiteit. "Als je de medicijndeeltjes bindt aan een klein magnetisch deeltje, is het met een extern magnetisch veld mogelijk het op het juiste deel van het lichaam te concentreren."

Doktoren moeten momenteel een goede balans stellen tussen het laten sterven van kankercellen, en het gezond houden van de patient. Chemotherapie valt sneldelende cellen aan, zoals tumoren maar ook haarcellen, maar heeft ernstige neveneffecten. Vanwege het feit dat het medicijn door het gehele lichaam circuleert kan er slechts een beperkte dosis gebruikt worden. Door de magnetotherapie kan er een specifiek deel aangevallen worden, wat minder neveneffecten geeft.

Harrison werkt nu aan synthetische ijzerdeeltjes die aan het medicijn gekoppeld kunnen worden. In de toekomst wil hij biologische magneten gebruiken. Er bestaan magnetische bacteriŽn, en Harrison wil dergelijke bacteriŽn geschikt maken voor het beoogde gebruik.

Crash Twinsanity is gold

Het nieuwste deel uit de Crash Bandicoot-serie, Crash Twinsanity, is klaar om geperst te worden. Crash kan bij de release op 28 september nog aardig wat concurrentie verwachten van andere langverwachtte games als Sly 2: Band of Thieves (14 september) en Jak 3 (16 november).

In dit deel zal Crash wederom in de problemen komen. Alleen dit keer vind ie zijn bondgenoot in zijn oude vijand Dr. Cortex. Samen met zijn nieuwe maatje gaat ie de strijd aan met een gestoorde tweeling om hun eiland te verdedigen.
In verschillende delen van het spel zal het mogelijk zijn om de twee karakters tegelijk te besturen, waar Crash Dr. Cortex als knuppel zal gebruiken.

.

Devil May Cry 3 filmpjes online

Na een matig tweede deel van de populaire serie, hebben de makers besloten om het hele style systeem om te gooien zodat iedere speler het spel naar zijn/haar eigen wensen kan spelen. Je kan zo kiezen uit onder andere de Gunslinger, Swordmaster, Trickster en Royal Guard vechtstijlen.

In de filmpjes kan je alvast het nieuwe vechtsysteem bekijken.


Filmpje 1
Filmpje 2

Het spel komt 28 maart 2005 uit in Europa.

Anna Nicole shockeert Amerikaanse tv-kijkers

Icoon Showbiz nieuwsVoormalig playmate Anna Nicole Smith heeft in een live-televisieprogramma Amerikaanse tv-kijkers geshockeerd door haar borsten te betasten. De rondborstige babe was dinsdag in een talkshow om haar nieuwe kledinglijn te promoten. Toen het gesprek kwam op het recente gewichtsverlies van Smith, stelde presentatrice Star Jones een vraag over de beroemde voorgevel.

"Anna Nicole, ik moet je dit zeggen, en ik zou in geen miljoen jaren commentaar leveren op de boezem van een vrouw, maar jij hebt zeker weten de grootste borsten die ooit naast mij hebben gezeten! Je bent zo'n klein vrouwtje, dat ik maar blijf denken: Heeft zij niet gigantisch veel pijn?", floepte Jones eruit. Mede-presentator Joy Behar vervolgde ongegeneerd met de vraag "Zijn ze wel echt?". Nadat Anna Nicole had laten weten dat haar borstpartij voor een belangrijk deel gekocht was, begon ze haar weelderige bezit te kneden en te bewegen.

De geschokken presentatoren wisten niet waar ze het zoeken moesten. "Okay Anna Nicole, je hoeft ze niet te betasten! Zo is het genoeg!", voegde Jones het Texaanse model snel toe.

Anna Nicole Smith
Anna Nicole Smith

Asielzoekers slaags met Turken

Icoon Binnenlands nieuws In het Overijsselse MariŽnheem zijn spanningen ontstaan rond het Asielzoekerscentrum (AZC) tussen een groep Turken en Afghaanse asielzoekers. Rond 21.15 kreeg de politie notie van een groep van twintig Afghaanse asielzoekers, die van plan waren om te gaan knokken met een groep Turken. De confrontatie werd uiteindelijk voorkomen, omdat de Turken niet kwamen opdagen.

Sinds zondag is het onrustig op het AZC. De politie moest tot twee keer toe uitrukken om een eind te maken aan massale vechtpartijen. Daarbij raakte een 22-jarige bewoner van het AZC zwaar gewond. De man liep een schedelbasisfractuur op, nadat op hem ingebeukt was met een houten balk. De politie heeft inmiddels op basis van getuigenverklaringen een andere 22-jarige asielzoeker gearresteerd op verdenking van deze mishandeling.

Hoe de spanningen en problemen zijn ontstaan is niet bekend. De politie onderzoekt de zaak momenteel.

Winst Heineken en Grolsch fors lager

Icoon economisch nieuwsDe Nederlandse bierbrouwers Heineken en Grolsch hebben hun winst in de eerste helft van dit jaar fors zien dalen. Uit de halfjaarcijfers van Heineken blijkt dat het concern 293 miljoen euro verdiende, tegen 400 miljoen vorig jaar. De omzet steeg wel, met 11% tot 4,8 miljard euro.

Heineken denkt dat het slechtere resultaat onder meer veroorzaakt wordt door de zwakkere dollar en de zwakke economie in Europa, waardoor er minder bier werd gedronken. Ook Grolsch zag de nettowinst dalen, van 12,7 naar 8,9 miljoen euro. De lagere winst van de Enschedese bierbrouwer zou te maken hebben met de investering in een nieuwe brouwerij.

Marcel van Dam verdiende ruim een ton bij ministerie

Icoon Media nieuwsVARA-presentator Marcel van Dam verdiende in 2002 130.000 euro voor een serie klussen voor het ministerie van Volksgezondheid. Dat blijkt uit informatie die het KRO-programma Reporter kreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Van Dam was ingehuurd om 30 'Lagerhuisdebatten' te leiden. Hij verdiende daarmee meer dan een ministerssalaris.

Van Dam kreeg daarbij nog eens 8168 euro voor het voorzitterschap van de Kurhausconferentie in 2001 en een verdiende 4100 euro voor een 'bijdrage aan campagne modernisering AWBZ' een jaar later. De presentator erkent dat hij het geld heeft opgestreken. "Ik heb die debatten geleid, maar ben ook tientallen keren naar Den Haag gegaan om bij te dragen aan de voorbereiding van die voorlichtingscampagne over de AWBZ. Ik er heb dus meer voor gedaan dan debatten leiden. Maar waar bemoeit men zich mee? Ik ben een al jaren gepensioneerde freelancer. Ik verricht bovendien geen journalistieke arbeid", aldus de presentator, bekend van onder meer het VARA-programma Het Lagerhuis.

John Kerry opent aanval op Bush

Icoon US verkiezingen 2John Kerry heeft de dood van de 1000ste Amerikaan in Irak aangegrepen om de aanval op Bush in te zetten. De meesten van hen sneuvelden na de triomfantelijke woorden van Bush op 1 mei 2003 dat de strijd in Irak gewonnen was. Kerry sprak van een ’tragische mijlpaal’

Kerry beschuldigt president Bush van het verspillen van bijna 170 miljard dollar aan Irak, terwijl in de Verenigde Staten de kosten voor de gezondheidszorg en de werkloosheid maar blijven stijgen. In de commercial is onder meer te horen, ‘ De verkeerde keuzes van George Bush hebben ons thuis verzwakt.’.

De aanval van Kerry komt op het moment dat zwevende kiezers meer aandacht gaan besteden aan de race om het presidentschap. Deze ‘zwevers’ gaan waarschijnlijk de doorslag geven wie de nieuwe President van de Verenigde Staten gaat worden.

Eťn van de spotjes gaat uitgebreid in op werkloosheidsstatistieken en sluit af met: ‘Maar president Bush blijft volhouden dat de economie prima in orde is.’

De advertentiecampagne van Kerry staat symbool voor een nieuwe wending in de strijd om het presidentschap. Kerry heeft tot nu toe Bush vrijwel uit zijn campagne gehouden en vooral zijn eigen beleid aangeprezen. Nu Bush de afgelopen week wťl de persoonlijke aanval heeft ingezet kon Kerry niet achterblijven.

John Kerry

Website Outrun 2 gelanceerd

Sega heeft vandaag de deuren van haar Outrun 2 website geopend.
Outrun 2 is de opvolger van de megasucces Outrun, dat vooral in arcadehallen in de eind jaren 80 razendpopulair was.

Op de website vind je onder meer een screensaver, een filmpje, wallpapers en screenshots, maar ook uitgebreide info over de game, die voor de Xbox zal verschijnen.

Je kunt de OutRun 2 website vinden op http://outrun2.sega-europe.com/

Boekhouder verspeelt 23,3 miljoen euro

Icoon misdaad nieuwsEen Alphense boekhouder heeft tussen 1999 en 2004 minstens 23,3 miljoen euro achterovergedrukt en vergokt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Het verduisterde bedrag kan nog hoger uitvallen aangezien het onderzoek nog niet is afgerond. In eerste instantie bleek dat de boekhouder 9,7 miljoen euro had achtergehouden. Later liep dit op tot 18 miljoen euro.

De verdachte was boekhouder van de Benelux-importeur van het Japanse automerk Subaru. De verdachte zou de miljoenen hebben verspeeld in het casino.

The Sims 2 on tour in Nederland en België

Op Gamer.nl lezen we het nieuwtje dat Electronic Arts Benelux op tour gaat door Nederland, met levensechte Sims.
'De Sims 2 On Tour' start op 11 september en reist tot november rond door Nederland en BelgiŽ.

De tour bestaat uit een mobiel 'Sims huis' waarin twee 'echte' Sims verblijven, zodat fans van de game de mogelijkheid krijgen eens up close and personal te zien hoe Sims nu eigenlijk leven.

De Sims On Tour vind je in de volgende plaatsen:


Zo 12 september 12.00 - 17.00
De Klanderij Enschede

Za 18 september 13.00 - 18.00
Cora Anderlecht Anderlecht

Zo 19 september 12.00 - 17.00
Overvecht Utrecht

Za 2 oktober 11.00 - 16.00
Megastores Den Haag

Zo 3 oktober 12.00 - 17.00
Alexandrium I Rotterdam

Za 9 oktober 14.00 - 19.00
Ring Shopping Center Kortijk

Za 19 oktober 12.00 - 17.00
De Kalvertoren Amsterdam *

Vrij 26 november
Wijnegem Antwerpen *

Za 27 november
Wijnegem Antwerpen *

* data onder voorbehoud

Je kunt als bezoeker kennis maken met de nieuwe features van De Sims 2 en je krijgt de kans om eens de hand te schudden met twee Sims van vlees en bloed.

Laten we dan in ieder geval hopen dat bovenstaande Sim in levende lijve aanwezig zal zijn.

Klusser laat huis buurvrouw wegzakken

Icoon opmerkelijk nieuwsEen Assenaar die zijn woonkamer wilde opknappen heeft voor ongeveer 30.000 euro schade veroorzaakt aan het huis van zijn buurvrouw. De huurwoning van de vrouw raakte dermate verzakt dat het huis momenteel onbewoonbaar is. Een woordvoerder van de betrokken woningbouwvereniging Stichting Woningbeheer Assen (SWA) laat in een reactie weten 'nog nooit zoiets te hebben meegemaakt'.

De overijverige doe-het-zelver wilde de woonkamer van zijn rijtjeswoning verlagen en brak daarom de vloer uit. Zijn eigen muur stutte hij opnieuw, het gedeelte van de buurvrouw vergat hij. Haar woning zakte vervolgens langzaam weg. "De binnen- en buitenmuur zijn verzakt, de kozijnen staan helemaal scheef en de deuren klemmen", verklaarde de zegsman van SWA woensdag. De muren moeten door een aannemer opnieuw gebouwd worden en daarbij moet een nieuwe fundering aangelegd worden. De kosten zullen worden verhaald op de verzekering van de klusser.

De bewoonster heeft een andere woning aangeboden gekregen. Terug naar haar oude woning wil ze niet meer.

Kirsipuu naar Crťdit Agricole

De Est Jaan Kirsipuu rijdt vanaf het aankomende seizoen voor Crťdit Agricole.

Kirsipuu, die van AG2R Prťvoyance komt, heeft een contract voor twee jaar getekend bij de ploeg die al eerder de Italiaan Caucchioli, de Hongaar Bodrogi en de Fransman Vogondy vastlegde.

De 35-jarige Est won dit jaar nog een etappe in de Tour De France en heeft in zijn gehele loopbaan al meer dan 100 overwinningen behaald.

De Boertjes bedanken supporters en ex-collega's

Icoon Sport nieuwsIn een paginagrote advertentie in De Telegraaf bedanken de voetballers Frank en Ronald de Boer hun supporters en collega's. De 34-jarige tweelingbroers worden vanavond voorafgaand aan de voetbalwedstrijd Nederland-TsjechiŽ officieel uitgezwaaid. Ook Marc Overmars en Jaap Stam zal dit afscheid ten deel vallen.

Frank en Ronald de Boer speelden in totaal 179 keer in Oranje. Frank de Boer is met 112 wedstrijden voor het Nederlands elftal zelfs record-international. In hun dankwoord richten 'de Boertjes' zich tot de KNVB, sponsors, alle bondscoaches die ze meemaakten, collega's, begeleiders en fans.

Frank en Ronald de Boer


Nieuwe generatie
Met de wedstrijd tegen TsjechiŽ begint voor het Nederlands elftal een nieuw tijdperk. De nieuwe bondscoach Marco van Basten heeft afscheid genomen van een aantal vaste krachten en start waarschijnlijk met maar liefst zeven spelers die in de Nederlandse competitie spelen. Pierre van Hooijdonk mag voor de vierde keer in zijn interlandcarriŤre in de basis beginnen. Het merendeel van de 43 interlands die hij speelde viel hij in.

Vermoedelijke opstelling:
Van der Sar;
Bouhlarouz, Ooijer en Heitinga;
Van Bommel, Sneijder, Van der Vaart en Davids;
Kuijt, Van Hooijdonk en Castelen.

Waseige ontslagen als bondscoach Algerije

De Belgische oefenmeester Robert Waseige is na vijf maanden alweer ontslagen als bondscoach van Algerije.

De 65-jarige Waseige won geen van de zeven wedstrijden met zijn ploeg, en werd afgelopen weekend zo goed als uitgeschakeld in de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap in 2006, Algerije verloor met 0-3 van Gabon.

Waseige vroeg zich zondag zelf al af of het nog wel zin had om door te gaan als bondscoach van het Afrikaanse land, en de Algerijnse voetbalbond oordeelde dinsdag dat de 65-jarige trainer moet vertrekken.

Friends-spin-off rond Joey goed ontvangen

Stefkuh had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuws'Joey', een nieuwe comedy-serie met Friends-acteur Matt LeBlanc in de hoofdrol, is door Amerikaanse critici goed ontvangen. De serie draait om het karakter Joey Tribbiani, een rol die LeBlanc ook jarenlang in Friends speelde. Joey is in de nieuwe serie verhuisd naar Hollywood en wil daar doorbreken als acteur.

LeBlanc wordt geroemd door de critici omdat hij in tien jaar Friends erin is geslaagd met Joey een eerlijk en grappig personage neer te zetten. "Niets nieuws onder de zon, maar deze oude vriend heeft genoeg te vertellen", schreef een tv-analist van The Hollywood Reporter. De eerste aflevering van de nieuwe serie komt donderdag op de Amerikaanse buis. Het is nog niet bekend wanneer de serie in Nederland zal worden uitgezonden.

Matt LeBlanc
Friends-ster Matt 'Joey' LeBlanc

DVD: Pietje Bell 2 - De jacht op de Tsjarenkroon

Pietje Bell was in de bioscopen al een groot succes en toen er na een tijdje Pietje Bell 2 uitkwam gingen mensen ook massaal naar de bioscoop toe. Het kon ook haast niet anders dat na de release van de Pietje Bell DVD ook Pietje Bell 2 op DVD uit zou komen. Zelf ben ik stiekem best een Pietje Bell fan en wilde dan ook graag deze DVD reviewen. Wil je weten wat ik van deze DVD vind? Lees dan verder...

CDA-minister pleit voor moderne islam

Volgens CDA-minister Maria van der Hoeven van Onderwijs heeft Nederland heeft een ''eigen variant'' van de islam nodig, ''die hecht aan de waarden van de rechtsstaat, aan wetenschap en kennis en die vrijheid van godsdienst hoog in het vaandel heeft staan''. Van der Hoeven zei dit gisteren bij de opening van het academisch jaar van de protestantse Theologische Universiteit in Kampen.

De minister signaleert dat de islam in het westen door velen als een bedreiging van de democratische samenleving wordt gezien, vooral omdat de islam gelijkwaardigheid, belangrijk voor Noordwest-Europa, niet als uitgangspunt lijkt te nemen. Van der Hoeven: ''Wij realiseren ons steeds meer dat voor ons belangrijke waarden als academische vrijheid, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst in een groot deel van de islamitische wereld ver te zoeken zijn. Tegelijkertijd groeit in die wereld de weerzin tegen het welvarende Westen dat zo vaak handelt alsof het de wijsheid in pacht heeft.''

De Nederlandse variant van de islam zou volgens Van der Hoeven tot de 'kerk' gerekend kunnen worden in de verhouding met de instituten staat en universiteit. ''Ik hoop dat islamieten in Nederland in staat zullen blijken het voorbeeld van de kerken te volgen als het gaat om de opleiding van hun geestelijken. Want een goed opgeleid kader dient niet alleen de geloofsgemeenschap zelf, maar is een noodzakelijke voorwaarde voor diezelfde gemeenschap om zich te verstaan met de cultuur waarin zij leeft.'' De CDA-minister ziet in dat van fundamentalistische islamieten niet veel te verwachten valt, dus ze hoopt op de steun van verlichte, moderne moslims. ''Die zouden zich wat mij betreft veel vaker moeten laten horen in het publieke debat. Ik zou graag zien dat zij de samenleving tonen dat zowel voor christenen als voor moslims geldt dat je ze in soorten en maten hebt.''

Van der Hoeven vindt overigens niet dat we ons door de angst voor de islam moeten laten leiden: ''Dat is een slechte raadgever. Angst is verbonden met haat en duisternis. Ik protesteer als westerlingen de islam bestempelen als een fundamentalistische leer. Je kunt en mag moslims niet over ťťn kam scheren.'' Volgens de minister moeten dat staat, universiteit en kerk de islam vanuit hun eigen kracht tegemoet treden.

VVD: Geen reclame op publieke omroep

De VVD wil dat de publieke televisiezenders geen reclame meer uitzenden. Het verlies aan inkomsten moet worden opgevangen door Nederland 3 op te heffen. Volgens de libralen moeten de publieken niet concurreren met de commerciŽle zenders om de hoogste kijkcijfers.

VVD-Kamerlid Fadime ÷rgŁ, mediawoordvoerster van de partij: ''De zenders zouden niet allerlei spelletjes en voetbalwedstrijden, waarvan de uitzendrechten vele miljoenen euro’s kosten, moeten uitzenden, maar bijzondere programma's moeten maken.'' Door reclame eenvoudigweg te verbieden, verdwijnt de prikkel bij de omroepen om voor adverteerders aantrekkelijke ’eenheidsworst’ op de buis te brengen, zo verwacht ÷rgŁ. In plaats daarvan kunnen ze zich dan meer richten op bijvoorbeeld documentaires en kunst- en cultuurprogramma's.

Ook D66-Kamerlid Bakker vindt dat er een discussie over de STER-inkomsten moet komen. Hij gaat echter minder ver dan ÷rgŁ. Bakker wil dat voorwaarden worden verbonden aan de besteding van de reclame-inkomsten. Bakker is overigens net als de VVD tegen ''pulp'' en sport op Nederland 1, 2 en 3.

Vandaag debatteert de Kamer over de toekomst van de publieke omroep met staatssecretaris Medy Van der Laan van Cultuur, waar het omroepbeleid onder valt.

Genootschap: 'De republiek, die komt er gewoon'

Re_plaY en bird666 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsVroeg of laat, die republiek komt er gewoon. Dat verwacht althans het Republikeins Genootschap. Het genootschap presenteert vandaag in de Volkskrant een manifest met daarin drie modellen voor de Republiek Nederland. Het manifest is gebaseerd op een deze week te verschijnen boek.

Een werkgroep van vier juristen heeft zich twee jaar gebogen over de drie nieuwe grondwetten. Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de universiteit van Leiden en een van de leden van de werkgroep, betoogt dat hij niets tegen de Oranjes heeft. "Maar ik ben wel sterk gekant tegen het politieke koningschap. Inmenging in formaties, lid zijn van de regering, daar moeten we van af", legt de hoogleraar in de Volkskrant uit.

Uitgangspunt voor de drie modellen is dat Nederland een parlementaire democratie is, en niet, zoals de VS, een presidentieel systeem kent. Het primaat van de Tweede Kamer stond dus voorop. In de eerste variant is de premier tevens president, volgens Voermans een reŽle optie. "We tillen de koning uit de Grondwet, schuiven hem constitutioneel terzijde", meent de jurist. De beide andere varianten gaan uit van een door het parlement gekozen president. De tweede variant kent een president met louter ceremoniŽle taken. De derde variant lijkt op het Duitse stelsel. Hierin krijgt de president de bevoegdheid om wetten en verdragen goed te keuren of af te wijzen.

Volgens Voermans maakt een republiek Nederland een beter land. "Mijn standpunt is dat in de wetten van de democratie het koningschap niet past. Er gaat het verkeerde signaal van uit dat je als burger geen greep hebt op de werkelijk belangrijke functies. Het politieke koningschap is een bevestiging van de veel bekritiseerde kloof tussen politiek en burger."

Het Republikeins Genootschap werd in 1996 opgericht. Lidmaatschap is alleen mogelijk op uitnodiging. Het genootschap kent zo'n 150 leden, onder wie Femke Halsema (GroenLinks), Willem Oltmans, Theo van Gogh, schrijver Karel Glastra van Loon, advocate Britta BŲhler en rechtsfilosoof Paul Cliteur. Ook Pim Fortuyn was lid van het genootschap.

Michael Moore hoeft geen Oscar

Stefkuh had ons via de nieuws-submit te melden:

Michael Moore hoeft geen Oscar voor de beste documentaire voor zijn docufilm Fahrenheit 9/11. Op die manier kan deze nog op de Amerikaase televisie uitgezonden worden voor de Amerikaanse presidentverkiezingen in november.

Een genomineerde film voor de Oscar voor de beste documentaire mag niet op de Amerikaanse tv komen in de eerste negen maanden nadat hij in de bioscoop in roulatie ging. Moore zou wel graag een Oscar voor beste film willen. "Maar de mooiste prijs die ik zou kunnen krijgen is de nederlaag van Bush", zo liet hij weten.

Van Hooijdonk krijgt zijn gelijk

Jaren nadat Pierre van Hooijdonk bij Nottingham Forest is vertrokken heeft hij toch nog een financieel akkoord met de club bereikt.

Van Hooijdonk vertrok bij Nottingham Forest met een vervelende nasmaak. De club had Van Hooijdonk als een geldwolf neergezet en weigerde tekengeld en zijn deel van de transfersom te betalen. Van Hooijdonk liet het er niet bij zitten en probeerde via de juridische weg zijn gelijk te halen. In december wees een rechter hem zijn tekengeld al toe. Nu heeft de speler ook een akkoord bereikt met de club over zijn deel van de transfersom.

Zo heeft Van Hooijdonk na ruim vijf jaar toch nog zijn gelijk gekregen. Van Hooijdonk vertelde zelf: "Ik ben daar in de publiciteit weggezet als een rebel die de club financieel wilde uitkleden. Nu weet iedereen, ook binnen de club, hoe de zaak in elkaar steekt."

Nieuwe Children of the Nile in-game movie


Tilted Mill, de ontwikkelstudio die momenteel werkt aan Children of the Nile, heeft een gameplay filmpje vrijgegeven waarin je in first person view door een stadje wandelt.

De makers van Children of the Nile hebben al titels als Pharaoh en Ceasar op hun cv staan, en Children of the Nile belooft meer van hetzelfde, maar dan beter, als we de filmpjes en screenshots mogen geloven.

Op deze pagina vind je niet alleen het bewuste filmpje, maar ook nog twee eerdere filmpjes, flink wat screenshots, wallpapers en gameinfo.

Het filmpje is 45Mb groot en in DivX formaat. Bekijk het filmpje liefst fullscreen

Tractors voor spelers Guinee

Dat een bonus niet altijd een geldbedrag hoeft te zijn, hebben de spelers van Guinee ondervonden. President Lansana Contť geeft de spelers een stuk land en twee tractors.

Na de ruime zege van Guinee op Botswana van 4-0 was de president erg tevreden. De minister van Sport maakte vervolgens bekend dat de president de spelers beloont met een stuk land en twee tractors. De president riep eerder ook al de inwoners van het land op om meer op het land te gaan werken wegens het tekort aan rijst. Of hij nu van de voetballers verwacht dat ze hun eigen eten gaan verbouwen is de vraag.

Gelijkspel voor Jong Oranje

Foppe de Haan is de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap van 2006 voor Jong Oranje met een gelijkspel begonnen. Tegen TsjechiŽ kwam Jong Oranje niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Foppe de Haan zal een flinke kluif krijgen om zich te plaatsen voor het EK. De grootste talenten van de leeftijdsgroep, Nigel de Jong, Arjen Robben, Johnny Heitinga en Wesley Sneijder, zitten al bij het Nederlands elftal. Daarom geeft hij ook veel nieuwe jongens een kans. De traditionele top drie had maar een speler in de selectie, namelijk De Ridder. Vitesse was hofleverenacier met vier spelers. Van Persie sloot zich ook bij de groep aan.

Nederland speelde een 4-3-3 opstelling waarbij De Ridder en Van Persie op de vleugels een vrije rol kregen. Nederland was wel iets beter dan TsjechiŽ, maar kon dat niet omzetten in grote kansen. Van Persie zag een lobje net naast het Tsjechische doel verdwijnen, maar daar bleef het bij. Het duel eindigde dan ook in 0-0.

Silent Hill 4: The Room ships in de US

Het vierde deel van de semi zieke horror reeks van Konami zal deze week in de Verenigde Staten verkrijgbaar zijn voor PS2, Xbox en Pc. Het spel is al een tijdje uit in Japan en ook wij Europeanen kunnen per 24 september gaan genieten van de horror.

Konami's Silent Hill serie is naast Capcom's Resident Evil cyclus de meest bekende survival horror reeks. Silent Hill 4: The Room speelt zich af in een kamer vol met enge poorten die leiden naar een gruwelijke Silent Hill wereld.

De officiŽle site vindt je hier en een stoere trailer is hier te downloaden.

Second Sight mogelijk ook op de PC ?

Op de site van Atari AustraliŽ is een productpagina gevonden waaruit je zou kunnen opmaken dat Second Sight - de 3rd person PSI shooter/action/adventure game die onlangs door Codemasters werd uitgebracht - op 5 november uit zal gaan komen voor de PC.

Vorige week verscheen Second Sight op GameCube, Xbox en PlayStation 2. Ontwikkelaars Free Radical Design doet doorgaans alleen consolegames, wat een release op de PC onwaarschijnlijk maakt.
Zodra we een bevestiging danwel ontkenning hebben zullen we jullie uiteraard op de hoogte stellen.

Etos strikt Idol Maud

Maud, verliezend finalist van Idols, brengt aanstaande zaterdag haar eerste single uit, maar die is alleen te koop via Etos. Bij een besteding van vijf euro, krijg je het hoesje van de cd-single, waarmee je bij de platenzaak Free Record Shop, deze voor de helft van de prijs kunt kopen. Het nummer is de titelsong van de film Floris en heeft de titel "Zoals je naar me kijkt". Tijdens de release van de single zal er in Amersfoort op het Sint Jorisplein een signeersessie plaatsvinden.

Vorig jaar verbond Jim zich aan chocoladebedrijf Mars, waardoor zijn eerste single alleen via dat bedrijf te verkrijgen was. Hiertegen had Music Store een rechtszaak aangespannen, maar verloor deze.

Rampenbestrijding Noord-Holland ondermaats

Door een tekort aan capaciteit, geld en tijd zijn de gemeenten en brandweer in Noord-Holland niet in staat om een kwalitatief goede rampenbestrijding neer te zetten. Dit staat in een rapport van Gedeputeerde Staten aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Concrete afspraken die ervoor moeten zorgen dat er altijd voldoende mankracht aanwezig is bij een eventuele ramp ontbreken. Reden hiervoor is dat gemaakte afspraken niet of nauwelijks worden geoefend. Pluspunt is wel dat de samenwerking tussen de partners in de regio ruim voldoende is.

85-jarige vrouw beroofd en misbruikt

psv had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 85-jarige vrouw uit Eindhoven is in de nacht van maandag op dinsdag in haar eigen woning beroofd en misbruikt.

Rond middernacht, op het moment dat de vrouw juist de achterdeur wilde afsluiten, drongen drie mannen de woning aan de Groenewoudseweg binnen. Zij duwden de bejaarde het huis in en begonnen naar geld te zoeken. Nadat ze een klein geldbedrag buit hadden gemaakt, misbruikte ťťn van de daders de vrouw. De drie wisten daarna weg te komen. Hoewel het slachtoffer nog luid om hulp geroepen heeft, werd daar niet op gereageerd.

De politie heeft inmiddels een buurtonderzoek gestart en roept eventuele getuigen op zich te melden.

Roddick en Haas naar laatste acht

Tommy Haas heeft zich voor de kwartfinales geplaatst bij de heren op de US Open.

De Duitser won in drie sets van de Tsjech Tomas Berdych, setstanden waren 7-6, 6-1 en 7-5. In de kwartfinale treft Haas de AustraliŽr Lleyton Hewitt.

Ook titelverdediger Andy Roddick plaatste zich bij de laatste acht. In een anderhalfuur durende wedstrijd was de Amerikaan te sterk voor de Spanjaard Tommy Robredo met 6-3, 6-2 en 6-4. In de kwartfinale neemt Roddick het nu op tegen de Zweed Joachim Johansson, die weinig moeite had met de Fransman Michael Llodra, setstanden waren 6-2, 6-3 en 6-2.

Capriati naar laatste vier

Jennifer Capriati heeft zich ten koste van Serena Williams geplaatst voor de halve finales bij de US Open.

In een zwaarbevochten wedstrijd was Capriati met 2-6,6-4 en 6-4 te sterk voor Williams.

In de eerste set leek Williams nog te sterk, maar langzaam slopen er veel fouten in haar spel.In de eerste game van de derde set leek Williams op voordeel te komen, maar de umpire gaf het punt aan Capriati, die daarop volgend gelijk de service van Williams brak.

Ook in de laatste game van de wedstrijd kreeg ze twee maal ten onechte een punt, waardoor ze bij haar derde matchpoint de wedstrijd naar zich toe kon trekken.

Mauresmo niet langs Dementieva

Elena Dementieva heeft zich voor de halve finales van de US Open geplaatst.

De als zesde geplaatste Russische versloeg de nummer twee, Amťlie Mauresmo, in drie sets, setstanden waren 4-6, 6-4 en 7-6.

In de eerste set was de FranÁaise de sterkste, maar naarmate de tweede set vorderde liet Dementieva de wedstrijd met haar vechtlust kantelen. Ondanks een dijbeenblessure hield ze stand tegen Mauresmo.

In derde set kreeg de Russische ook noog last van haar maag, maar mede door de onnodige fouten van Mauresmo bleef de beslissing uit. In de tiebreak van de derde set was Mauresmo haar zenuwen niet de baas, waardoor de Russische alsnog kon winnen.

Ik ben (g)een verwend kreng

Een van de stomste dingen die je in je jeugd kunt doen is als enig kind geboren worden en dat ook blijven. Niet dat je zelf ook maar enige invloed hebt op die situatie, maar toch geeft het anderen - en vooral volwassenen - een vrijbrief om bij elke mogelijke gelegenheid ongestraft hun vooroordelen over je uit te spreken. Maakt niet uit hoe je je gedraagt of hoe goed de persoon je kent, zodra bekend wordt dat je geen broers of zussen hebt weet je zeker dat je binnen een paar tellen het stempel 'verwend kreng' opgedrukt krijgt. Onvermijdelijk, als een soort Pavlov-reactie.

SP Tilburg wil opheldering over laagvliegend toestel

Volgens de fractie van de Socialistische Partij (SP) in Tilburg heeft afgelopen week een groot vliegtuig laag boven de Brabantse stad gevlogen. Zo laag zelfs dat de SP zich er zorgen om maakt. Het commerciŽle toestel zou twee keer zo laag als normaal over de stad hebben gevlogen, tot onder de bovenste verdieping van de woontoren Westpoint (141 meter hoog).

De SP heeft dan ook vragen gesteld aan het college van B&W in Tilburg. De partij wil onder meer weten wat de gemeente gaat doen om te voorkomen dat grote vliegtuigen nog langer zo laag over de stad vliegen.

Overigens hebben FOK!users ook een vliegtuig gezien. Lees hier het topic op ons forum.

Video van gijzeling Rusland vrijgegeven

Icoon Buitenlands nieuws De Russische televisiezender NTV heeft dinsdagavond video-opnamen gepubliceerd, welke door de gijzelnemers in het Noord-Ossetische Beslan zijn gemaakt. In de school hielden de terroristen ruim duizend personen gegijzeld. Uiteindelijk liep de gijzeling uit op een gigantisch bloedbad.

De videobeelden tonen onder meer twee daders. …ťn van hen is gemaskerd en zwaarbewapend. De ander, een vrouw, is te zien met een typisch Arabische zwarte hoofddoek. De video is gemaakt in de gymzaal, waar honderden kinderen en vrouwen werden vastgehouden. Later werd de sportzaal geheel verwoest.


…ťn van de beelden die op de video te zien is.Op deze foto is goed te zien dat er explosieven in de gymzaal zijn opgehangen.

_
De video. (realplayer vereist)

1000e Amerikaanse soldaat sterft in Irak

junkieXXXL en Bard_Yttap hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuws Achttien maanden na het begin van de oorlog in Irak is de duizendste Amerikaanse soldaat om het leven gekomen. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dit. Op basis van eigen berekeningen kwam CNN tot een aantal van 1002, wat inmiddels door een anonieme functionaris van het ministerie van Defensie is bevestigd.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet gisteren nog weten dat de officiŽle balans om 17.00 uur op 990 doden stond sinds het begin van de invasie in Irak in maart 2003. Omdat nabestaanden eerst nog geÔnformeerd dienen te worden, zijn de meest recente meldingen nog niet verwerkt in het totaal.

Eerder op de dinsdag liet de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld doorschemeren dat het dodental snel de duizend zou overschrijden. Zo kwamen maandag al zeven militairen om het leven, toen ze in een hinderlaag bij Fallujah liepen. Desondanks beklemtoonde Rumsfeld benadrukte dat Irak er beter voorstaat dan voor de invasie. De Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, John Kerry, sprak over een tragische dag.

Vrouwen massaal gedumpt in Turkije

Bard_Yttap, Meki en Jackal_Omega hadden ons via de nieuws-submit het volgende getipt, waarvoor dank!

Icoon Binnenlands nieuws Steeds vaker dumpen Turkse mannen hun vrouw in het land van herkomst, zonder hun identiteitspapieren achter te laten. Deze ontwikkeling komt niet alleen meer voor bij de Marokkanen. Dat blijkt uit antwoorden op kamervragen aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.

Vorig jaar werden zeker honderd Turkse vrouwen achtergelaten in hun herkomstland. In hetzelfde jaar waren 27 Marokkaanse vrouwen hiervan het slachtoffer. Verdonk benadrukte in haar antwoorden op de kamervragen dat enkel de gevallen zijn geregistreerd, die bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in Turkije en Marokko worden gemeld.

De VVD en de PvdA eisen maatregelen tegen deze praktijken. De maatregelen moeten worden gericht tegen de mannen die dit hun gezin aandoen. Bovendien moeten slachtoffers meer steun krijgen. Verdonk laat weten dat er consulaire bijstand is voor vrouwen en kinderen die de Nederlandse nationaliteit hebben of beschikken over een Nederlands vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort.

Er zijn ook strafrechtelijke maatregelen mogelijk. Dit is echter afhankelijk per situatie an sich. Zo kan er sprake zijn van geweldpleging of van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Verder is het mogelijk de man diefstal of verduistering van staatseigendom ten laste te leggen, indien hij het paspoort heeft afgepakt.

Atari Anthology details vrijgegeven

Zojuist heeft Atari aangekondigd dat het de grootste collectie Atari games ooit zal releasen; Atari Anthology.

Atari Anthology bestaat uit 85 games, waaronder arcadegames, oude Atari 2600 games, en meer. De games zelf worden ook nog uitgebreid met speciale challenge modes.

De verzameling zal in November uitkomen op de PlayStation 2 en Xbox, voor een lage prijs. Nog niet alle games zijn bekend, maar dit zijn de games die in ieder geval op de Anthology-disc zullen staan:

Arcade games

Asteroids
Battle Zone
Missile Command
Pong

Atari 2600 games

Gravitar
Millipede
Super Breakout

Bonus games

Blackjack
Desert Falcon
Off the Wall
Sprintmaster
Steeplechase

'Saga of Ryzom' & 'Warhammer 40.000: Dawn of War' gold

Er zijn weer twee PC games klaar voor productie: Saga of Ryzom en Warhammer 40.000: Dawn of War. Beide moeten 20 september te koop zijn in de USA.

Saga of Ryzom is een MMORPG die zich moet onderscheiden van de rest door het verhaal, de art-style en het combat systeem.

Dawn of War is een Real Time Strategy game die zich afspeelt in het Warhammer 40.000 universum dat gecreŽerd is door Games Workshop.

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.