Bos wil af van loonmatiging
In een interview met Elsevier heeft PvdA-leider Wouter Bos aangegeven dat de Nederlandse politiek niet langer moet streven naar loonmatiging om meer banen te scheppen. "Loonmatiging is voor binnenlandse sectoren al nauwelijks relevant en voor de export wordt het ook van steeds minder betekenis. De tijden dat je als Nederland nog markten had waar je op loonkosten kon concurreren, gaan voorbij", aldus Bos.
Het Nederlands bedrijfsleven zou het volgens de PvdA-er moeten zoeken in "concepten en ontwerpen, en in het verkopen daarvan. Eerder dan in de klassieke maakindustrie, en zeker dat deel waar lage lonen van belang zijn." Met het interview haalt Bos een stelling aan van de Delftse hoogleraar Kleinknecht, die tien jaar terug al stelde dat loonmatiging een rem kan zijn op innovatie, omdat ze ondernemers lui maakt.
Toenmalig PvdA-minister van Sociale Zaken Ad Melkert veegde in 1994 echter de vloer aan met de ideeën van Kleinknecht. "Het zou desastreus zijn als dit idee navolging zou krijgen", aldus Melkert, die erop wees dat de lonen in Duitsland veel harder stegen dan in Nederland, zonder dat dat tot hogere banengroei had geleid. Melkert stelde dat een loongolf in sectoren als de horeca, waar innovatie geen rol speelt, rampzalige gevolgen zou hebben voor de werkgelegenheid.
Voor de huidige regering is loonmatiging de sleutel voor economisch herstel. Premier Balkenende en minister Zalm van Financiën hebben herhaaldelijk betoogd dat de economische malaise in Nederland te wijten is aan de sterke loonstijgingen aan het eind van de vorige en begin van deze eeuw.