FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 juli 2004

2,5 miljard mensen kijken EK

Ongeveer 2,5 miljard mensen hebben het EK-voetbal in Portugal op de televisie gezien. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Initiative's ViewerTrackTm. Gemiddeld keken er tachtig miljoen mensen per wedstrijd.

De best bekeken wedstrijd was die tussen Frankrijk en Engeland. Nederland-Duitsland volgt op een tweede plaats. De finale tussen Griekenland en Portugal neemt een vierde plaats in beslag.

Het EK is qua kijkers nu het meest succesvolle voetbalevenement sinds het WK van 1998 dat in Frankrijk werd gehouden. Dit komt vooral doordat de Britten, Duitsers, Fransen en Italianen ondanks de uitschakeling van hun nationale elftal, toch naar de televisie bleven kijken.

Chirac waarschuwt voor opkomend racisme

De Franse president Jacques Chirac heeft in een toespraak vandaag opgeroepen plegers van misdaden met een antisemitisch, racistisch of homofobisch karakter streng te straffen. ''De toenemende intolerantie in het land, racisme, buitenlanderhaat en anti-semitisme dreigen de samenleving uiteen te rijten waardoor het imago van Frankrijk een forse deuk oploopt'', zo waarschuwde Chirac. Het Franse staatshoofd wil dat rechtbanken de strengst mogelijke straffen opleggen aan plegers van dergelijke misdrijven.

De president wees onder meer op het toenemende aantal anti-semitische aanslagen in het land. In het eerste kwartaal van dit jaar waren dat er al 67.

Chirac ziet het als zijn taak om als staatshoofd de eenheid te bewaren. Hij riep zijn landgenoten op het voorbeeld te volgen van het dorpje Chambon-sur-Lignon, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 5.000 joden op de vlucht voor de nazi's een onderkomen vonden.

Chatten onder naam van ex: 2 jaar cel

Twisted_TpaU had ons via de nieuws-submit te melden:

Anthony Lee Napier heeft twee jaar celstraf gekregen omdat hij zich op het internet voordeed als zijn ex. Na hun scheiding bezocht de 36-jarige Amerikaan regelmatig op seksgeoriënteerde chatrooms onder de naam van zijn ex-vrouw.

Hij gebruikte niet alleen haar naam maar deelde ook haar telefoonnummer en adres uit aan op seksbeluste mannen. Zijn doel was afspraakjes voor haar te regelen. Aan geïnteresseerden liet Napier weten dat ze bij een telefoontje of ontmoeting terughoudend zou reageren maar dat er wel degelijk sprake was van fysieke belangstelling.

Omdat jurisprudentie op het gebied van deze vorm van cybercrime nog ontbreekt werd de Amerikaan poging tot verkrachting ten laste gelegd.

'Al-Qaeda zal toeslaan tijdens verkiezingen'

Icoon Buitenlands nieuwsHet terreurnetwerk Al-Qaeda zal door middel van het plegen van aanslagen proberen de verkiezingen in de Verenigde Staten te verstoren. Dit meldt de huidige Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge.

Volgens Ridge bereidt Al-Qaeda een 'grootschalige aanslag' voor op Amerikaans grondgebied. Deze zal rond de presidentsverkiezingen van 2 november plaatsvinden. Doelwitten van de aanslagen zouden de presidentskandidaten Kerry en Bush zijn. Ook de conventies van zowel de Democraten als de Republikeinen zijn een mogelijk doelwit.

De dreiging van een aanslag tijdens verkiezingen is niet onbekend. Voorbeeld hiervan zijn de aanslagen in Madrid van 11 maart dit jaar. Meer dan 190 personen kwamen hierbij om het leven toen meerdere bommen in treinen tot ontploffen werden gebracht. De aanslagen kwamen drie dagen voor de Spaanse verkiezingen. De verkiezingen werden uiteindelijk verloren door de toen nog regerende conservatieve Partido Popular.

2,5 miljard mensen zien het EK-voetbal

Ongeveer 2,5 miljard mensen hebben het EK-voetbal in Portugal op de televisie gezien. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Initiative's ViewerTrackTm. Gemiddeld keken er tachtig miljoen mensen naar een wedstrijd. De best bekeken wedstrijd was die tussen Frankrijk en Engeland. Nederland-Duitsland volgt op een tweede plaats. De finale neemt een vierde plaats in beslag.

Het EK is qua kijkers nu het meest succesvolle voetbalevenement sinds het WK van 1998 dat in Frankrijk werd gehouden. Dit komt vooral doordat de Britten, Duitsers, Fransen en Italianen ondanks de uitschakeling van hun nationale elftal, toch naar de televisie bleven kijken.

Meer klachten over de journalistiek

Bij de Raad voor de Journalistiek (RvJ) kwamen in de eerste helft van dit jaar ruim zestig procent meer klachten over journalistieke publicaties binnen dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de raad komt dit doordat mensen de weg naar het orgaan makkelijker vinden.

In de eerste helft van 2003 ontving de RvJ 22 klachten. De eerste zes maanden van dit jaar waren dat er 53. Om deze snel af te kunnen handelen zijn er al vier extra zittingen gehouden.

De raad kan overigens geen bindende uitspraken doen of sancties opleggen.

KNVB trekt beroep Van Nistelrooy in

De KNVB ziet af van de gang naar de commissie van beroep van de UEFA voor de eerder uitgesproken straf voor Ruud van Nistelrooy. Deze kreeg twee duels schorsing voor het beledigen van arbiter Anders Frisk op Euro 2004.

De KNVB vernam van de UEFA dat haar aanklager van mening is dat de straf van twee duels voor Van Nistelrooy te laag zou zijn. De voetbalbond schat tegelijk in, dat de kans dat ze in het gelijk wordt gesteld door de beroepscommissie klein is. Daarmee zou Van Nistelrooy mogelijk zelfs een zwaardere straf kunnen oplopen.

Van Nistelrooy, die zelf volhoudt Frisk niet 'herhaaldelijk te hebben beledigd', zal nu de WK-kwalificatieduels tegen Tsjechië en Macedonië moeten missen. Pas voor het thuisduel met Finland mag hij weer worden geselecteerd en spelen.

Nederlandse frisdrankmelk eerst naar Amerika

Het Nederlandse zuivelbedrijf DMV International, een dochter van zuivelconcern Campina, heeft met het oog op de geringe populariteit van melk een nieuwe vinding gedaan. Het nieuwe drankje lijkt chemisch op melk, maar ziet er uit als een frisdrank. Het zal voorlopig nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn, Amerika is het komend jaar eerst aan de beurt.

Volgens directeur Xander Wessels (DMV) moet het drankje in Amerika mede het probleem van zwaarlijvigheid kunnen verlichten. "Jongeren drinken steeds minder melk, omdat zij het drankje ouderwets en saai vinden. Frisdrank is een stuk populairder. Daardoor lopen ze de nuttige voedingsstoffen mis die melk bevat. We hebben daarom gezocht naar een drank waarbij de plussen van melk en de voorkeur van de jongeren worden gecombineerd." In eerste instantie gokt DMV daarbij op verkopen in Amerikaanse scholen. "Het aantal ouders dat protesteert tegen de cola-automaten op school neemt snel toe. Dit drankje is een mooi alternatief."

Het bedrijf wist de eiwitstructuur zo aan te passen dat de vloeistof er helder uit kwam te zien. Naar keuze kan men er kleurtjes of bubbels aan toevoegen. Alleen qua smaak wil men nog blijven ontwikkelen, die is nog niet helemaal goed. "Het moet nog wat meer richting frisdrank. Als dat lukt is het het ei van Columbus." Inmiddels heeft het bedrijf al wel patent op de vinding aangevraagd en verkregen.

Vorig jaar kondigde frisdrankfabrikant Coca Cola reeds aan een gezonde (omgekeerde) vinding te lanceren. Het bracht inmiddels de zuiveldrank Swerve op de markt in drie smaken (vanille, chocolade en aardbei/bosbes), dat voor 50% uit melk bestaat en wordt verkocht als 'gezonde frisdrank'. Dat product was het eerste directe resultaat van het beleid van de Amerikaanse overheid om steeds meer frisdranken uit de scholen te bannen, waarmee Coca Cola zijn marktaandeel zag dalen.

Fietser dood na botsing met vliegtuig

pven had ons via de nieuws-submit te melden:

Op het vliegveld van Buochs in Zwitserland vond donderdag een opmerkelijk ongeval plaats. Een 77-jarige vrouw kwam al fietsend in botsing met een vliegtuig. Ze overleefde het ongeval niet.

De vrouw fietste over een verbindingsweg, die afgesloten had moeten zijn, toen een klein propellervliegtuigje daar aan het landen was. De onfortuinlijke fietser raakte de propeller en was op slag dood. De piloot van het toestel raakte in een shock, zo lieten autoriteiten weten.

'Bowie in Duitsland aan hart geopereerd'

Icoon Muziek nieuwsRockartiest David Bowie (57) zou vorige week in de Noordduitse stad Hamburg een hartoperatie hebben ondergaan. Dat meldt de krant Hamburger Morgenpost op haar website. Bowie zou na een optreden in Duitsland in het ziekenhuis zijn opgenomen.

De zanger klaagde na eerdere concerten al over pijn. In eerste instantie dachten de artsen dat hij last had van een beknelde zenuw. Volgens de Morgenpost bleek echter na onderzoek dat het ging om een verstopt hartvat. In de loop van de week zou Bowie het St. Georg-ziekenhuis in Hamburg weer hebben verlaten. De resterende concerten van de Europese tour van de 'Thin White Duke' zijn gecancelled.

Geleidehond moet Engels leren

De universiteit van New Brunswick in Canada heeft een blinde man verplicht zijn met Frans opgevoede geleidehond de Engelse taal machtig te maken. De man is met zijn zwarte Labrador, die Franse commando's feilloos uitvoert, niet welkom op de universiteit.

De blinde man wilde een studie Engels volgen, maar volgens de universiteit moet zijn geleidehond dan eerst Engelstalig zijn. De schoolreglementen verbieden het bezigen van het Frans. De blinde overweegt nu een rechtszaak aan te spannen tegen New Brunswick op grond van discriminatie. Hij meent dat het zelfs gevaarlijk is zijn hond in een andere taal commando's te geven.

Volgens Susan Mesheau, woordvoerder van de universiteit, zijn taalcursussen echter alleen een succes als studenten slechts Engels spreken. Volgens haar is het bovendien eerder voorgekomen dat anderstalige geleidehonden zich enkele Engelse commando's eigen moesten maken.

Levenslang geëist tegen oud-marinier

Ferdo en pro_jeex hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsHet Openbaar Ministerie heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de ex-marinier Paul S., die in oktober zijn ex-vriendin, haar ouders en haar broer vermoordde. Tbs werd niet geschikt geacht, omdat S. volgens Justitie 'onbehandelbaar' is. Het OM is van mening dat S. niet meer terug mag keren in de maatschappij.

De advocaten van S. hadden gepleit voor een tijdelijke gevangenisstraf gekoppeld aan tbs. Zij betoogden dat de verdachte 'een venster op de maatschappij' moet behouden. Verder wezen zij op het advies van het Pieter Baan Centrum (PBC) om S. tbs te geven. De voormalige marinier betuigde tijdens de zitting zijn spijt tegenover de rechters en werd herhaaldelijk overmand door emoties.

De 37-jarige S. schoot op 24 oktober 2003 zijn ex-vriendin Daniela Vromen (29), haar broer (34) en haar moeder (56) in hun woning dood. Vervolgens reed hij naar de sportschool die hij samen met zijn schoonfamilie beheerde en schoot daar zijn ex-schoonvader Lei Vromen (60) dood. S. was tijdens zijn daden in gevechtstenue gekleed. Hij heeft een verleden bij de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE) van het Korps Mariniers. S. ging er in eerste instantie van uit dat zijn daad 'een perfect uitgevoerde actie van een BBE'er in een terroristische situatie' was. Hij dacht ook dat hij de vier leden van de familie Vromen met één schot had gedood. Dat bleken er zestien te zijn.

Paul S. verdacht de familie Vromen van inbraak in zijn huis. Ze zouden volgens hem niet alleen spullen van zijn ex-vriendin hebben meegenomen, maar ook wapens.

SBS6 wil Nico niet vanwege seks-intimidatie

SBS6 ziet af van het plan om met Nico Zwinkels en Rob Verlinden, bekend van het RTL4-programma Eigen Huis & Tuin, een nieuw programma te maken. Onlangs werd nog gemeld dat de twee naar SBS6 gingen om daar vanaf september iedere zaterdag een wekelijks lifestyle-programma te maken.

Volgens SBS6 is de aanleiding van het afketsen een publicatie in roddelblad Privé deze week. Daarin staat dat Zwinkels vrouwen seksueel zou intimideren: ''Worden Nico's handige handjes hem nu fataal'', zo kopt het blad.

SBS6 zegt de aantijgingen onderzocht te hebben. ''De uitkomsten waren van dien aard dat is besloten van de samenwerking af te zien'', aldus een woordvoerder. Omdat Rob Verlinden gekoppeld zit aan Zwinkels, valt voor hem ook het doek.

Het management van Zwinkels en Verlinden zegt dat er van de beschuldigingen ,,absoluut niets klopt''. Het bureau heeft al advocaten in de arm genomen. ''Laat de mensen die Nico anoniem beschuldigen eerst maar eens naar voren komen. Je kunt in Nederland toch niet zomaar iemand beschuldigen. We hebben ook geen idee wat SBS6 heeft onderzocht en wat daar uit is gekomen. Wij weten van niks'', aldus J. Dekker van het management.


Cover van de Privé

HEMA Bergen op Zoom ontruimd

irule25 had ons via de nieuws-submit te melden:

Warenhuis Hema aan het Sint Josephplein in Bergen op Zoom is vanmiddag enige tijd ontruimd geweest omdat er een gaslek was ontdekt. Volgens de politie van de Brabantse stad is inmiddels alles weer verholpen.

Het lek ontstond nadat een gasleiding werd geraakt bij graafwerkzaamheden. Hierop kwamen de brandweer en politie in actie. Rondom de HEMA in Bergen op Zoom zijn flink wat werkzaamheden aan de gang.

Marokkaanse band uit Boxtel op nummer 1

Het nummer 'Yama Bomba' van de Marokkaanse band Kasba uit Boxtel staat op nummer 1 in Marokko. Al op 3 juni kwam het nummer binnen op nummer drie in de Marokkaanse hitlijst.

Het nummer komt van het nieuwe album 'Chouf Chouf'. De bandleden van Kasba maken muziek waarin verschillende Marokkaanse stijlen worden gecombineerd. Wie het nummer wil horen kan dat doen op de website van de band.

Douane onderschept illegale sigaretten in Rotterdam

Twisted_TpaU had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Rotterdamse haven heeft de Nederlandse douane deze week een partij van 6,6 miljoen illegale sigaretten onderschept. Met een containerscan zag de douane dat de smokkelwaar was verstopt achter dozen rode thee in een container uit Zuid-Korea. Op de Nederlandse markt zouden de sigaretten ongeveer 900.000 euro hebben opgeleverd.

De smokkelwaar was bestemd voor de Engelse markt. Daar zou het ruim 1,8 miljoen euro hebben opgebracht. Of er ook mensen zijn aangehouden, heeft de douane niet gemeld.

Telfort wil Orange Nederland kopen

Twisted_TpaU had ons via de nieuws-submit te melden:

GSM-provider Telfort wil concurrent Orange Nederland best overnemen als de prijs niet te hoog is. Dat heeft directeur T. aan de Stegge van het telecombedrijf vandaag gezegd. Het Britse Orange, ook eigenaar van de Nederlandse Orange, verkocht onlangs ook al haar Deense activiteiten aan het Zweeds-Finse TeliaSonera.

Voorheen was de trend juist dat grote telecombedrijven als Vodafone, O2, Orange en KPN uitbreiding zochten in het buitenland. Met de verkoop van de Nederlandse activiteiten, deed het Britse O2 de eerste stap in de omgekeerde richting. O2 werd weer Telfort en kwam in Nederlandse handen.

Nederland telt vijf bedrijven die een mobiel netwerk exploiteren. Analisten zeiden destijds al dat vijf bedrijven voor een relatief klein land als Nederland erg veel is.

Marktplaats.nl krijgt concurrent

Twisted_TpaU en Sabinaa hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Telegraaf Holding en de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC), uitgever van onder meer de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden, willen de concurrentie aangaan met Marktplaats.nl en starten na de zomer met Speurders.nl. Op de nieuwe site kunnen lezers goederen te koop aanbieden of kijken naar aanbiedingen.

Vraag- en aanbodsite Marktplaats.nl trekt volgens het Emmeloordse bedrijf dat de site exploiteert dagelijks 520.000 bezoekers. Directeur P. Idema van de elektronische media van NDC wilde donderdag niets zeggen over de omvang van de investeringen. Wel wilde hij zeggen waarom de nieuwe site gestart zal worden. "Er is sprake van marktverschuiving en dan is het een logische stap om ook op internet de mogelijkheid van advertenties aan te bieden", aldus Idema.

De speurders uit de papieren Telegraaf zijn overigens nu al op de site te vinden.

Explosief ontmanteld op schoolplein Bergen

Vandaag is in het Noord-Hollandse Bergen op het schoolplein van de Adriaan Roland Holstschool aan de Jan Leijenlaan een explosief onschadelijk gemaakt. De conciërge van de Vrije school (Rudolf Steiner-school) voor voortgezet onderwijs trof de door een onbekende gefabriceerde bom, 's ochtends vroeg aan.

Uiteindelijk heeft de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) het projectiel ontmanteld. Het zou gaan om een oude brandblusser waaruit een soort lont stak. Nog niet bekend is hoe gevaarlijk het explosief was.

Omdat er geen lessen meer worden gegeven waren er weinig mensen aanwezig in het gebouw. Tijdens de ontmanteling werd de omgeving afgezet en omwonenden werden ingelicht.

[update] Pater doodgestoken in Berg en Dal

myownwindow had ons via de nieuws-submit te melden:

In het Gelderse Berg en Dal is gisteravond een 59-jarige pater bij een steekpartij om het leven gekomen. De steekpartij vond rond 23.45 uur plaats in zijn woning in een klooster aan de Meerwijkselaan.

De man woonde met twee andere paters in het klooster. Hier worden worden door de paters vaak mensen met problemen opgevangen, die nergens elder terecht kunnen. De verdachte is een 21-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats. De medebewoners hoorden gerommel en vonden de pater hevig bloedend aan, kort erna zagen ze de 21-jarige man het huis verlaten. De politie is vandaag begonnen met een buurtonderzoek.

Update 20:31
De 21-jarige dakloze is inmiddels opgepakt door de politie. Op basis van tips werd hij in een pand in de nabijheid van het klooster gevonden. Hij wordt nu verdacht van de moord op pater André Laurier. Over het motief is niets bekend.

Tour de France: uitslag vijfde etappe

Icoon Sport nieuws Stuart O`Grady heeft de vijfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Uit een kopgroep van vijf man had hij in de finale nog de sterkste benen en verslaat de andere vier in de eindsprint. Thomas Voeckler pakt het geel af van Lance Armstrong.

Ook in de vijfde etappe van de Tour zijn de weergoden niet met de renners. De regen komt soms met bakken uit de hemel. De etappe van vandaag rijdt de renners van Amiens naar Chatres over een afstand van 195 kilometer. Na zestien kilometers slaagt een groepje van vijf renners te ontsnappen. Jakob Piil (CSC), Stuart O`Grady (Cofidis), Magnus Backstedt (Alessio - Bianchi), Sandy Casar (FDJeux.com) en Thomas Voeckler (La Boulangère) zitten in dit groepje. Het groepje krijgt een voorsprong van zo’n zestien minuten.

Lange tijd voert US Postal het peloton aan, maar daarna nemen de andere ploegen het over. Er wordt vol gereden door het peloton, dit in combinatie met de harde wind zorgt ervoor dat het peloton in kleine groepjes uit elkaar valt. De voorsprong van de koplopers loopt gestaag terug. En dan om half vier gaat aan de kop van het peloton een aantal grote namen onderuit. Onder andere Michael Boogerd, Manuel Beltran en Jose Luis Rubiera gaan tegen de vlakte. Gelukkig valt de schade mee en Boogerd kan al snel weer bij het peloton aansluiten. Ook de andere twee lopen alleen wat schaafwonden op.

Door de val in het peloton en het daarna het verlagen van het tempo door de US Postal ploeg loopt de voorsprong van de koplopers weer op tot zestien minuten. Nu lijkt het erop dat men in het peloton vrede lijkt te hebben met de voorsprong, want alleen de US Postal ploeg maakt het tempo en de ploeg gaat zeker niet voluit.

Piil, Voeckler en O`Grady weten de andere twee mede-koplopers te lozen en met zijn drieën gaan zij op de finish af. O`Grady probeert nog een keer los te komen van Voeckler en Piil, maar nadat het in eerste instantie leek te lukken wordt hij toch terug gepakt. Ook Backstedt en Casar weten weer aan te sluiten bij de drie en de etappe loopt uit op een sprint die wordt aangezet door Backstedt. Uiteindelijk blijkt dat O`Grady toch de snelste sprinter is en hij komt over Backstedt heen en pakt de overwinning van deze etappe.

Uitslag:
1. Stuart O`Grady (AUS) 05:05:58
2. Jakob Piil (DEN) 05:05:58
3. Sandy Casar (FRA) 05:05:58
4. Thomas Voeckler (FRA) 05:05:58
5. Magnus Backstedt (ZWE) 05:05:58
6. Robbie McEwen (AUS) 05:18:31
7. Janek Tombak (EST) 05:18 :31
8. Thor Hushovd (NOR) 05:18 :31
9. Rene Haselbacher (OOS) 05:18 :31
10. Jean-Patrick Nazon (FRA) 05:18 :31

Gele trui klassement:
1. Thomas Voeckler 20:03 :49
2. Stuart O`Grady +0:03:13
3. Sandy Casar +0:04:06
4. Magnus Backstedt +0:06:03
5. Jakob Piil +0:06:58
6. Lance Armstrong +0:09:35
7. George Hincapie +0:09:45
8. Floyd Landis +0:09:51
9. José Azevedo +0:09:57
10. José Luis Rubiera +0:09:59

Voor meer sportnieuws check de sportsite van FOK!

Tsjechische motorcoureur pleegt zelfmoord

De Tsjechische motorcoureur Jaroslav Hules is in een ziekenhuis in de stad Pisek overleden. Hules deed afgelopen vrijdag, op zijn dertigste verjaardag, thuis een poging tot zelfmoord. Hij werd door zijn familie in zorgwekkende toestand gevonden en naar het ziekenhuis vervoerd.

In het ziekenhuis werd duidelijk dat de toestand van de coureur door zuurstoftekort terminaal was. De Tsjech, die bijna 100 Grand Prixs had gereden in de 125cc-klasse, mocht vanwege een leeftijdsgrens dit jaar niet meer deelnemen in die klasse. Pogingen om over te stappen naar de 250cc of de MotoGP liepen op niets uit.


Jaroslav Hules
Jaroslav Hules

[update] Seks voor regenwoud bij optreden

LuCarD had ons via de nieuws-submit te melden:

Tijdens een optreden op een Noors popfestival van de rockgroep 'Kristopher Schau and his Cumshots', heeft een hitsig koppel seks gehad op het podium. De twee klommen tijdens het optreden ineens tussen de bandleden in, en begonnen ten overstaan van duizenden toeschouwers de daad te verrichten. De band speelde intussen rustig door.

Het stel dat de liefde bedreef, de 28-jarige Tommy Hol Ellingsen en de 21-jarige Leona Johansson, zijn lid van de milieu organisatie ''Fuck for Forest''. Zij hebben seks op openbare plekken om het publiek te wijzen op de problemen met het regenwoud.

Kristopher Schau shockeert zijn publiek wel vaker, het vermoeden bestaat dat hij dan ook op de hoogte is geweest van wat er zou gaan gebeuren. Tot nu toe heeft niemand een klacht ingediend. Zou dat wel gebeuren dan kan er een vervolging plaatsvinden, daar seks in het openbaar ook in Noorwegen verboden is.Fuck for forest


Het liefdeskoppel na afloop

-
Voor de liefhebbers: Nog veel meer foto's (klik op Neste bilde).

Update 19:22
Een aantal FOK!-users meldt ons de volgende update: De band is toch aangeklaagd en heeft voorlopig per persoon 10.000 Noorse kronen (1.500 euro) boete gekregen. De twee tortelduifjes zelf kregen eveneens 10.000 kronen boete; Tevens worden zij aangeklaagd wegens seks in het openbaar. De festivalleiding heeft een voorlopige boete van 50.000 kronen gekregen.

Turkije wil topless zonnen legaliseren

Turkije overweegt om topless zonnebaden officieel toe te staan. De regering is van plan een bepaling uit het wetboek voor strafrecht te schrappen, die topless zonnebaden verbiedt. Met ontblote borsten op straat lopen blijft verboden, maar op het strand mag het straks wel.

Overigens is topless zonnen in het overwegend islamitische land vrij gewoon, zeker op stranden met westerse toeristen. De laatste jaren is daar ook niemand meer voor vervolgd.


Straks officeel ook legaal in Turkije

Ruilen Sauber en Toyota de banden?

Het gerucht gaat dat Toyota de overstap wil maken naar Bridgestone. Het team wil graag gebruik maken van de banden van zijn landgenoten.

Volgens een woordvoerder van Bridgestone zouden ze "erg vereerd zijn" als Toyota de overstap zou maken, maar hij verklaarde verder dat het "ongepast zou zijn" om daar verdere uitspraken over te doen. Naast Ferrari rijden ook Jordan, Minardi en Sauber met het rubber uit Japan.

Deze laatste, Sauber, zou echter de overstap willen maken naar Michelin. Dit was echter niet mogelijk gezien de capaciteitsproblemen die de Franse bandenfabrikant zou krijgen als ze nóg een team moeten voorzien. Met de overstap van Toyota zou die mogelijkheid er wél zijn.

Peter Sauber, teambaas, had het volgende erover te melden: "Hoewel Bridgestone sinds het begin van het seizoen grote vooruitgang heeft geboekt op het gebied van constantheid, hebben we als het aankomt op één snelle ronde een duidelijke achterstand ten opzichte van onze concurrenten. De invloed van banden is tegenwoordig te groot."

Uitslag vijfde Tour-etappe

Stuart O`Grady heeft de vijfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Uit een kopgroep van vijf man had hij in de finale nog de sterkste benen en verslaat de andere vier in de eindsprint. Thomas Voeckler pakt het geel af van Lance Armstrong.

Ook in de vijfde etappe van de Tour zijn de weergoden niet met de renners. De regen komt soms met bakken uit de hemel. De etappe van vandaag rijdt de renners van Amiens naar Chatres over een afstand van 195 kilometer. Na zestien kilometers slaagt een groepje van vijf renners te ontsnappen. Jakob Piil (CSC), Stuart O`Grady (Cofidis), Magnus Backstedt (Alessio - Bianchi), Sandy Casar (FDJeux.com) en Thomas Voeckler (La Boulangère) zitten in dit groepje. Het groepje krijgt een voorsprong van zo'n zestien minuten.

Lange tijd voert US Postal het peloton aan, maar daarna nemen de andere ploegen het over. Er wordt vol gereden door het peloton, dit in combinatie met de harde wind zorgt ervoor dat het peloton in kleine groepjes uit elkaar valt. De voorsprong van de koplopers loopt gestaag terug. En dan om half vier gaat aan de kop van het peloton een aantal grote namen onderuit. Onder andere Michael Boogerd, Manuel Beltran en Jose Luis Rubiera gaan tegen de vlakte. Gelukkig valt de schade mee en Boogerd kan al snel weer bij het peloton aansluiten. Ook de andere twee lopen alleen wat schaafwonden op.

Door de val in het peloton en het daarna het verlagen van het tempo door de US Postal ploeg loopt de voorsprong van de koplopers weer op tot zestien minuten. Nu lijkt het erop dat men in het peloton vrede lijkt te hebben met de voorsprong, want alleen de US Postal ploeg maakt het tempo en de ploeg gaat zeker niet voluit.

Piil, Voeckler en O`Grady weten de andere twee mede-koplopers te lozen en met zijn drieën gaan zij op de finish af. O`Grady probeert nog een keer los te komen van Voeckler en Piil, maar nadat het in eerste instantie leek te lukken wordt hij toch terug gepakt. Ook Backstedt en Casar weten weer aan te sluiten bij de drie en de etappe loopt uit op een sprint die wordt aangezet door Backstedt. Uiteindelijk blijkt dat O`Grady toch de snelste sprinter is en hij komt over Backstedt heen en pakt de overwinning van deze etappe.

Uitslag:
1. Stuart O`Grady (AUS) 05:05:58
2. Jakob Piil (DEN) 05:05:58
3. Sandy Casar (FRA) 05:05:58
4. Thomas Voeckler (FRA) 05:05:58
5. Magnus Backstedt (ZWE) 05:05:58
6. Robbie McEwen (AUS) 05:18:31
7. Janek Tombak (EST) 05:18 :31
8. Thor Hushovd (NOR) 05:18 :31
9. Rene Haselbacher (OOS) 05:18 :31
10. Jean-Patrick Nazon (FRA) 05:18 :31

Gele trui klassement:
1. Thomas Voeckler 20:03 :49
2. Stuart O`Grady +0:03:13
3. Sandy Casar +0:04:06
4. Magnus Backstedt +0:06:03
5. Jakob Piil +0:06:58
6. Lance Armstrong +0:09:35
7. George Hincapie +0:09:45
8. Floyd Landis +0:09:51
9. José Azevedo +0:09:57
10. José Luis Rubiera +0:09:59

[update] Ontvoering marinier mogelijk in sc?ne gezet

Icoon Irak nieuwsHet Amerikaanse leger onderzoekt of de ontvoering van de marinier Wassef Ali Hassoun in Irak in scène is gezet. Dat heeft een woordvoerder van het korps mariniers gezegd. Over de huidige verblijfplaats van de 24-jarige Hassoun bestaat nog steeds geen zekerheid. Zijn familie in Libanon en de Amerikaanse ambassade aldaar zeggen dat ze informatie hebben dat Hassoun zich in Libanon bevindt en veilig is.

Afgelopen zaterdag ontstond verwarring nadat verschillende media meldden dat de marinier was onthoofd. De groep die verantwoordelijk zou zijn voor de ontvoering van Al Hassoen, Ansar al-Sunna, maakte de dag daarop bekend dat de marinier nog leefde. Gisteren had de broer van Wassef in een interview met CNN gezegd dat zijn broer was vrijgelaten en veilig was. Hij zou zijn ontvoerders hebben beloofd niet naar het Amerikaanse leger terug te keren. De familie zegt niet te weten waar de marinier zich precies bevindt en wilde vandaag niet met de pers praten.

Subheader
Ontvoering marinier Wassef Ali Hassoun
mogelijk in scène gezet


Update 19:13 uur

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Beiroet (Libanon) heeft bekend gemaakt dat Wassef Ali Hassoun daar sinds vandaag verblijft. Volgens een woordvoerder van het Pentagon wordt de zaak nu onderzocht. Hassoun zal volgens de woordvoerder een aantal vragen moeten beantwoorden waaronder de vraag hoe hij van Irak naar Libanon wist te komen.

[update] Weer een liquidatie in Amsterdam

rbman, Don_Vito en Soushkin hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Amsterdam heeft vanmiddag omstreeks 13:00 een schietpartij plaatsgevonden waarbij een nog onbekende man gedood is. Een vrouw raakte zwaargewond en is in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. De beide personen bevonden zich in een blauwe auto toen ze werden beschoten.

De schietpartij vond plaats op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam-West. De schutter is samen met een tweede verdachte op een scooter gevlucht. Van de verdachten ontbreekt op dit moment nog ieder spoor. De vluchtscooter is later door de politie teruggevonden.

Ook over de toedracht van de schietpartij zijn nog geen mededelingen gedaan, maar gezien de omstandigheden bestaat het vermoeden dat het gaat om een afrekening in het criminele circuit.

Update 17:45 uur

Het slachtoffer blijkt de 55-jarige Mounir Barsoum te zijn. De broer van Mounir Barsoum, Magdi, werd in maart 2002 in de Amsterdamse Bloedstraat geliquideerd. De broers runden samen coffeeshop annex café Bar Red Light aan de Oudezijds Achterburgwal. Magdi zou in de jaren tachtig met maffiabaas Klaas Bruinsma hebben samengewerkt. De golf van liquidaties die Amsterdam en omstreken al jaren in zijn greep houdt, komt waarschijnlijk voort uit een conflict tussen Joegoslavische en Nederlandse criminelen. De gebroeders Barsoum zouden bij het Joegoslavische kamp behoren.

De zwaargewonde vrouw is de 12-jarige dochter van Mounir Barsoum. Zij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Kort na de schietpartij zijn twee personen aangehouden die aan het signalement van de daders voldoen. Het is echter nog niet zeker of zij ook daadwerkelijk betrokken waren bij de schietpartij.

[update] Nieuwe ontvoeringen Irak

Icoon Irak nieuwsNieuwszender Al-Jazeera heeft gisteren een videotape uitgezonden waarop een Filipijnse man te zien is, die in Irak door een gewapende groepering is ontvoerd. De gijzelnemers dreigen hem te doden als de Filipijnse troepen Irak niet binnen drie dagen verlaten. De groep noemt zichzelf het Khaleed bin al-Waleed Korps van het Islamitische leger. Ze ontleent haar naam aan een van de legerleiders van de profeet Mohammed.

Subheader
De gijzelnemers dreigen de man te doden


Er wordt een Iraaks identiteitsbewijs getoond van de gijzelaar, wiens naam Hafidh Amer is, wat suggereert dat hij moslim is. Het identiteitsbewijs is een wapenvergunning die door de veiligheidsdienst Al-Ghadeer is afgegeven. De man werkt voor een Saudisch bedrijf dat voor het Amerikaanse leger werkt. Het is niet duidelijk wat zijn werk inhoudt en hoe hij ontvoerd is. De groepering zegt een Iraakse veiligheidsbeambte, die de Filipijn vergezelde, te hebben gedood.

Update 17:15 uur

Nieuwszender Al-Jazeera heeft ook een andere video uitgezonden waarop een ontvoerde Egyptenaar te zien is die door een andere verzetsgroep in Irak wordt vastgehouden. Het zou gaan om Sayid Muhammad Sayid al-Arabawi, een chauffeur die benzine vervoerde voor het Amerikaanse leger.

Volgens de gijzelnemers hebben ze de man ontvoerd omdat hij collaboreerde met de Amerikaanse troepen in Irak. Opvallend is dat de groep nog geen eisen heeft gesteld. De Egyptische ambassade wil het bericht nog niet bevestigen.

Subheader
Sayid Muhammad Sayid al-Arabawi
met zijn ontvoerders

Rabo-succes in Oostenrijk

Ook buiten de Tour de France is de Rabobank-ploeg actief. Robert Hunter won de eerste etappe van de Uniqa Classic, een rittenkoers in Oostenrijk.

De vierdaagse rittenkoers in Oostenrijk kent deelnemers zoals Dave Bruylandts, Danilo di Luca en Maarten den Bakker. De eerste etappe (Traismauer - Traismauer, 178 km) werd beslist in een massasprint. Daarin was de Zuid-Afrikaan Robert Hunter de sterkste.

Uitslag Traismauer - Traismauer, 178 km

1 Robert Hunter (RSA) Rabobank
2 Stefan Kupfernagel (Ger) Team Lamonta
3 Ivan Fanelli (Ita) Amore & Vita Beretta
4 Giosue Bonomi (Ita) Saeco
5 Gorik Gardeyn (Bel) Lotto-Domo

'US Postal wil Leipheimer'

Levi Leipheimer staat in de belangstelling van US Postal. De renner van Rabobank reed eerder voor de Amerikaanse ploeg in 2000 en 2001.

US Postal, dat na dit seizoen onder de naam Discovery Channel doorgaat, wilt vier versterkingen halen met het oog op de Pro Tour. "Levi is een Amerikaan en wij kennen hem uit het verleden", lichtte ploegleider Johan Bruyneel de keuze voor Leipheimer toe. "Afgelopen voorjaar heeft hij goed gepresteerd. Wij weten wat we aan hem hebben."

De manager van Rabobank, Theo de Rooij, heeft al aangegeven dat hij Leipheimer niet kwijt wil. Na de Tour de France gaat hij met de Amerikaan om de tafel.

US Postal zou ook Jaroslav Popovitsj van de Landbouwkrediet-ploeg willen hebben. Popovitsj werd dit jaar jaar derde in de Giro d'Italia.

Leeds verliest nog 2 spelers

De leegloop bij Leeds United blijft voortduren. Ook Mark Viduka en Ian Harte spelen volgend jaar niet meer voor Leeds. De Australische aanvaller tekende een contract bij Middlesbrough en de Ierse verdediger gaat spelen bij Levante UD.

Al eerder werd bekend dat doelman Paul Robinson, aanvaller Alan Smith en verdediger Dominic Matteo aankomend seizoen niet zouden uitkomen voor Leeds United. Robinson zal gaan spelen bij Tottenham Hotspur. Manchester United trok Smith aan en Matteo gaat zijn loopbaan voortzetten bij Blackburn Rovers.

Van Fessem naar ADO

Jimmy van Fessem heeft een contract getekend bij ADO Den Haag. De 28-jarige keeper kreeg bij Vitesse geen nieuw contract aangeboden.

Van Fessem volgt Ronald Jansen op, die vertrok naar amateurclub Kozakken Boys, en tekende voor één jaar. De oud doelman van onder andere Willem II zal bij de club uit de hoofdstad de strijd moeten aangaan met Dorus de Vries.

Het afgelopen seizoen speelde Van Fessem 22 wedstrijden. In de slotfase van de competitie verloor de doelman zijn plaats aan Dragoslav Jevric.

Ook Zenden vertrekt bij Chelsea

Ook international Boudewijn Zenden mag Chelsea transfervrij verlaten. Eerder al mochten ook Jerrel Hasselbaink en Mario Melchiot zonder transferkosten vertrekken. Boudewijn Zenden gaat mogelijk naar Middlesbrough, waar hij het afgelopen seizoen op huurbasis speelde.

Alexei Smertin, de Russische international, blijft wel bij Chelsea. Vorig jaar werd de Rus overgenomen van Girondins Bordeaux, maar werd zonder ook maar één minuut te hebben gespeeld voor Chelsea verhuurt aan Portsmouth.

D66 A'dam wil burgerwacht tegen discriminatie

Verontruste bewoners hebben plannen om in Amsterdam-Zuidoost een burgerwacht op te richten die de politie moet volgen en controleren. De groep bewoners, aangevoerd door D66-raadslid Rudy Speear, is kwaad omdat agenten tijdens preventief fouilleren in de wijk zich alleen zouden richten op zwarte mannen en vrouwen. Bovendien zouden ze zich schuldig maken aan handtastelijkheden.

Rudy Speear (D66)''We willen dag en nacht de straat op om onze mensen te beschermen tegen de politie. We moeten ons verweren'', aldus Speear. ''De mensen zijn boos. Er is een duidelijke overtuiging dat de politie het heeft gemunt op de zwarte bevolking. Ook gaat de politie te hardhandig te werk: mannen worden in hun ballen geknepen, bij vrouwen worden de borsten en billen betast. Dat wordt als zeer vernederend ervaren. Het lijkt mij ook niet noodzakelijk wanneer de politie op zoek is naar wapens''.

D66 houdt vanavond een bijeenkomst over het plan voor de oprichting van een burgerwacht die de politie moet volgen. De partij lijkt hiermee de richting op te gaan van een gelijksoortig initiatief van de Arabisch Europese Liga (AEL) in België. Die richtte in 2002 in Antwerpen burgerpatrouilles op, om zo de politie te controleren op geweld tegen Marokkaanse jongeren.

De Amsterdamse politie noemt de beschuldigingen lariekoek. ''De beslissingen die wij nemen over het preventief fouilleren, hebben niets met huidskleur te maken. En wij hebben nog nóóit een klacht ontvangen over dit onderwerp''.

Man beboet na opzettelijk overrijden zwaan

Gz had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 28-jarige inwoner van Achlum is gisteren bekeurd voor het opzettelijk overrijden van een jonge zwaan. De man, agrariër van beroep, was geïrriteerd omdat hij een familie knobbelzwanen op zijn land aantrof. Aangezien z'n koeien niet meer zouden vreten van grasland dat vervuild is door de uitwerpselen van de vogels, besloot de man tot het nemen van drastische maatregelen.

De boer reed met zijn auto het land in en joeg hij daarmee achter de zwanen aan. Hij wist de jonge zwanen vervolgens van de ouders te scheiden en reed daarna over de jongen heen, waarbij er één jong onder de wielen terechtkwam. Toen dit door twee voorbijgangers werd gezien, spraken zij de boer hierop aan, waarop deze het weiland met grote snelheid verliet. Daarop werd door hen de politie en de Algemene Inspectie Dienst (AID) gewaarschuwd.

De boer kon zijn daad slechts verklaren door te zeggen dat hij zijn frustratie op deze wijze had willen afreageren. Uit nader onderzoek bleek overigens dat er slechts op zo'n vier vierkante meter, een stukje weiland rondom het zwanennest, daadwerkelijk uitwerpselen lagen. Ook bleek dat deze zwanenfamilie juist de enige vogels waren die zich in de wijde omgeving hadden genesteld.

Vrouw bijt oor van man af

Icoon Binnenlands nieuwsGistermiddag heeft een vrouw tijdens een vechtpartij in Amsterdam een oor van een man afgebeten. Volgens de politie was de vrouw onder invloed van zowel alcohol als drugs.

In een woning in het centrum van de stad bevonden zich twee vrouwen en een man van rond de dertig jaar. Toen plotseling één van de twee vrouwe agressief werd, ontstond er een vechtpartij. Hierin bedreigde de vrouw de man met een gebroken fles. De man kon weliswaar de aanval met de fles afweren, maar tijdens de worsteling kon hij niet voorkomen dat zijn rechteroor werd afgebeten. De man werd naar het ziekenhuis vervoerd, waar het oor weer is aangehecht.

Blinde krijgt geen nieuwe geleidehond meer

Sabinaa en lagulalupis hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een blinde man uit Hoogeveen krijgt van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) geen nieuwe hond meer. De man, Frens Lubbinge, is inmiddels al aan zijn zevende hond toe in tien jaar en dat vindt de KNGF "buitensporig veel".

Zijn allereerste hond werd door een auto aangereden, de tweede bleek volgens Lubbinge niet zindelijk te zijn, de derde kreeg een hartaanval toen hij onder de douche stond, de vierde wilde niet luisteren en met de vijfde kon de blinde man geen goede band krijgen.

Zijn zesde hond, Luna, zou door Lubbinge zijn mishandeld. De hond zou problemen hebben met oversteken. Getuigen verklaarden dat de man de hond regelmatig sloeg met zijn rood-witte geleidestok. Lubbinge heeft zich daarvoor voor de rechtbank in Assen moeten verantwoorden, maar werd vrijgesproken.Justitie is in hoger beroep gegaan.

De Hoogevener zelf zegt er "niets aan te kunnen doen" dat ze niet bij hem passen. Hij zegt dat hij een hond als een vriend ziet en niet als een gebruiksvoorwerp. Hoe de man nu over straat moet zonder hond is nog onbekend.

Oerend hard met de scootmobiel

TvB had ons via de nieuws-submit te melden:

Over ongeveer drie weken, namelijk op 27 juli, maken de bewoners van elf verzorgingstehuizen voor het eerst uit wie zich de eerste Nederlandse Kampioen Scootmobiel mag gaan noemen. De ongetwijfeld spannende strijd zal zich af gaan spelen op het circuit van Zandvoort.

De wedstrijd is een initiatief van het Nationaal Fonds Ouderenhulp, die het gebruik van de scootmobiel wil bevorderen. Het fonds is van mening dat het gebruik van een dergelijke 'scooter' ouderen uit hun isolement kan halen. De race is het begin van de campagne 'Adopteer een scootmobiel'.

De winnaar van de race kan zijn winnende scootmobiel gelijk in Zandvoort achterlaten, want de winnaar krijgt van de organisatie een splinternieuwe.

Haarlemse hasjhandelaar toch in Franse cel

Na jarenlang proberen heeft de Franse justitie eindelijk de Haarlemse coffeeshophouder Nol van Schaik te pakken gekregen. Van Schaik werd al in 1989 door een Franse rechter bij verstek tot 5 jaar cel veroordeeld voor de smokkel van 200 kilo hasj. Indertijd wist hij aan zijn arrestatie te ontkomen door een gendarme middels een ferme kopstoot uit te schakelen, en naar Nederland te vluchten.

Jarenlang probeerde de Franse autoriteiten Van Schaik uitgeleverd te krijgen. Ondanks het feit dat de Hoge Raad daarmee instemde, weigerde voormalige minister van Justitie Korthals in 1999 Van Schaik aan Frankrijk uit te leveren.

Van Schaik bleef echter wel internationaal gesignaleerd staan. Op 17 mei liep hij op het vliegveld van Malaga in het zuiden van Spanje, waar hij verbleef voor vakantie, tijdens een verscherpte paspoortcontrole tegen de lamp. Frankrijk vroeg meteen om zijn uitlevering, en Spanje stemde daar gisteren mee in.

Volgens zijn advocaat Gerard Spong krijgt de Haarlemmer, die in zijn woonplaats drie coffeeshops bezit en een tijdje een hasjmuseum runde, in Frankrijk een nieuw proces. Van Schaik hoopt dat hij hierna zijn straf in Nederland mag uitzitten.


Van Schaik in betere tijden met handen vol hennep

"Magische koe likt mensen gezond"

lizardtattoo had ons via de nieuws-submit te melden:

Duizenden zieke Cambodjanen zoeken hun heil bij een mystieke koe, genaamd Preah. De koe zou volgens haar eigenaar magische krachten bezitten zodat ze met`haar tong ziektes kan laten verdwijnen.

Boer Puch Pich zegt dat er elke dag meer dan 400 mensen langskomen om zich te laten likken door het bijzondere dier. Dit nadat bekend werd dat de vrouw van de boer, Kong Mich, door de koe was genezen.

Het echtpaar laat nu landgenoten 'profiteren' van de gave van de koe. Voor slechts 500 riel (oftewel een cent of 10) mogen ze zich door de koe op vier zelfgekozen plekken laten likken.

"De koe likt geen mensen die niet betaald hebben... en als de koe denkt dat je niet in haar krachten gelooft likt ze je ook niet", aldus een trotse Puch Pich.

Ros Sath, 68, vertelde aan de plaatselijke pers dat hij voor 'de behandeling' maar met moeite een meter kon lopen. "Nadat de koe me een paar keer had gelikt voelde ik me direct een stuk beter en nu kan ik makkelijk een paar honderd meter lopen, zonder moe te worden"

De genezende krachten van Preah -wat God betekent in het Khmer- kwamen aan het licht toen de boer de koe mee uit grazen nam: "De koe wilde altijd al aan mijn vrouws armen en benen likken. Maar twee maanden nadat de koe had gelikt bleek ze compleet genezen te zijn van haar chronische ziekte"

Het stel nam de proef op de som en liet de koe een 72-jarige vrouw likken die visueel gehandicapt was. Nadat de koe de vrouw had gelikt kreeg ze prompt haar zicht weer terug.

Puch Pich denkt dat de magische krachten van de koe te danken zijn aan de plek waar ze geboren werd. Op die plek leefde vroeger een soortgelijke magische koe, die volgens de overlevering in vroegere tijden door Thailand werd gestolen.

'Herrijzenis productie Fokker aanstaande'

ExtremeKnowledge had ons via de nieuws-submit te melden:

Er is weer een reële kans dat er in de nabije toekomst weer Fokker-vliegtuigen worden gebouwd. De plannen daarvoor bestaan al weer enkele jaren en het bedrijf dat dit wil doen, Rekkof Aircraft (Rekkof = Fokker, omgekeerd gespeld), heeft vorige maand het voorwerk afgerond. Nu voeren zij beslissende gesprekken met investeerders en andere partijen. Commercieel directeur R. Kleinendorst is uitermate optimistisch: "Het is de bedoeling nog dit kwartaal te beginnen met assemblage in Lelystad".

Initiatiefnemer van het project is de zakenman J. Rosen Jacobson. Al in 1998 had hij plannen om Fokker, dat in 1996 failliet ging, te laten herrijzen. Toentertijd werd besluitvorming daarover uitgesteld, waarna er weinig meer van werd vernomen. Jacobson kon nu bevestigen dat er weer serieus over wordt gepraat, maar gaf wel aan dat er nog veel onzekerheden zijn: "Het is een puzzel. Een aantal van de vele betrokken partijen moet nog een ei leggen."

Indien de productie inderdaad wordt opgestart, zal men zich in eerste instantie beperken tot het type Fokker 70. Later zou men eventueel zich ook op de daaraan verwante Fokker 100 willen richten. Volgens Jacobson blijkt uit onderzoek onder luchtvaartmaatschappijen dat er momenteel geen geschikt vliegtuig in die klasse is voor regionaal verkeer. Hij meent dat gat te kunnen invullen, mede omdat "...deskundigen vinden dat de Fokker 70 technologisch nog steeds vooroploopt."

Om de productie op te kunnen starten, moet Rekkof ten minste 150 miljoen euro aan investeringen binnenhalen. Daarnaast moeten er minimaal vijftig vliegtuigen in bestelling staan. Dat laatste is volgens directeur Kleinendorst geen probleem. Hij beweert dat daarvoor overeenkomsten zijn gesloten met twee niet nader genoemde luchtvaartmaatschappijen.

Overigens zal de geplande productie niet alleen in Lelystad plaats vinden. De feitelijke productie vindt plaats in de landen Tsjechië, Zweden, België en Nederland. Daarbij is voor Nederland de eindassemblage gepland, wat over het gehele productieproces gezien slechts een klein deel van het werk is. De reden: "Er is daar een halletje met plaats voor drie vliegtuigen", aldus Jacobson.

De Ridder weer weg bij Den Bosch

Binnen zeven dagen na het ingaan van zijn contract heeft André de Ridder in samenspraak met FC Den Bosch zijn contract ontbonden.

Voor De Ridder was de afstand van zijn woonplaats Noordwijk naar Den Bosch te groot om iedere dag op en neer te reizen terwijl hij het geen optie vond om te verhuizen, hij had een contract van één jaar.

FC Den Bosch maakte het hem niet moeilijk om zo snel weer weg te gaan aangezien ze het als kersverse promovendus niet kunnen gebruiken mentale twijfelaars in de selectie te hebben.

Mancini coach Inter Milaan

Roberto Mancini is de nieuwe coach bij Inter Milaan, hij heeft een contract getekend voor drie jaar.

Hij volgt daar Alberto Zacheroni op die het slechts acht maanden wist vol te houden bij de club. De 39-jarige Mancini komt van Lazio ROma waar hij een conflict had over zijn tot 2008 lopende contract maar werd afgelopen dinsdag vrijgegeven.

Mancini speelde zelf 36 interlands en wist landstitels binnen te halen bij Lazio en Sampdoria.

Bos wil af van loonmatiging

Drugshond had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsIn een interview met Elsevier heeft PvdA-leider Wouter Bos aangegeven dat de Nederlandse politiek niet langer moet streven naar loonmatiging om meer banen te scheppen. "Loonmatiging is voor binnenlandse sectoren al nauwelijks relevant en voor de export wordt het ook van steeds minder betekenis. De tijden dat je als Nederland nog markten had waar je op loonkosten kon concurreren, gaan voorbij", aldus Bos.

Het Nederlands bedrijfsleven zou het volgens de PvdA-er moeten zoeken in "concepten en ontwerpen, en in het verkopen daarvan. Eerder dan in de klassieke maakindustrie, en zeker dat deel waar lage lonen van belang zijn." Met het interview haalt Bos een stelling aan van de Delftse hoogleraar Kleinknecht, die tien jaar terug al stelde dat loonmatiging een rem kan zijn op innovatie, omdat ze ondernemers lui maakt.

Toenmalig PvdA-minister van Sociale Zaken Ad Melkert veegde in 1994 echter de vloer aan met de ideeën van Kleinknecht. "Het zou desastreus zijn als dit idee navolging zou krijgen", aldus Melkert, die erop wees dat de lonen in Duitsland veel harder stegen dan in Nederland, zonder dat dat tot hogere banengroei had geleid. Melkert stelde dat een loongolf in sectoren als de horeca, waar innovatie geen rol speelt, rampzalige gevolgen zou hebben voor de werkgelegenheid.

Voor de huidige regering is loonmatiging de sleutel voor economisch herstel. Premier Balkenende en minister Zalm van Financiën hebben herhaaldelijk betoogd dat de economische malaise in Nederland te wijten is aan de sterke loonstijgingen aan het eind van de vorige en begin van deze eeuw.

Seedorf geopereerd aan rechter dijbeen

Sabinaa had ons via de nieuws-submit te melden:

Clarence Seedorf is geopereerd aan zijn rechter dijbeen. Al langere tijd had hij daar last van een irriterend stukje bot. Inmiddels is dit stukje in een Amsterdams ziekenhuis operatief verwijderd. Het herstel van de middenvelder van AC Milan zal zo'n vijf tot zes weken in beslag nemen.

De kans bestaat dat Seedorf hierdoor niet beschikbaar zal zijn voor de oefeninterland van Oranje tegen Zweden op achttien augustus. Waarschijnlijk zal hij weer wel kunnen deelnemen aan de eerste WK-kwalificatie wedstrijd thuis tegen Tsjechië die op acht september gaat plaatsvinden.

In hoeverre eerdergenoemde irritatie hem parten heeft gespeeld bij zijn optreden tijdens het afgelopen EK wordt in het bericht niet vermeld.
©FOK.nl e.a.