Theo van Gogh onder politiebewaking

weet_ik_veel had ons via de nieuws-submit te melden:

Theo van Gogh staat tot komende dinsdag onder politiebewaking. Reden is het korte filmpje welke de cineast met VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali maakte over vrouwonvriendelijke koranteksten. Dat filmpje wordt vanavond in het VPRO-programma Zomergasten vertoond, waar Hirsi Ali drie uur lang te gast is.

Hirsi Ali zei zaterdag in NRC Handelsblad al dat het filmpje zal leiden tot grote consternatie: ,,De hele moslimwereld zal over me heenvallen.'' In de film worden teksten uit de koran ernstig bekritiseerd. Het gaat om verzen die geweld tegen vrouwen goedkeuren. De titel van de film luidt Submission, bedoeld als 'overgave aan Allah'. De hoofdrolspeelster is gekleed in een doorzichtige sluier. Op de toegetakelde lichamen van de figuranten zijn in het Arabisch koranteksten gekalligrafeerd die onder meer betrekking hebben op het lijfelijk straffen van vrouwen.

Van Gogh nam het filmpje afgelopen maanden in het geheim op in Amsterdam. De acteurs blijven uit voorzorg anoniem en zijn ook niet herkenbaar in beeld gebracht.

VVD-leider Gerrit Zalm en fractievoorzitter Van Aartsen zeggen geen problemen te hebben met het filmpje.

Hirsi Ali bekritiseert tot grote onvrede van veel moslims de islam al tijden. Ze ontvangt hiervoor regelmatig doodsbedreigingen. ''Soms ben ik bang. Maar alleen verzet van binnenuit helpt. Ik leg de wreedheid van de islam letterlijk bloot'', zo tekende het NRC gisteren op.

-
Site van Zomergasten. Hirsi Ali is daarin vanavond te zien vanaf 21:10 op Nederland 3.