Modchip PS2 voor importgames illegaal

Icoon Games nieuwsSony Computer Entertainment Europe (SCEE) heeft deze week in Groot-BrittanniŽ een rechtszaak gewonnen tegen het zogenaamde chippen van de PlayStation 2 consoles. De consoles zijn standaard uitgerust met een kopieerbeveiliging en technische maatregelen waardoor ze alleen originele PAL-games kunnen afspelen en geen gekopieerde of geÔmporteerde spellen.

De rechter, Justice Laddie, oordeelde dat de aangeklaagde, David Ball, onrechtmatig had gehandeld door 1500 Messiah 2 modification chips ("mod chips") te verkopen aan klanten in Groot-BrittanniŽ. Deze mod chips omzeilden de kopieerbeveiliging op de PlayStation 2 consoles waardoor gedownloade spellen, backups en Japanse en Amerikaanse PlayStation 2 spellen gespeeld konden worden.

De rechter bevestigde dat het gebruik van zo'n chip, wetende dat het je in staat stelt de technische beschermingsmaatregelen van de PlayStation 2 console uit te schakelen om onofficiŽle of gekopieerde spellen te spelen, illegaal is. Ook het adverteren met, en in bezit hebben van de chips met een commercieel doel is illegaal.

Aangezien dit de eerste keer is dat een dergelijke zaak onder de wet op de "copy protection and technical protection measures" diende, wordt deze zaak significant geacht. In Groot-BrittanniŽ werd deze wet in oktober 2003 ingevoerd naar aanleiding van de EU Copyright Directive. De wet maakt de verkoop en/of installatie van apparaten die technische beschermings-maatregelen te slim af zijn een strafbaar feit. De uitslag van deze zaak kan aanklagers in de Europese Unie meer vertrouwen geven.

David Reeves, de president van Sony Computer Entertainment Europe zei: "Deze zaak bevestigt, net als de recente succesvolle rechtszaak tegen chippers in BelgiŽ, in niet mis te verstane bewoordingen dat Sony Computer Entertainment Europe het recht heeft om illegale overtredingen op de rechten op onze intellectuele eigendommen, en die van third party games developers tegen te gaan. We dragen een duidelijke boodschap uit aan de makers en verkopers van mod chips in alle PAL landen: we zullen door blijven gaan met het ondernemen van acties tegen hen."